Lifle gelen sağlık

Güncelleme Tarihi:

Lifle gelen sağlık
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

Otacı doğal ürünlerinin üreticisi Kurtsan İlaçları'nın düzenlediği ‘Yediklerimiz gerçekten diyet mi?’ konulu seminerde konuşan Prof. Dr. Ayşe Baysal, diyet denince rejimin akla getirildiğini anlatarak, ‘Diyet insanın beslenme şeklidir’ dedi.

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyet Bölümü Danışmanı Prof. Dr. Ayşe Baysal, insanların genellikle buğdayın dışını bırakarak beyaz kısmından yapılan ürünleri ve hayvani gıdayı tercih ettiğini, bu nedenle vücut sağlığı için çok önemli olan lifleri yeterli miktarda almadığını belirtti.

Günlük diyette belirli miktarda lifli gıda almanın çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Baysal, kabızlığı da önleyen liflerin özellikle bağırsaklar için yararlı olduğunu söyledi. Hayvansal gıdada lif olmadığını belirten Prof. Dr. Baysal, et, süt, yumurta ağırlıklı beslenenlerin toplumuzda çoğunlukta olduğunu, bu kişilerin ‘posa’ da denen, tahılların dış duvarlarında bulunan (kepek) lif gereksinimlerini tahıllı gıda ve baklagilleri düzenli şekilde yiyerek karşılayabileceklerini belirtti.

ÖZEL DİYETLER

Prof. Dr. Baysal, diyabet ‘sağlıklı gıda’ hastalarına, gebelere, bebeklere, kilo vermek isteyenlere uygulanan çeşitli özel diyetler de olduğunu belirterek, özellikle zayıflamayı destekleyici bazen ‘light’ adıyla da anılan ürünlerin diyet ürünlerle karıştırıldığını sözlerine ekledi. Seminere katılan Alman Gıda Mühendisi Birgit Geiselhart da özel diyet uygulayanların kullandığı diyetetik gıdalarla, herkesin sağlıklı beslenme için yediği diyet gıdaların karıştırıldığını söyledi.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Gıda Bilimi ve Teknolojisi Araştırma Enstitüsü Başuzmanı Doç. Dr. Filiz Açkurt ise Kasım 1997'de kabul edilen Türk Gıda Kodeksi'nden bahsederek bu metinde ‘light’, ‘diyet’ gibi kavramların açık tanımlarının olmadığını söyledi. Kurtsan İlaçları Genel Müdürü Eczacı Meltem Kurtsan, Kurtsan İlaçları'nın 1980'li yıllarda ‘Otacı’ markalı doğal ürünleri piyasaya sürdüğünü söyledi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!