Hamurişi sevenlere...

Güncelleme Tarihi:

Hamurişi sevenlere...
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2023 07:00

İçi Gaziantep’in yeşil kırma zeytiniyle dolu bir börek... Ceviz içi ve pekmez dolgulu kömbe... Ünlü şef Doğa Çitçi, iftar için bu kez hamurlu tatlı-tuzlu tarifler veriyor. Bu yöresel tariflerle yaklaşan Ramazan Bayramı’nda gösterişli ve bir o kadar leziz sofralar da kurabiliriz.

Haberin Devamı

CEVİZLİ KÖMBE (KAHRAMANMARAŞ) (25 ADET İÇİN)

NE LAZIM?

Hamuru için

- 1 su bardağı süt

- 1 su bardağı yoğurt

- 125 gr tereyağı

- 125 gr sıvıyağ

- 1 yumurta

- 6 su bardağı un

- 1 tatlı kaşığı tuz

İç harcı için

- 500 gr ceviz içi

- 1’er su bardağı pekmez ve toz şeker

NASIL YAPARIM?

- Hamur malzemelerini bir kapta yoğurun. 25 beze yapıp hepsini bir merdane yardımıyla ince ince açın.

- Harcı için iri iri doğranmış ceviz içi, pekmez ve şekeri karıştırın.

-Açtığınız hamurların içine iç harçtan koyup yarım ay şeklinde kapatın. Yanmaz tavada yağ eklemeden pişirip servis edin.

KİLİS KATMERİ (6-8 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

- 1 kg kaymak

- 2 su bardağı sıvıyağ

Şerbeti için

- 1 kg toz şeker

- 1 lt su

Hamuru için

- 1 kg un

- 550 ml su

- 20 gr tuz

Hamuru açmak için

1 çay bardağı tereyağı (eritilmiş)

Üzeri için

Haberin Devamı

- 1 çay bardağı çekilmiş Antep fıstığı

- 1 çay bardağı pudra şekeri (tercihe bağlı)

- 1 yemek kaşığı tarçın (tercihe bağlı)

Kızartmak için

- 300 gr tereyağı

Hamurişi sevenlere...

NASIL YAPARIM?

- Şerbet malzemelerini bir tencereye koyup kaynayana kadar pişirin. Kıvam alınca ocaktan alıp soğumaya bırakın.

- Un, tuz ve aldığı kadar suyla kulakmemesi kıvamında bir hamur yoğurun.

- Cevizden biraz büyük olacak şekilde 18 bezeye ayırdığınız hamuru 2 su bardağı sıvıyağla kaplayıp üzerini temiz bir bezle örtün. 2-4 saat arası bekletirseniz hamuru açmak daha kolay olacaktır.

- Hamurları açmak için tereyağını eritin. Hamurları bu yağla yağladığınız tezgâhta önce merdane, sonra elinizle incecik açın.

- Açtığınız hamurların karşılıklı kenarlarını katlayarak kare haline getirin. Yufkanın üzerine kaymak serpin. Karşılıklı iki taraftan katlayıp dikdörtgen şekline getirin.

- Tereyağını erittiğiniz tavada her iki tarafı pembeleşene kadar kızartın. Dilediğiniz büyüklükte kesip servis tabağına alın, üzerine kıvamı koyulaşmış şerbetten gezdirin.

- Antep fıstığı, hatta dilerseniz pudra şekeri ve tarçınla süsleyip sıcak sıcak servis edebilirsiniz.

Haberin Devamı

SOĞANLI HITAP (ADIYAMAN) (6-8 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

Hamuru için

- 6 su bardağı un

-1,5 tatlı kaşığı instant (kuru) maya

- 3 su bardağı ılık su

- 1,5 tatlı kaşığı tuz

İç harcı için

- 500 gr soğan

- 500 gr lor peyniri

- 250 gr lavaş köy peyniri (veya orta yağlı, sert bir başka peynir kullanabilirsiniz)

- 1 çay bardağı sıvıyağ

- 1 tatlı kaşığı tuz

- 1 tatlı kaşığı pul biber

Hamurişi sevenlere...

