Lezzetli pilavın en iyi 10 adresi

Güncelleme Tarihi:

Lezzetli pilavın en iyi 10 adresi
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 15, 2005 00:00

Bizim mutfağın baÅŸ tacıdır pilav. Tereyağıyla piÅŸmiÅŸ pilavın mis gibi kokusuna karşı durulmaz. Genç kızlar iyi bir pilav piÅŸirmeden mutfakta ehil sayılmaz. Etin yanına, tavuÄŸun yanına, dönerin yanına hep pilav koyarız. Ä°lle de pirinçten olacak diye bir koÅŸul yok, bulgurdan da olur.Gerçi ÅŸimdilerde pek çok kiÅŸi formunu korumak maksadıyla yanına pek yanaÅŸmasa, en iyi ihtimalle tereyağı yerine zeytinyağıyla yapsa da, büyüklere sorarsanız pilavsız yemek olmaz. Bir de gece yarısı, sokaktaki seyyar arabalardan yenen nohutlu pilavın tadına doyulmaz. Biz de bu hafta jüri üyelerimize Türkiye’de pilavın en iyi 10 adresini sorduk. Hangi lokantada 15 çeÅŸit pilav var, kim Özbek pilavıyla, kim perde pilavıyla iddialı, saray mutfağına ait reçeteler hangi adreste öğrenmek istiyorsanız, iÅŸte en iyi 10 listesi.EN Ä°YÄ° 101. Hünkar - Ä°STANBUL2. Hacı Abdullah - Ä°STANBUL3. Kanaat Lokantası - Ä°STANBUL4. BoÄŸaziçi Borsa - Ä°STANBUL5. Hüsrev - ANKARA6. Anemon Restoran - ADANA7. Zaim Usta - Ä°ZMÄ°R8. Sultan Sofrası - ANTAKYA9. Anodolu Sofrası - ADANA10. Andaç Tavuk - ANTALYAHÃœNKARTam 15 çeÅŸit pilav varUzun yıllar Fatih’te müşterilerini ağırlayan Hünkar Lokantası, beÅŸ yıldan bu yana NiÅŸantaşı’nda hizmet veriyor. Sahibi Feridun Ãœgümü. Ayvalı yahni, kuzu kapama, ızgara köfte, kurufasulye gibi özel lezzetlerin yanında pilav servisi yapılıyor. Dönüşümlü olarak Hünkar’da 15 çeÅŸit pilav piÅŸiriliyor. Nohutlu pilavı her gün bulmak mümkün. Yaz günleri domatesli ve patlıcanlı pilav, zeytinyaÄŸlı pazılı pilav yapılıyor. Bıldırcınlı pilavı özellikle tadılmaya deÄŸer. Pilavlarda Gönen’den gelen birinci kalite lüks baldo pirinç kulanılıyor. Pilavlar ağırlıklı olarak Trabzon Vakfıkebir tereyağıyla piÅŸiriliyor. Tereyağını hafifletmek için biraz da zeytinyağı katılıyor. Pilavların porsiyonu 5 YTL. Müşteriler pilavla birlikte hoÅŸaf ve cacık tercih ediyorlar. PiÅŸen pilav bir süre fırına konularak demlenmeye bırakılıyor. 11.30-22.30 arasında servis var. Mim Kemal Öke Cad. No:21 NiÅŸantaşı/Ä°stanbul Tel: (212) 225 46 65HACI ABDULLAHSaray mutfağının mirasçısıSultan 2. Abdülhamid döneminde Abdullah Efendi tarafından kuruldu. Abdullah Efendi Kastamonu’nun Ä°nebolu kazasından saray mutfağına yükselen bir aşçıydı. Elbasan tava, hünkar beÄŸendi, kuzu tandır gibi her yerde bulunmayan yemekleri sunan Hacı Abdullah pilavda da iddialı. Mönüde her gün dört çeÅŸit pilav var. Siirt mutfağına özgü perde pilavının yanı sıra iç pilavı, sade pilav, Buhara ve Özbek pilavı yiyebilirsiniz. Osmanlı saray mutfağından alınan ‘hünkarın kır pilavı’, zeytinyağı ile piÅŸiriliyor. Pilavlarda Trakya bölgesinde yetiÅŸen karolin pirinci kullanılıyor. Lokantaya sadece pilav ve komposto yemek için gelen müşteriler var. Servis 11.00-22.30 arasında. Hünkarın kır pilavı 4.5, iç pilavı 5, perde pilavı 7.5, Buhara ve Özbek pilavları 5.5 YTL. SakızaÄŸacı Cad. No:17 AÄŸa Camii Karşısı BeyoÄŸlu/Ä°stanbul Tel: (212) 293 08 51KANAAT LOKANTASIBakır tencerede piÅŸiyorÄ°stanbul’un en eski esnaf lokantalarından. 