Zahmetsiz bir yaz böreği günü kurtarır

Güncelleme Tarihi:

Zahmetsiz bir yaz böreği günü kurtarır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2022 08:27

İster krepten yapıp yağda kızartın, ister hazır yufkayla sarıp fırında pişirin. Bu sıcak günlerin en pratik öğünleri benim için ‘avcı’sından çiböreğine, hatta hamursuz pişen türlü versiyonuna çeşit çeşit yaz börekleridir... Günün her saatinde, çocuklara veya misafirlere sunabileceğiniz bu tariflerimi kabak, patlıcan gibi sevdiğiniz mevsim malzemeleriyle dilediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Yazın sıcak bir yandan iştahınızı keser, mutfağa girmek istemezsiniz. Ancak, bir yandan da yaz tatilinde evde çocuk varsa, hiç durmadan farklı kahvaltılar, atıştırmalıklar hazırlamak gerekir. Çocukların hem seveceği hem de sokakta koşturup attığı enerjiyi yenileyebileceği yemekler düşünmeli... Tabii şekere yüklenmeden, her türlü besinden yana yeterli ve dengeli de olmaları gerek. Yoksa abur cubur da enerji verir ama beslemez. Bu tür durumlarda aklıma ilk gelen yiyecek, börek oluyor.

Hazır yufkalı börekleri bol sebzeli pişirmek kolay ve besleyici. Yufkayı az, sebzeyi bol kullanmanızı tavsiye ederim. Hatta geçen hafta yazdığım kabak konusunda olduğu gibi, yufkasız, ‘çıplak’ börekler yapmak mümkün. Sebzesini değiştirip patlıcanla da yapılabilir. İçindeki yumurta ve peynirin proteini, sebzeden gelecek vitamin ve undan gelen karbonhidratla dört dörtlük bir öğün.

4-5 patlıcanı ve 2 kapya biberi fırında veya ocakta közleyin, soyup ince ince doğrayın. Yarım demet maydanoz, 1 su bardağı lor peyniri ekleyip karıştırın. Bu bizim börek içimiz. Derin bir kapta
3 yumurta, 1 su bardağı un, yarım su bardağı maden suyu ve yarım çay bardağı zeytinyağını çırparak pürüzsüz bir karışım elde edin. Tuz-karabiber ekleyin ve iç harcını da katıp karıştırın. Bir cam fırın kabına yayıp 200 derece fırında yaklaşık 45 dakika pişirin. “Pratik olsun” diyenler sebzeleri közlemek yerine tavada az yağla soteleyebilir; maksat hafif bir önpişirim yapmak. Köz ekstra lezzet katsa da vaktim yoksa tavaya atıveriyorum. 3 hazır yufkanız varsa aynı içi kullanarak koca bir tepsi börek de yapabilirsiniz. Bu, misafirlere de ikram edilecek nefis bir seçenek olur.

Haberin Devamı

YUFKA ARASI HARÇ YOĞURTLA VEYA SÜTLE...

Yufkaların arasına sürdüğümüz harcı evde varsa mutlaka yoğurtla yaparım. Yoksa süt de kullanılabilir. İç harcını hazırladıktan sonra 3 yumurta, 1 su bardağı yoğurt ve 1 çay bardağı zeytinyağını çırpıyorum. Bunu yufkaların arasına süreceğiz. Yufkaları tepsimin boyuna göre kare şeklinde kesiyorum. Birini yağlı kâğıt serilmiş tepsiye böreğimin tabanı olması için yayıyorum. Diğeri üstü için... Yumurtalı ve yoğurtlu sosu ilk serdiğim kata sürüyorum. Üzerine kare olması için kestiğim yufkaların artakalan parçalarının yarısını gelişigüzel yayıyorum. Üzerine biraz daha sos... Sonra patlıcanlı-peynirli harcı eşit şekilde yayıp sos-yufka katmanlarını bitiriyorum. En üste yine düzgün kare yufkayı kapatıyorum. Kalan sosu üzerine sürüp susam ve çörekotu serperek önceden ısıtılmış 180-200 derecede fırında 1 saat pişiriyorum.

Yaz böreği denince aklıma avcı böreği gelir. İlk kez bir yaz tatilinde Gökçeada’da yediğim için olabilir. Yufkadan değil, krepten yapılan... Yiyen bir daha unutamaz. Tarifini vereceğim ama krep yerine yufka kullanıp son pişirmeyi derin yağ yerine fırında yapabilirsiniz. Tarif benden, uyarlaması sizden. Bir de annemin Tatar komşularından öğrendiği çibörek tarifini vereceğim. Annem “İçini çiğden koyduğumuz için adı çiğ börek” der... Doğrusunu Eskişehirliler bilir... Adı ne olursa olsun pratiktir ve hamurişlerine yeni başlayanlar bile kolaylıkla yapabilir.

Haberin Devamı

Zahmetsiz bir yaz böreği günü kurtarır

ÇİBÖREK (5 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

Hamuru için;

* 3.5 su bardağı un

* 1 su bardağı su

* 1 yemek kaşığı sirke

* 1 çay kaşığı tuz

* 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Kıymalı harcı için;

* 250 gr kıyma

* 1 soğan (rendelenmiş)

* Tuz, karabiber

* 1/2 çay bardağı su

NASIL YAPARIM?

* Hamuru için bir kaba 3 bardak un ve diğer hamur malzemelerini koyup yoğurmaya başlayın. Hamuru toplarken kalan undan azar azar ekleyin. Üzerini örtüp 1 saat dinlendirin.

* Kıymalı harcı için tüm malzemeleri karıştırın.

* Dinlenmiş hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp beze haline getirin. Tabak büyüklüğünde açın.

* Bir kaşıkla harçtan alıp yarısına sürün, kalan yarısını üzerine kapatıp kenarlarını parmağınızla bastırarak yapıştırın.

Haberin Devamı

* Hamur bitene kadar börekleri hazırlayın.

* Derin yağda 3-4 dakika kızartıp servise sunun.

Zahmetsiz bir yaz böreği günü kurtarır

AVCI BÖREĞİ (6-8 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

Krep için;

* 2 yumurta

* 1 su bardağı süt

* 1 su bardağı su

* 6 yemek kaşığı un

* 1 çay kaşığı tuz

İç harcı için;

* 50 gram pastırma

* 1/2 demet maydanoz

* 2 domates

* 2-3 yeşil biber

* 1 su bardağı lor ya da kaşar peyniri

* Tuz, karabiber, kırmızı biber

Üzerine sürmek için;

* 2 yumurta

* 1 çay bardağı su

* 1 su bardağı galeta unu

NASIL YAPARIM?

* Tüm krep malzemesini bir kâsede çırpıp pürüzsüz bir hamur hazırlayın. Geniş bir tavada çok az yağ kullanarak krepleri pişirin.

* Yeşil biberi ince ince kıyın. Domatesin kabuklarını soyun, küp küp doğrayın. Bir tavada domates ve biberleri soteleyin. Biberler yumuşayınca doğranmış pastırmayı ekleyip karıştırın. Birkaç dakika sonra ocaktan indirin.

Haberin Devamı

* Harç soğuyunca ince kıyılmış maydanoz peynir ve baharat çeşitlerini ekleyip karıştırın.

* Her bir krebin içine harçtan koyup tıpkı dolma sarar gibi sarın.

* Üzerine sürmek için su ve yumurtayı çıpın. Kreplerin üzerine fırçayla bu karışımı sürün, sonra galeta ununa bulayın. Kızgın yağda altın rengi alana kadar kızartın.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!