Mis kokulu, yumuşacık dokulu...

Güncelleme Tarihi:

Mis kokulu, yumuşacık dokulu...
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2023 07:00

Muzun girmediği, sevilmediği ev yok. Yulaflı kâselerin, pankek tariflerinin olmazsa olmazı, kremayla yakaladığı müthiş uyum sayesinde pastaların da vazgeçilmezi... Kızarmışıysa Uzakdoğu ülkelerinde çok seviliyor. Muzlu tariflerimin hepsi çok pratik, evinizde mutlaka deneyin.

Haberin Devamı

Yağmur ormanlarından, tropikal kuşaktan çıkıp bütün dünyayı hâkimiyeti altına alan muz, dünyanın en çok bilinen, yenen meyvelerinden. Muz ağacı son yıllarda evlerde moda olan büyük, yeşil yapraklı saksı bitkileri yetiştirme akımıyla salonlara bile yerleşti.

Çok tanıdık, her yerde bulunan, birçok dilin ortak meyvesi o. Latince aile adı Musa’dan muz demişiz biz. Genetiği üzerine en çok araştırma yapılanlardan... 500’den fazla çeşidi var ve bunca çalışmaya rağmen ataları bulunamadı. İki yılda yetişen bir bitki, ağaç gibi de değil. Meyve verdikten sonra ikinci yıl kuruyor ve dibinden yenileniyor. Araştırmalara göre neredeyse 7 bin yıldır yetiştirilip yeniyor.

Küçük bir tropikal meyve cenneti Türkiye’ye 18’inci yüzyıl sonunda süs bitkisi olarak girmiş ve kimi kaynaklara göre 1920, kimi kaynaklara göre de 1930’dan itibaren ticari ekimi başlamış. 1750’lerde Mısır’la ticaret yapan kereste tüccarı, Anamurlu Şerifali Mehmet Ağa, konağının bahçesine dikiyor önce. Meyvelerin zehirli olduğu konusunda herkesi uyarıyor. Bir süre sonra daldan düşen meyveleri karıncalar ve arılar yiyince ev halkı zararsız olduğunu düşünerek tadına bakıyor. Ünü civarda yayılıyor ve başka evlerde de dikiliyor.

Başka bir görüşe göre de Anamur eşrafından Baki Fidan 1934 yılında ticaret amacıyla gittiği Mısır’da muz ağaçlarını görmüş, beraberinde getirdiği beş fidanı evinin bahçesine dikmiş. Hikâyede kahraman ve zaman farklı olsa da yer aynı: Anamur. Çünkü Anamur, bulunduğu enlemle Türkiye şartlarında muz üretimi için en uygun yer; ayrıca doğu, batı ve kuzeyi nispeten yüksek dağlarla çevrili ve kuzeyden gelen soğuk rüzgârlardan hemen hiç etkilenmiyor. Başka yerlerde de yetiştiriliyor ama Anamur’un coğrafi işaret tescilli muzu daha güzel kokulu ve daha tatlı. Bölgedeki yetiştiriciler ara ara haberlere de konu oluyor, geçen günlerde bir muz üreticisinin Maldivler’den getirdiği kırmızı muz fidanlarını başarıyla büyütüp ürün alabildiğini okumuştum, Anamur küçük bir tropikal meyve cennetine dönüştü bile. İnternette satan çok çiftçi var; önemli bir katma değer.

Mis kokulu, yumuşacık dokulu...

Haberin Devamı

Sevmeyen ya da mutfağına sokmayan duymadım. Katı gıda ve meyveye muzla başlamayan bebek de yoktur sanırım. Tadı, dokusu ve içindeki vitamin ve mineral kombinasyonu nedeniyle bebekli evlerin baş tacıdır. Tabii sağlıklı beslenme akımlarını takip edenlerin de.

Haberin Devamı

Son dönemde yaygınlaşan yulaflı kahvaltı tabaklarının en lezzetli tat vericisi, kâse kahvaltılarının süsü olmadığı ‘bowl’ tarifi neredeyse yok gibi. 1 olgun muz, 1 kaşık fıstık ezmesi, 1 tatlı kaşığı bal ve dilerseniz bir fiske tarçını blender’da sütle çekebilir, enerji dolu bir smoothie’yle güne başlayabilirsiniz. Sıcak süt ve muz karışımı da güne başlamak için iyi bir seçenek. Adanalıların efsane muzlu sütününse bazı püf noktaları var. Muzu değil, sütü -14’te dondurup karlanmış halini muz ve şekerle ya da isterseniz balla blender’da karıştırıyorsunuz, işte bu kadar.