NASIL YAPARIM?

- Genişçe bir kaba un, tuz ve mayayı alın, yavaş yavaş su ilave ederek ele yapışmayacak bir hamur yoğurun.

- Yoğrulan hamurun üzerini bir bezle örtün, oda sıcaklığında en az 1 saat dinlenmeye bırakın.

- Hamur dinlenirken hıtabın iç harcını hazırlayın. Köy peynirini rendeleyin, soğanı piyazlık doğrayın. ◊ Lor peyniri, rendelenmiş köy peyniri, doğranmış soğan, tuz, pul biber ve sıvıyağla karıştırın.

Haberin Devamı

- Hamurdan yumurtadan biraz büyük parçalar kesip elinizle yuvarlak şekil verin.

- Tezgâha biraz un serperek hamurları ince bir şekilde daire biçiminde açın. Hamurların ortasına harçtan 2 yemek kaşığı koyup çibörek şeklinde ikiye katlayıp kapatın.

- Yarım ay şeklindeki hıtapları yanmaz tavada, yağ eklemeden arkalı önlü pişirin. Dilerseniz pişirdikten sonra üzerine tereyağı sürebilirsiniz.

ZEYTİN BÖREĞİ (GAZİANTEP) (20-22 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

İç harcı için

- 2 su bardağı yeşil Gaziantep kırma zeytin (çekirdekleri çıkarılmış)

- 250 gr orta yağlı kuzu kıyması

- 1 soğan

- 1 yemek kaşığı biber salçası

- 1 yemek kaşığı domates salçası

- 3-4 dal taze soğan

- 1/3 demet maydanoz

- 1/2 çay bardağı ceviz içi

Haberin Devamı

- 2-3 diş sarımsak (mevsiminde 2 dal taze sarımsak da kullanabilirsiniz)

- 1/2 limonun suyu

- 3 yemek kaşığı zeytinyağı

- 1 tatlı kaşığı tuz

- 1/2 tatlı kaşığı kimyon

- 1 yemek kaşığı pul biber

- 1 çay kaşığı karabiber

Hamuru için

- 4,5 su bardağı ekmeklik un

- 1 tatlı kaşığı yaş maya

- 1 çay kaşığı toz şeker

- 1 çay kaşığı tuz

- 2 su bardağı su

Hamuru açmak için

- 1/2 çay bardağı un

Hamurişi sevenlere...

NASIL YAPARIM?

- İç harcı için kıyma ve yarım çay bardağı suyu bir tavaya alın. Kıyma suyunu salıp çekene kadar kavurun. İnce ince kıyılmış soğan ve zeytinyağını katın. Soğanın rengi dönene kadar kavurmaya devam edin. Biber ve domates salçaları, tuz, kimyon, pul biber ve karabiberi katın. 1-2 dakika daha karıştırdıktan sonra tavayı ocaktan alın. İnce ince kıyılmış taze soğan, maydanoz, ceviz içi, ezilmiş sarımsak ve limon suyunu ekleyip güzelce karıştırın.

Haberin Devamı

- Hamuru için unu yoğurma kabına alın, ortasını havuz şeklinde açın. Maya, tuz, toz şeker ve suyu ekleyip kulakmemesi kıvamında bir hamur elde edin. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp oda sıcaklığında 40-45 dakika dinlendirin.

- Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın, avuç içinde yuvarlayarak 20-22 adet beze yapın.

- Her bir bezeyi hafif unlanmış tezgâhta merdane yardımıyla çay tabağı büyüklüğünde açın, hamurun yarısına zeytinli-kıymalı harçtan yayın. Diğer tarafı üzerine kapatın ve kenar kısımların açılmaması için işaretparmağınızla bastırın. Tüm bezeleri bu şekilde hazırlayıp yağlı kâğıt serili fırın tepsisine aralıklarla yerleştirin.

- Önceden ısıtılmış 250 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Sıcak servis edin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!