1933’ten bu yana Ãœsküdar’da hizmet veriyor. Sade pilav, iç pilavı, zeytinyaÄŸlı patlıcanlı pilav, perde pilavı, mantarlı pilav, kuzu etli Özbek pilavı, kestaneli tekke pilavı dönüşümlü olarak mönüde yer alıyor. Kanaat Lokantası’nın tercihi Gönen pirinci. ZeytinyaÄŸlı patlıcanlı pilav dışındaki pilavlar Trabzon’a has terayağıyla piÅŸiriliyor. Müşteriler pilavı özellikle kurufasulye, döner, sac kavurma ve tas kebabının yanında tercih ediyor. Pilavlar özel bakır tencerelerde piÅŸiriliyor. Servis sabah 06.30’da baÅŸlayıp, 23.30’da bitiyor. Sade pilavın fiyatı 2.4, patlıcanlı pilav 3, iç pilavı 3.4, Özbek pilavı 8, tekke pilavı 6.2 YTL. Selmai Pak Cad. No: 25 Ãœsküdar/Ä°stanbul. Tel: (212) 341 54 44-553 37 93BOÄžAZİÇİ BORSAMevsime göre çeÅŸit deÄŸiÅŸiyorYöresel lezzetlerle ön plana çıkan bir lokanta. Sirkeci’de açılan Borsa Lokantası’nın Lütfi Kırdar’dan baÅŸka Ä°stiklal Caddesi ve Fenerbahçe’de ÅŸubesi bulunuyor. Sahibi Rasim Özkanca. BoÄŸaziçi Borsa, dokuz yıldır hizmet veriyor. Mönüdeki pilavlar mevsime göre deÄŸiÅŸiyor. Bezelyeli, içbaklalı, domatesli, patlıcanlı pilavın yanı sıra perde pilavı da var. Perde pilavı BoÄŸaziçi Borsa Lokantası’nın spesiyali. Perde dışındaki tüm pilavlar ana yemeÄŸin yanında garnitür olarak sunuluyor. Perde pilavın porsiyonu 12 YTL. BoÄŸaziçi Borsa’nın pirinçteki tercihi baldo. Ağırlık olarak pilavlarda zeytinyağı kullanılıyor. Tatlandırmak için çok az tereyağı katıyorlar. Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Merkezi Harbiye / Ä°stanbul. Tel: (212) 232 42 01HÃœSREVPirinç Edirne Uzunköprü’denHüsrev’in Balgat ÅŸubesi 2000’den beri hizmet veriyor. 1928 yılında Rize’de Fahri Hüsrev tarafından kurulan restoran bugün oÄŸullara emanet. Pilavda kullanılan pirinç Edirne Uzunköprü’den geliyor. Pilavın yapımına saat 10.00’da baÅŸlanıyor, 12.00’de hazır oluyor. Tereyağıyla piÅŸirilen pilava kızartılmış arpa ÅŸehriye katılıyor. Tereyağı Trabzon Vakfıkebir’den geliyor. Bakır tencere tercih ediyorlar. Tek katlı 250 kiÅŸilik mekanı milletvekillerinden bakanlara kadar pek çok siyasetçi ziyaret ediyor. 27 personelin çalıştığı Hüsrev, 7.00-22.30 arası açık. Osmanlı Cad. No: 27/A Balgat./Ankara Tel: (312) 284 73 73 - 74ANEMON RESTORANNiÅŸastası düşük Özbek pilavıAdana ’da beÅŸ yıldır hizmet veriyor. Özbek pilavıyla ünlü. Pilavda niÅŸasta oranı düşük Buhara pirincinin yanısıra Pakistan’dan özel olarak getirtilen pirinç kullanılıyor. 