Mis kokulu, yumuşacık dokulu...


Pankekin üzerini süslediği gibi harcına da katılıyor. Köstebek gibi pastalarda, tartolet, puding, kurabiye tariflerinde sıkça kullanılıyor. Elbette çok sevilen magnolia tatlısı muzsuz olmuyor.

Haberin Devamı

Benim sağlıklı dondurma tariflerimde de hep muz var. Dondurulmuş muz, süzme yoğurt ve bal ya da başka donmuş meyveleri blender’da çekip çubuk dondurma kalıplarıyla dondurucuya atıyorum. Kızım istediğinde elimizin altında sağlıklı bir seçenek hazır oluyor.

Biraz kararmaya başlayınca mevsim yazsa dondurma, kışsa kek ya da pasta olmak muzların kaçınılmaz kaderi... En pratik ve garantili tariflerimi yazıyorum, biri muhakkak sizin de damak tadınıza uyacaktır...

Mis kokulu, yumuşacık dokulu...

 

MUZLU EKMEK (BANANA BREAD) (8 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

◊ 3 olgun muz

◊ 3 yumurta

◊ 375 gr beyaz un

◊ 250 gr toz şeker

◊ 50 ml pekmez

◊ 125 ml ayçiçeğiyağı

◊ 2 çay kaşığı kabartma tozu

Haberin Devamı

◊ 1 tatlı kaşığı vanilya özütü (veya 1 paket vanilin)

◊ 2 çay kaşığı tarçın

◊ 1 çay kaşığı tuz

◊ 1 limonun kabuğu (rendelenmiş)

◊ 100 gr ceviz içi (kıyılmış)

NASIL YAPARIM?

◊ Un, kabartma tozu, ceviz parçaları, tarçın ve tuzu büyük bir kapta karıştırın.

◊ Ayrı bir kapta yumurtaları çırpın, üzerine çatalla ezilmiş muzları ekleyip karıştırın. Yağı, şekeri, pekmezi, vanilya özütünü ve limon kabuklarını da koyup çırpın.

◊ Kuru karışımın ortasına bir çukur açıp muzlu sıvı karışımı dökün ve fazla çırpmadan unlar iyice karışana kadar spatulayla karıştırın.

◊ Yağladığınız ya da fırın kâğıdı serdiğiniz kalıba dökün. 180 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dakika pişirin.

Haberin Devamı

Mis kokulu, yumuşacık dokulu...

 

BANANA SPLİT (2 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

◊ 2 muz

◊ 6 top dondurma

◊ Hazır çikolata sosu

◊ File badem ya da fındık

◊ 1 kaşık bal

NASIL YAPARIM?

◊ Muzları uzunlamasına ikiye kesin, kayık tabağın kenarlarına yerleştirin. İki parçanın arasına istediğiniz dondurma çeşidinden 3’er top yerleştirin.

◊ Çikolata sosunu dondurmaya, balı muzlara gezdirin. Krem şanti, şekerleme veya kuruyemişle süsleyebilirsiniz.

Mis kokulu, yumuşacık dokulu...

 

MUZLU RULO PASTA (8 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

◊ 3 yumurta

◊ 100 gr toz şeker

◊ Bir tutam tuz

◊ 75 gr un

◊ 1 çay kaşığı kabartma tozu

◊ 2 muz

Kreması için

◊ 2 yumurta

◊ 3 yemek kaşığı un

◊ 7 yemek kaşığı şeker

◊ 2 su bardağı süt

NASIL YAPARIM?

◊ Pandispanyayla başlayın. İçinde su kaynayan bir tencerenin üzerine cam bir kabı suya değmeyecek şekilde yerleştirin. Bu cam kaba 3 yumurta, şeker ve tuzu koyun.

◊ Altında su kaynamaya devam ederken yaklaşık 5 dakika mikserle çırpın. Cam kâseyi kenara alın, karışım soğuyana kadar 2 dakika daha çırpın. Un ve kabartma tozunu eleyerek ekleyin, yavaşça spatulayla karıştırın.

◊ Yaklaşık 40x50 santim boyutlarındaki bir fırın tepsisini yağlı kâğıtla kaplayın. Üzerine bu karışımı dökün ve eşit şekilde yayın. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 10 dakika,
kontrollü şekilde pişirin.

◊ Pandispanya fırından çıkınca tezgâhın üzerine bir kat yağlı kâğıt yayın, üzerini de pudra şekeriyle kaplayın.

◊ Pandispanyayı kâğıdıyla birlikte pudra şekerinin üzerine yerleştirin, bu şekilde pudra şekeri ve pandispanya iki kat yağlı kâğıt arasında kalmış olacak. İki yüzü de kâğıtlı olan keki hemen rulo haline getirin. Üzerine mutfak havlusu örtüp soğumaya bırakın.

