Limonatanın en iyi 10 adresi

Güncelleme Tarihi:

Limonatanın en iyi 10 adresi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2006 00:00

Sıcak, nemli, bunaltıcı yaz günlerinde serinlemenin en lezzetli yollarından biri, buz gibi bir limonata içmek. İster bir dilim pasta eşliğinde, ister tek başına içilsin iyi yapılmış limonatanın tadına doyum olmaz. Ana hammaddesinin limon, su ve şeker olduğu düşünülürse yapımı pek kolay gibi görünebilir. Oysa bazı mekanların limonatası başka hiçbir yerde bulunmaz.

Onları birbirinden farklı kılan, saydığımız malzemeyi biraraya getirme yöntemleri, içine kattıkları nane, çilek gibi ekstralar ve elbette sunumlarıdır. Biz de bu hafta jüri üyelerimize, en lezzetli limonatayı nerelerde buluruz diye sorduk. İşte en iyi limonatanın 2006 model adresleri.

1. House Cafe - İSTANBUL

2. Zencefil - İSTANBUL

3. Hacıbekir - İSTANBUL

4. Saray Muhallebicisi - İSTANBUL

5. Kantin - İSTANBUL

6. Baylan - İSTANBUL

7. Akman Pastanesi - ANKARA

8. Reyhan Pastanesi - İZMİR

9. Erciyes Meşrubatevi - ADANA

10. Mado Cafe - ANTALYA

HOUSE CAFE

Reçetesi sır gibi

İstanbul’da Tünel, Teşvikiye ve Ortaköy’de şubeleri bulunan House Cafe’nin en iddialı olduğu ve en beğenilen ürünlerinden biri limonata. Nasıl hazırladıklarını sır gibi saklıyorlar. Ancak lezzetine bakınca, limondan asla tasarruf etmediklerini anlıyoruz. Naneli limonatası da çok seviliyor. Naneli limonataya votka ve rom katarak yaptıkları bir kokteylleri var. Sunumun vazgeçilmezi bol limon ve yeşil elma dilimleri. Yazın Ortaköy’deki House Cafe’de günde ortalama 400 litre limonata tüketiliyor. Eğer şahane bir manzara eşliğinde limonatayla serinlemek istiyorsanız burayı görmelisiniz. Sade limonata 8, naneli limonata 8.5, romlu ve votkalı limonata ise 20 YTL. Kafeler hafta içi 09.00-24.00, cuma-cumartesi 09.00-02.00, pazar 09.00-22.00 arasında açık. Ortaköy Tel: (212) 227 26 99

ZENCEFİL

Her yerde bulamazsınız

Vejetaryen lokantası olan Zencefil’in, zencefilli limonatası farklı bir tat. Nane, şeker ve limon kabuğunu eziyorlar. Zencefil katarak limon suyunun içinde bekletiyorlar. Soğutup, buz ve naneyle ikram ediyorlar. Şeftali tatlısı, çikolatalı tart, limonlu veya elmalı tart yanına çok yakışıyor. Bir bardak limonata 7 YTL. Beyoğlu’ndaki mekanın 20 kişilik bahçesi, yaz güneşinden kaçanların sığınabilecekleri, yeşillik içinde bir gölge. Pazar hariç her gün 10.00-24.00 arasında açık. Tel: (0212) 243 82 34

HACIBEKİR

Geleneksel yöntemler

Beyoğlu’nda 1777 yılında kurulan Ali Muhittin Hacıbekir Şekerleme, bugün Kadıköy ve Eminönü’ndeki iki şubesinde de hizmet veriyor. Dört mekanda dört mevsim, aynı yöntemle limonata hazırlanıyor. Limonatasının sırrı, senelerdir geleneksel yöntemleri kullanmalarında saklı. Limon ve limon kabuğu çok ince rendeleniyor. Şekerle yoğrulan karışım sekiz saat bekletiliyor. Bu işlemden sonra tülbentle sıkılan karışıma, yeniden şeker ekleniyor. Bir gece buzdolabında bekletilen limonata, ertesi gün müşteriye sunuluyor. Bir bardak limonatanın fiyatı 1 YTL. Arzu edenler limonatanın yanına profiterol veya pasta çeşitleri sipariş edebilir. Haftanın yedi günü, 08.00-21.00 arasında açık. Beyoğlu Tel: (212) 244 28 04

SARAY MUHALLEBİCİSİ

Sulu ve posasız limon

İstanbul’daki 9 Saray Muhallebicisi’nde de limonata aynı şekilde hazırlanıyor. Reçetenin tamamını vermeyi reddediyorlar. Sadece sulu ve posasız limonları tercih ettiklerini, asla koruyucu ya da renklendirici kullanmadıklarını söylüyorlar. Limonata malzemesi bezle süzülüyor. Günlük hazırlanıyor. Yanına en çok profiterol yakışıyor. Bardağın fiyatı 1.75 YTL. Teşvikiye Saray Muhallebicisi her gün 07.00’de açılıyor. Hafta arası 02.00, cuma-cumartesi 03.00’e kadar açık. Tel: (212) 236 16 17

