Mutfak düşkünlerine...

Güncelleme Tarihi:

Mutfak düşkünlerine...
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2022 07:00

Yeni bir yılı umutla karşılamak; sevdiklerimizle bir araya gelmek, güzel lezzetler tatmak kadar rengârenk hediye paketlerini görmek için de sabırsızlanıyoruz elbette... Yüzleri gülümsetecek, gurmelerin kalbini tam 12’den vuracak o hediyeleri bulmak koşturmalı geçen aralık ayında zorlayıcı olabiliyor. Yeme-içme meraklılarına alınabilecek en iyi hediye önerilerini jürimize sorduk.

Haberin Devamı

Mutfak düşkünlerine...

1- Ağzımızın tadı yerinde olsun

Didem Şenol Tiryakioğlu

- Badem ezmesi: Hem yılbaşı akşamı hem de yıl boyu ağız tadı eksik olmasın diye götürülebilecek bir hediye. Meşhur Bebek Badem Ezmesi’nin badem ezmesi (yarım kilosu 380 lira) klasiklerden.

Mutfak düşkünlerine...

- Mutfak gereçleri: Mutfağa girmeye daha çok teşvik etmek için pratik mutfak gereçleri satın alabilirsiniz. Microplane markasının ince uçlu rendesi profesyonel mutfaklarda da tercih edilen bir ürün. Narenciye kabukları, sert peynirler, baharat ve çikolata gibi ürünleri ince ince rendeleyebiliyorsunuz. Fiyatı 500-600 lira aralığında.

Haberin Devamı

- Baharat karışımı: Evde hazırladığınız el emeği hediye gibisi yok. Kurutulmuş portakal ve elma kabukları, karanfil, yıldız anason, çubuk tarçın, esmer şeker gibi malzemelerle hazırlayacağınız sıcak şarap karışımını güzelce paketleyip yakın çevrenize armağan edebilirsiniz.

Mutfak düşkünlerine...

2- Seçenek çok

Ebru Erke

- Mutfak atölyesi: Yeni yıl yeni kararlar demek. Mutfak becerilerini geliştirmek isteyenler için alınabilecek en güzel hediyelerden biri de mutfak atölye biletleri... Kanyon’a taşınan USLA (Uluslararası Servis ve Lezzet Akademisi) öğrenmek için keyifli bir atmosfer. İtalyan mutfağından parti yemeklerine seçenek çok. Biletler internet üzerinden satın alınabiliyor.

Mutfak düşkünlerine...

- Yemek kültürü kitabı: Tuba Şatana’nın 2019’da ilk kez düzenlediği sempozyum, Sapor’un kitabı yayınlandı. Homer Kitabevi’nden çıkan ‘Sapor İstanbul Eski Usul Sempozyum 2019 Bildirileri Kitabı’ yemek kültürü meraklıları için başucu kitabı niteliğinde.

Haberin Devamı

Mutfak düşkünlerine...

- Airfryer: Bu senenin yükselen trendlerinden. Karaca Air Pro Cook serisinin fiyatları muadillerine göre uygun ve performansı çok iyi. Patates kızartmasından keklere pek çok şeyi hazırlama imkânı sunuyor. Fiyatlar 2.499-3.999 lira aralığında.

Mutfak düşkünlerine...

3- Koku hafızası, tadım notları...

Levon Bağış

- Koku ve aroma kiti: Jean Lenoir’in koklama duyunuzu eğitmek için tasarladığı referans çalışması ‘Le Nez du Vin/54 The Masterkit’ seti bir şarap meraklısına alınabilecek en güzel hediye. Şık, kırmızı bir kutunun içinde 54 aroma ve açıklayıcı kartlarını içeriyor. Meyve, çiçek, bitki, hayvansal ve kavrulmuş başlıkları altında farklı notalara sahip bu aromalar koku hafızanızı geliştiren birer egzersiz niteliğinde. İsteyenler rafinette.com sitesinden ürünü inceleyebilir. Fiyatı 7.749 lira.

Haberin Devamı

Mutfak düşkünlerine...

- Kadeh: Paşabahçe’nin Nude serisinden kristal cam, el yapımı ‘Stem Zero’ kadehler zarif bir hediye. Ayrıca dokunma, tatma ve koklama duyularının etkisini ve vurgusunu arttırıyor. Fiyatlar 825-1.790 lira aralığında.