◊ Bu sırada krema malzemelerini bir tencereye alın, karıştırarak kremayı pişirin. Kremayı ateşten alınca sık sık karıştırarak soğutun ki yüzeyi kabuk tutmasın.

◊ Soğuyan kek rulosunu açın, üstte kalan kâğıdı sıyırın. Bir katman krema yayıp, üzerine yatay şekilde muzları yerleştirip alttaki kâğıdı kullanarak tekrar rulo yapın. Kalan kremayı üzerine kaplayabilir veya istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz. Buzdolabında birkaç saat dinlendikten sonra servise hazır.

Mis kokulu, yumuşacık dokulu...

 

EV USULÜ MALAGA PASTA (10 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

Keki için

◊ 4 yumurta

◊ 1 su bardağı toz şeker

◊ 1/2 su bardağı ayçiçeğiyağı

◊ 1 büyük çay bardağı süt

◊ 3 yemek kaşığı kakao

◊ 2 yemek kaşığı nişasta

◊ 1 paket kabartma tozu

◊ 1 paket vanilin

◊ 1 su bardağı un

Islatmak için

◊ 1 fincan filtre kahve

Kreması için

◊ 2 yemek kaşığı un

◊ 2 yemek kaşığı nişasta

◊ 1 büyük çay bardağı toz şeker

◊ 1 paket vanilin

◊ 1 yumurtanın sarısı

◊ 4 su bardağı süt

◊ 1 yemek kaşığı tereyağı

◊ 1 paket toz krem şanti

Ganajı için

◊ 1 paket (200 ml) sıvı krema

◊ 200 gr çikolata

Ayrıca

◊ 10 Anamur muzu

◊ 1 kâse Antep fıstığı (dövülmüş)

NASIL YAPARIM?

◊ Kek için yumurta, yağ, şeker ve sütü çırpıp üzerine un, kakao, nişasta ve kabartma tozunu da ekleyerek nazikçe karıştırın.

◊ Yüksek kenarlı dikdörtgen bir kalıba harcı döküp 180 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dakika, kontrollü şekilde pişirin.

◊ Kek soğurken kremasını yapalım. Toz krem şanti hariç tüm krema malzemesini bir tencereye alın, iyice karıştırıp pürüzsüz kıvamda bir krema pişirin.

◊ Krema soğurken keki çatalla delip üzerini soğuk kahveyle ıslatın.

◊ Soğuyan kremaya bir paket toz şantiyi ekleyip yüksek devirde mikserle iyice çırpın.

◊ Kabaran kremayı kekin üzerine yayın. 10 muzu soyup kıvrımlı kısmı üste gelecek şekilde iki ucunu muhallebiye batırarak kekin üzerine dizin.

◊ Muzların üzerine 2’şer tutam fındık kırığı serpin. Üzerinden düşmemeleri için elinizle biraz bastırabilirsiniz.

◊ Bir tavada 1 paket sıvı kremayı kaynama derecesine getirip ocaktan alın. İçine çikolata parçalarını atıp karıştırarak iyice eritin. Önce her bir muzun üzerini kat kat ganajla kaplayın.

◊ Muzların üzerinden akanlar kekin her yerini kaplayacaktır. Açık alan kalırsa bir kaşık yardımıyla kalan ganajla kapatabilirsiniz. Kenarlarını fıstıkla kaplayın. Üzerine kaşıkla muhallebiden ince şeritler yapabilirsiniz. Birkaç saat dolapta dinlendirip sunun.

Mis kokulu, yumuşacık dokulu...

 

KIZARMIŞ MUZ (4-6 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

◊ 2 büyük muz

◊ 80 gr un

◊ 1 çay kaşığı kabartma tozu

◊ 1 yemek kaşığı toz şeker

◊ 1 tutam tuz

◊ 8 yemek kaşığı su

◊ 1-2 yemek kaşığı bal

Kızartmak için

◊ Ayçiçeğiyağı

NASIL YAPARIM?

Muz hariç tüm malzemeyi karıştırıp koyu kıvamlı bir hamur hazırlayın. Muzları kaplayacak yoğunlukta değilse çok az su ekleyebilirsiniz çünkü unun cinsine göre değişebilir.

◊ 2’şer parmak kalınlığında dilimlediğiniz muzları karışıma bulayıp birkaç dakika kızgın yağda kızartın. Kızaran muzları bir kâğıt peçetede bekletip fazla yağını aldıktan sonra üzerinde balla servis edin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!