KANTİN

Temmuzda yaz tatili

Mönüsü her gün değişen mekanın, değişmeyenlerinden biri limonata. Limon kabuğu şekerle dövülerek yapılıyor. Servis ederken de içine taze nane ve buz konuyor. Limonata eşliğinde başka bir lezzet tufanı yakalamak isterseniz, cheesecake deneyin. Bir bardak limonatanın fiyatı 3.50 YTL. Nişantaşı’ndaki Kantin, pazar hariç her gün 11.30-19.00 saatleri arası açık. Yaz tatili yapan mekan, muhtemelen temmuzun ikinci yarısı kapalı olacak. Kantin’in hafif, içimi kolay meyve suları da beğeniliyor. Tel: (212) 219 31 14

BAYLAN PASTANESİ

Portakal-limon karışımı

Bir İstanbul klasiği olan Baylan, limonata yapımında limonun yanısıra portokal da kullanıyor. Rendelenen portakal ve limon kabukları mikserden geçiriliyor. Karışıma limon ve portakal suyu ekleniyor. Elekten geçen bu karışım, çok hafif ısıtılıyor. Bir gece bekletilerek kıvamının koyulaşması sağlanıyor. Elde edilen koyu kıvamlı maya, suyla açılarak limonata yapılıyor. Limonatanın bardağı 3 YTL. Yanında mekanın iddialı seçeneklerinden kup griye veya yeni ürünlerinden elmalı veya armutlu payı denemenizi öneyoruz. Kadıköy çarşısındaki pastane, haftanın yedi günü 09.00-20.00 saatleri arası açık. Her zaman serin olan arka bahçesi 15 masa alıyor. Tel: (216) 346 63 50

AKMAN PASTANESİ

Buz katılmasına karşılar

Akman, Ankara’nın en köklü pastanelerinden biri. İlk kez 1936 yılında Ulus’ta açılan mekanı, şu anda ailenin üçüncü kuşak temsilcisi Alper Akman işletiyor. Ulus’ta ve Kızılay’da olmak üzere iki şubeyle hizmet veriyorlar. Alper Akman, limonatanın sırrını açıklamak istemiyor; ama bazı ipuçları veriyor. Lezzeti katan noktanın, limonla şekerin karışma aşamasında olduğunu vurguluyor. Son olarak suyun eklenmesini öneriyor. Akman, suyun miktarını arttırdığı düşüncesiyle limonataya buz katılmasına da karşı. Pastanede büyük limonata 2.80, küçük limonata ise 1.40 YTL’den satılıyor. Pastanenin müdavimleri, genellikle orta yaş üstü kişiler. 40 yıllık müşterileri var. Kızılay Tel: (312) 425 11 68, Ulus Tel: (312) 311 87 55

REYHAN PASTANESİ

Nane tercihe bağlı

İzmir’in köklü pastanelerinden Reyhan’ın sahibi Tuncay Reyhan ile Hüseyin ve Ali Albay. 1965’ten bu yana Alsancak Mustafa Bey Caddesi’nde hizmet veriyor. Kendi üretimleri olan pasta ve çikolata çeşitleriyle meşhur. Haftanın 7 günü, 07.00 ile 02.00 saatleri arasında 160 kişi kapasiteli salonunda müşterilerini ağırlıyor. Limonata Mersin’den getirilen limondan yapılıyor. Klasik usulle hazırlanıyor, katkı maddesi kesinlikle kullanılmıyor. Rendelenmiş limon kabuklarının şekerle yoğrulup limon suyu ve su ilave edilmesiyle elde ediliyor. İsteğe göre nane ile servis ediliyor. Bir bardak limonata 3.50 YTL. Tel: (232) 422 28 02 - 464 87 67

ERCİYES MEŞRUBAT EVİ

Ürgüp’ün yatak limonları

Adana’da 42 yıldır hizmet veren Erciyes Meşrubat Evi, Kuruköprü Vişnecisi olarak da biliniyor. Çukurova’da hasat edilen limonlar, nisan ayından itibaren küflenmesin diye kağıtlara sarılıp, Ürgüp’teki mağara depolarda saklanıyor. Erciyes Meşrubat Evi işletmecisi Hacı Yusuf Aydın’da Ürgüp’ten temin ettiği bu yatak limonları kullanarak, geleneksel usullerle limonata hazırlıyor. Limonata sezonu kasıma kadar sürüyor. Bardağı 50 Ykr’ye satılıyor. Limonların iki ucunu bıçakla kesip, kabuğu ve çekirdeğiyle büyük öğütücülerde kıyıyorlar. Üzerine yeterince şeker döktükten sonra, 12 saat dinlendiriyorlar. Şekerini alan, kabuğundaki aromasıyla tatlanan limonatayı süzgeçten geçirdikten sonra buzdolabında bekletiyorlar. Hiçbir katkı maddesi veya kimyasal kullanılmıyor. Tel: (322) 363 41 02

MADO CAFE

Limonatalar müdürün elinden

Antalya’nın yeni mekanlarından Mado Cafe, 400 metrekare alan üzerine kurulu. Atatürk Caddesi üzerinde, yapay havuzlar, çeşitli türden tropik ağaçlarla süslü bir mekan. Dondurma ve baklava ağırlıklı hizmet veriyor. Ancak işletme müdürü Ali Türkyılmaz’ın kendi eliyle yaptığı limonata için gelenler de var. Limon suyu, limon kabuğu, şeker, su ve kabuklarıyla birlikte 3 portakalın karışımının 12 saat dinlendirilip süzgeçten geçirilmesiyle oluşan limonatanın bardağı 2 YTL. Tel: (242) 248 43 44
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!