70 kiÅŸilik mekanın adı, okyanus derinliklerinde yaÅŸayan zehirli anemon bitkisinden geliyor. Duvar ve panolardaki Özbekçe yazılar ve atasözleri dikkati çekiyor. Özbek yemeÄŸi olarak sadece pilav ve mantı var. Ä°talyan ve Meksika yemekleri de bulmak mümkün. Yemekler 5 ila 10 YTL arasında deÄŸiÅŸen fiyatlarla müşterilere sunuluyor. Servis 11.00-22.00 arasında. Özbek pilavı Buhara pirinci, havuç, nohut, tavuk, salça ve domatesten oluÅŸuyor. Restoran sahibi Cem KoyaÅŸ. Pilavın porsiyonu 4 YTL. KurtuluÅŸ Mah. Åžinasi Efendi Cad. No: 26/A. Tel: (322) 453 35 20ZAÄ°M USTASade pilav tercih ediliyorÇamdibi’ndeki esnaf lokantası Zaim Usta, 40 yılı geride bıraktı. Zaim Aksun’un kurup, oÄŸluna devrettiÄŸi lokanta, pazar hariç her gün 07.00-17.00 arası açık. 60 kiÅŸi oturma kapasitesine sahip mekanda günde 150 kiÅŸi yemek yiyor. DiÄŸer yemeklerinin yanı sıra pilavıyla da bir hayli iddialı. Pilavda baldo pirinç kullanılıyor. En fazla ÅŸehriyesiz sade pilav tercih ediliyor. Et suyunda bekletilen pirinç isteÄŸe baÄŸlı olarak tavuklu, ÅŸehriyeli, kurufasulye, nohut, acılı dana etli soslu servis ediliyor. Yemekler 5, pilavlar ise 2 YTL. Fatih Cad. No:91 1. Sanayi Çamdibi, Ä°zmir. Tel: (232) 486 60 34SULTAN SOFRASIPorsiyonu 2 YTLAntakya’da 15 yıllık maziye sahip. Pirinç ve bulgurdan hazırlanan 7 çeÅŸit pilav var. Ä°ÅŸletmecileri Metin Tansal ve Bülent TenekecioÄŸlu. Mercimekli bulgur pilavı, kimyonlu biberli bulgur pilavı, Firik aşı ile siyah havuçlu pirinç pilavı, nohutlu pirinç pilavı, bademli pirinç pilavı ve iç pilav çeÅŸitleri günlük olarak sunuluyor. Pilav çeÅŸitlerinin porsiyonu 2 YTL. 110 kiÅŸilik kapasiteye sahip. Mönüsünde pilav dışında birçok yöresel yemek bulunuyor. Müdavimleri arasında Åževket Kazan, Ä°nal Batu, Müşfik Kenter, Nejat Uygur, Muazzez Ersoy, Erkin Koray, DoÄŸa Rutkay var. Ä°stiklal Cad. No: 20/A Antakya/Hatay Tel: (326) 213 87 59-214 46 25ANADOLU SOFRASIKeklik yerine tavuk eti Siirt yöresine özgü perde pilavıyla ünlü. Ä°dris Erdem ve Orhan Yeniay iÅŸletiyor. 200 kiÅŸi kapasiteli. Perde pilavı, kuzu çevirme veya kuzu incik eÅŸliÄŸinde yanında kızarmış yeÅŸil biber, patates ve domatesle servis ediliyor. Yıllar önce perde pilavında keklik eti kullanılırmış, kuÅŸun nesli tükenmekte olduÄŸundan artık tavuk etiyle yapıyorlar. Porsiyonu 3 YTL. Et yemekleriyle birlikte 8 YTL’ye çıkıyor. Perde pilavını, Türkiye’nin deÄŸiÅŸik kentlerinin yanı sıra Avrupa’nın çeÅŸitli ülkelerine de uçakla paket servis gönderiyorlar. 11.00-22.00 arası servis var. Atatürk Caddesi ve Mersin’in Tarsus Ä°lçesi’nde ÅŸubeleri var. Ä°nönü Cad. No: 99/A Adana Tel: (322) 363 39 98ANDAÇ TAVUKBir kilo pirince 300 gr. tereyağı Her ayın ilk gününü ‘İç Pilavlı Hindi’ günü ilan eden iÅŸletmeciler, haftanın her günü tereyağıyla piÅŸirilmiÅŸ nohutlu pirinç pilavı yapıyor. Yaklaşık 1 yıl önce Beach Park’ta açılan Andaç Piliç Restaurant’da meyhane pilavı da yapılıyor. Restoranın iÅŸletme müdürü Lütfi Yurt. Bir kilo pirinç için 300 gram tereyağı kullanılıyor. Pilav 5 dakika kavruluyor, son olarak kapağı açılmadan 45 dakika dinlenmeye bırakılıyor. Andaç Restaurant’da meyhane ve nohutlu pilavın porsiyonu 3 YTL. Konyaaltı Sahili Beach Park /Antalya. Tel: (242) 237 45 20- 21Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!