- Kitap: Can Yayınları’ndan çıkan ‘Toprak ve Şarap: Türkiye’nin Bağları ve Şarapları’ çok kapsamlı bilgilere sahip bir kitap. 85 farklı yerli üreticinin bağlarına ve üretimhanelerine yönelik gezi ve tadım notlarını bir araya getiriyor (200 lira).

Mutfak düşkünlerine...

4- Peynirden aromalı tuza...

Pınar İshakoğlu

- Mutfak aletleri: Brac Knives markasının Japon çeliğinden kişiye özel tasarlanan bıçakları meraklılarına unutulmaz bir hediye olur. Yerleri Karaköy’de. Staub markasının döküm tencereleri de düşünülebilir, bence her mutfakta olması gereken bir ürün. Daha uygun fiyatlıları için yerli üretim olanlar da incelenebilir.

Haberin Devamı

Mutfak düşkünlerine...

- Artizan üretim acı sos: Padronero markasının acı sosları çok başarılı. Acılık seviyeleri, biber cinsi ve içindeki ek malzemelere göre çeşitleniyor. Klasik ‘Red Habanero Acı Sos’ (95 lira), yılbaşına özel geliştirilen ve balkabağı, zencefil, tarçın, karanfil, sarımsak içeren ‘HoHoHot Acı Sos’ tercih edilebilir. Sitelerinden diğer çeşitler de incelenebilir.

Mutfak düşkünlerine...

- Peynir: Keçi sütünden yaptıkları artizanal peynirleriyle öne çıkan Tangala Peynirleri hediye edilebilir. Ayrıca yılbaşında konuklarını ağırlayan ev sahibine de hoş bir hediye olacaktır. 6 çeşit peynirden oluşan ‘Master Farm Cheese’ tadım kutusu 600 lira.

Haberin Devamı

- Aromalı tuz: Salted markasının çeşnili tuzları mutfak sevdalılarını sevindirebilir. Siyah trüf mantarlı (75 lira), isli, kuru domatesli gibi çeşitleri var.

Mutfak düşkünlerine...

- Kişisel gelişim: Harold McGee’nin yazdığı ‘On Food and Cooking, The Science and Lore of the Kitchen’ (Yemek ve Pişirmek Üzerine-Mutfağın İlim ve İrfanı) ömürlük bir başucu kitabı. Çevrimiçi eğitim veren Neoskola üyeliği (yıllık 300 lira) de güzel jest. Gastronomi kategorisinde Jilber Barutçiyan’dan mantar veya Cevat Yıldırım’dan kokteyl eğitimi gibi çeşitli seçenekler var.

5- Uzun bir ömrü temsilen...

Ebru Erberdi

- Zeytinyağı: Uzun bir ömrü temsil eden zeytin ağacının en kıymetli ürünü zeytinyağını hediye etmek de bir o kadar anlamlı. Rengin Suar markasının Edremit Körfezi’nden toplanan zeytinlerle hazırladıkları natürel sızma zeytinyağını (litresi 218 lira) öneririm.

- Çikolata: Özel günlerde akla gelen ilk hediyelerden. Butterfly markasının Osmanlı serisine (1.950 lira) mutlaka bir göz atılmalı.

Mutfak düşkünlerine...

- Lokum ve tatlı: Birden fazla kişiye satın almak isteyenler için de uygun fiyatlı bir seçenek. Etrog markasının turunçgil lokumları da (kutusu 135 lira) narenciyeli tatlı çeşitleri (6’lı hediye kutusu 165 lira) de çok lezzetli.

Mutfak düşkünlerine...

6- Mutfak işini kolaylaştırın

Somer Sivrioğlu

- Mutfak aletleri, kitap, yöresel ürünler: Pratik mutfak aletleri hazırlık aşamasında işleri kolaylaştırırken yemek pişirmeyi sevenlerin de hayatını kurtarır. Parçalama, doğrama, karıştırma gibi fonksiyonlarıyla bir mutfak robotu, bir şefin olmazsa olmaz ekipmanlarından şef bıçağı veya teknolojik sous-vide makinesi hediye edilebilir. Ayrıca yöresel kooperatiflerden alınabilecek ürünler veya yerli-yabancı şeflerin yemek kitaplarını da alışveriş listenize ekleyebilirsiniz.

Mutfak düşkünlerine...

7- Topraktan tabağa

Ebru Baybara Demir

- Kooperatif ürünleri: Hem lokal üreticilere destek olmak hem de doğal, sağlıklı malzemelere ulaşarak sevdiklerini mutlu etmek isteyenlere Mardin’deki Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin tarım ürünlerini öneririm. Benim de kadınlar için bir gelir modeline dönüşmesinde çok emek harcadığım bu kooperatifte Mardin Savur fasulyesinden atalık buğday sorgül ununa, nar ekşisinden sorgül buğdaylı tarhanaya (100 lira) geliri Mardinli kadınlara gidecek nefis çeşitler bulmak mümkün.

