Tahinli çörek mi ayçöreği mi?

Güncelleme Tarihi:

Tahinli çörek mi ayçöreği mi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2023 07:00

Okurlarımız bu hafta pastane ve fırınların gözdesi tahinli çörekle ayçöreğini kıyasladı, pastacı ve ekmekçilik eğitmen şefi Gizem Gedik ise evde yapmak isteyenler için püf noktalarını paylaştı.

Haberin Devamı

Instagram (@hurriyetlezzetlihayat) hesabımızda bu hafta “Tercihiniz tahinli çörek mi, yoksa ayçöreği mi” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 73’ü tahinli çöreği seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Tahinli çöreğini en çok beğendiğiniz pastane ve fırınlar hangileri? Çayla mı yoksa kahveyle birlikte yemeyi mi daha çok seversiniz? Evde yapmayı denediniz mi? Ayçöreğini ne sıklıkla yersiniz? En iyi hangi pastane veya fırınlar yapıyor? İç harcında kuru üzümü bol mu olmalı?” İşte, gelen yorumlardan bazıları...

@ayenkmu: “Tahinli çöreğini en beğendiğim yerler İzmir’deki İpek Pastanesi ve İstanbul Kozyatağı’ndaki Ejder Pastanesi. Çayla yemeye bayılırım. Benim için tahinin bol olması önemli. Birçok yerde maalesef sadece orta iç kısımlar lezzetli ve ıslak olurken dış tarafları kuru kalıyor. Her yerinde eşit ve bol şekilde tahin kullanımı en aradığım özellik. İçine ceviz koyan da oluyor, onu da
çok seviyorum.”

Haberin Devamı

@kubraguler3: “Tahinli çörek tercihimdir.”

@zilliko: “Ayçöreğini en iyi yapan adresler Hacı Muhittin Bekir, Baylan ve Pelit bence. Her biri ayrı lezzette ama gönlümde eşit birincilikte. Hiç değişmeyen ritüelim kendime hediye ettiğim ayçöreğidir.”

@ipekizci: “Tahinli çöreğin en iyisi bence İstanbul’daki Day Day Pastanesi’nde. Çifte kavrulmuş, taş değirmende çekilmiş, tahinleri Konya’dan... Nar rengini verense Malatya’dan getirttikleri dut pekmezi. Şekeri, yağı, üzerindeki susamı tam kıvamında, çok lezzetli, aynı zamanda vegan bir çörek bu... Elmalı turtaları da şahane.”

@arzugi: “Ayçöreği diyorum. Ama ne yazık ki en iyi pastanelerde bile çocukluğumun, gençliğimin ayçöreğini bulamıyorum. Şöyle içi bol cevizli, kuru üzümlü, kurutulmamış, ıslak ıslak... Şimdi içine cevizi koklatıyorlar, kuru üzümü de yok. Kakaolu bir şey...”

@celasunart: “İkisi de müthiş. Çocukluğumuzun İstanbul’undaki kaliteli pastanelerin ayçöreği müthiş olurdu.”

@yogashka: “Ben bir tahinli çörek hastasıyım. O dışı kıtır, içi yumuş hali... Sürprizli bir şey sanki... Çayla ve özellikle çaya batırınca nefis! Bence her pastane-fırın bu çöreği güzel yapmalı!”

Haberin Devamı

@gayemsahin: “Ayçöreği. Ama iyisini yapan fırın, pastane bulmak için kaç kapı dolaştığımı biliyorum. Herkes de kruvasan yapmasa, bu özel lezzetlerimize sahip çıksa biraz.”

@mealmyths: “Bol tahinli çörek!”

PÜF NOKTALARI

Pasta ve ekmekçilik eğitmen şefi Gizem Gedik’ten...

TAHİNLİ ÇÖREK

- Mayalı, sütlü, yağlı ve şekerli bir hamur yapın, güzelce mayalanıp kabarsın. Süt, su, tereyağı ve yumurta oda sıcaklığında olmalı. 

- Hamur oklavayla daha rahat açılacaktır. Açabildiğiniz kadar geniş açın. İçine tahin ve toz şeker karışımı harcı sürüp, iki taraftan da içe doğru incecik kıvırıp iki silindir elde edin.

- Silindirleri elinizle çekip biraz daha uzatın. Sonra kendi etrafında döndürün. İyice uzatıp kıvırırsanız pastanedekilere benzer.

Haberin Devamı

- Üzerine yumurta sürüp susam serpmeyi ihmal etmeyin. 

AYÇÖREĞİ

- Vaktiniz kısıtlıysa iç harcını hazır kakaolu pandispanyadan yapabilirsiniz. Ama içine mutlaka bol kuru üzüm, ceviz içi ve dövülmüş fındık katın.
- Mis kokulu ve lezzetli olması için dış hamuruna mahlep katın.

- Ay şekli verip fırına atmadan önce üzerine yumurta sürüp çatalla çizik atın ve file badem serpiştirin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!