Patates oturtma mı, patlıcan musakka mı?

Güncelleme Tarihi:

Patates oturtma mı, patlıcan musakka mı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2023 07:00

Mutfağımızın çok sevilen iki yemeği... Okurlarımız bu hafta sosyal medyada patates oturtma ve patlıcan musakkayı kıyasladı, hangisini neden sevdiklerini ve evde nasıl pişirdiklerini anlattı.

Haberin Devamı

Bu hafta Instagram hesabımızda (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz patates oturtma mı patlıcan musakka mı” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 56’sı patates oturtmayı seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Patates oturtmayı evde sık yapar mısınız? Fırında mı yoksa tencerede mi pişirirsiniz? Kıymasını bol mu tutarsınız? Daha lezzetli yapmak için sırlarınız var mı? Yanında neyle seversiniz? Patlıcan oturtmayı ne sıklıkla yaparsınız? Patlıcanları kızartır mısınız? Harcına hangi baharatları katarsınız?” İşte, yorumlardan bazıları...

@hakann_ugur: “Patates oturtmayı tek geçerim. Acılısı süper olur.”

@selmaozdogan: “Patates oturtma yağda hafif kızarmış patates ve tarhun otuyla çok güzel olur. Patlıcan musakka da kızarmış patlıcanla güzel olur. İster patates olsun ister patlıcan, kıyması ne çok ne de az olmalı.”

Haberin Devamı

@ozturkrefikozgur: “Benim tercihim patates oturtma. Patlıcan musakkada patlıcanın kızarmış olanı makbuldür ama bazıları haşlayarak da yapıyor. Patlıcan çok yağ çektiğinden biraz dikkatli olmak lazım.”

@arzugi: “İkisini de severim ama sanırım patates oturtma biraz daha ağır basıyor. Bol kıymalı ve domatesli severim. Pişirirken içimden ne geliyorsa ona göre baharat kullanırım, hafif acılısı güzel olur. Yanına güzel bir soğan salatası da iyi gider. Patlıcan musakkayı yaparken genelde patlıcanları kızartmam; bol domates ve bol sarımsaklı severim. Yanında pilav ve cacık bana göre musakkanın lezzetine lezzet katar.”

@oyaozguvenc: “Oturtmayı kızartma olduğu için çok sık yapmamaya çalışıyorum ama her ikisini de çok severek yerim. Kışın patates oturtması yazın da patlıcan musakka güzel olur. Tercih zor olsa da bol kıymalı ve salçalı patates diyorum. Yanında da pirinç pilavı tercihim.”

@savasdincbas: “Off patates oturtma benim tercihim... Hatta masaya tam oturmadan yerim.”

@mealmyths: “Her ikisini de çok severim ancak patates oturtmayı kendi başına yemesi bile çok keyifli. Patlıcan musakkayı yanında mis gibi tereyağı kokan pirinç pilavı ve cacıkla severim. Patates oturtmanın üzerine pul biber, yanında da ayran olmalı.”

Haberin Devamı

ARTUN ÜNSAL’IN ‘İSTANBUL’UN LEZZET TARİHİ’ KİTABINDAN...

NASIL YAPILIR?
PATATES OTURTMA

* Tavada 300 gram orta yağlı kıymayı yemeklik doğranmış 1 soğanla kavurun. Küp doğranmış 2 domates, tuz ve karabiber ekleyip, 2-3 dakika daha karıştırıp ateşten alın.

* 1 kilo patatesi soyduktan sonra yarım santim kalınlığında dilimleyin. mFırına giren bir kaba patates dilimlerini dizin, üzerine kıymayı yayın ve yeniden patates dilimleriyle kaplayın.

* Üzerine kalan kıymayı, 3 sivri biberi, 40 gram tereyağını ve yarım litre suyu ekleyip 200 derece fırında, yaklaşık 40 dakika pişirin.

PATLICAN MUSAKKA

* 1 kilo patlıcanı alacalı soyup 1,5 santimlik halkalara kesin. Kararmamaları için tuzlayıp yarım saat kadar suda bekletin. Sonra kurulayıp zeytinyağında hafif kızartın.

Haberin Devamı

* Bir tencerede yemeklik doğranmış soğanı 250 gram orta yağlı dana kıymayla kavurun. Sahana bir kat kıyma, bir kat patlıcanı üst üste döşeyin. Tuz, karabiber, kabukları soyulup doğranmış 2 domates ve 1 su bardağı su katıp hafif ateşte 25 dakika pişirin.

* Aynı kıymalı harcı kullanarak halka halka doğranmış patates, dilimlenmiş domates ve sivri biberle fırında nefis bir patates musakka da pişirebilirsiniz.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!