Mutfak düşkünlerine...

8- Bıçak seti sevindirir

Ali Ronay

- Kitap: Lian Penso Benbasat’ın Mundi Yayınevi’nden çıkan ‘Köklere Dönüş’ kitabı, adı gibi nesilden nesle geçen hikâyeleri ve tarifleri içeriyor (66.50 lira).

Mutfak düşkünlerine...

- Kahve makinesi: Özenli hazırlanmış kahvenin peşinden koşanlara evlerinde de o lezzeti yakalayabilmeleri için Nespresso’nun Atelier kahve makinesini (6.999 lira) hediye edebilirsiniz. Süt köpürtme özelliği var; cappuccino, flat white, mocha gibi sütlü kahve tariflerini hazırlamanıza da imkân sağlıyor.

Mutfak düşkünlerine...

- Mutfak gereçleri: Bir şef gibi yemek pişirmek için işinizi kolaylaştıracak mutfak gereçleri de önemli. Özellikle etrafınızda iyi bir bıçak seti almayı düşünen varsa Zwilling’in 7 parçalı bıçak seti All Star seti (5.999 lira) iyi bir hediye olabilir. Kutuya entegre seramik bileme taşı sayesinde kendinden bilemeli özelliğe de sahip. Yine Zwilling’in Fresh&Save Sous Vide seti (4.999 lira) bu pişirme tekniğine yeni başlayacaklar için vakum poşetinden makinesine ihtiyacınız olan her şeyi bir arada sunuyor.

Mutfak düşkünlerine...

9- Yöresinden taze taze

Çiğdem Alagök

- Doğal ürünler: Şehir hayatında doğal ürünlere ulaşma seçeneklerimiz artsa da güvenilirliğine emin olmak kolay değil. Yöresinden taze taze toplanmış meyvelere ulaşmayı mümkün kılan portakalbahcem.com sitesinden Finike narenciyeleri ve reçelleri alınabilir. Finike portakalı, hicaz nar, mayer limon, kumkuat, limekuat, taze sıkılmış nar suyu, kurutulmuş nar ve şeker ilavesiz nar reçelinden oluşan yılbaşı paketi (399 lira) de var. Başka bir seçenek de Özgün Zeytin markasının zeytinyağları ve bu yağlarla yapılmış keçi sütlü ve bal polenli sabunlar (25 lira).

Mutfak düşkünlerine...

- Çikolata: Küçük büyük demeden herkesi sevindirecek hediyelerden biri de çikolata. Baylan Pastanesi’nin likörlü çikolataları favorim, hem de nostaljik bir armağan.

- Aşçı ceketi: Sobremesa markasının keten aşçı ceketi ve keten Japon önlükleri (380 lira) hem evin şeflerine hem de profesyonel aşçılara alınabilecek şık bir öneri.

- Seramik tabak-çanak: Tülin Bozüyük imzalı Touline Ceramics markasının el yapımı seramik tabak ve kahve fincanları yalın ve zarif.

Mutfak düşkünlerine...

- Ev yapımı pasta: Aşkla yapılmış bisküvi pastası benim favori hediyem. Tarifi aşağıda.

Ev yapımı pasta hediye etmek isteyenlere

Çiğdem Alagök’ün bisküvi pastası (4-6 kişilik)

NE LAZIM?

- 320 gr pötibör bisküvi

- 250 ml süt

- 55 gr kakao

- 200 gr bitter çikolata

- 1 paket vanilin

- 200 gr pudra şekeri

- 150 gr tereyağı

- 1/2 portakalın kabuğu (rendelenmiş)

NASIL YAPARIM?

- Bir kaba 4’e bölünmüş bisküviler, eritilmiş tereyağı, kakao, portakal kabuğu rendesi, vanilin ve şekeri ekleyin.

- Bir tencerede sütü ısıtın. Tencereyi ocaktan alıp bitter çikolatayı ekleyip eritin. 5 dakika soğutup bisküvili karışıma ekleyin.

- Servis edeceğiniz kalıba döküp buzdolabında soğutun. Dilimleyip servis yapın. Dilerseniz içine ceviz içi de ekleyebilirsiniz.

Mutfak düşkünlerine...

BAKMADAN GEÇME!