Gastronomi kazanında kaynayanlar

Güncelleme Tarihi:

Gastronomi kazanında kaynayanlar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2023 07:00

Mürver Restaurant’ın menüsüne yeni tatlar eklendi. Dondurmacı Cremeria Milano, Cihangir’e yeni şube açtı. Sinop lakerdası coğrafi işaret tescili aldı. Sosyal medyada trend olan soğanlı milföy ve oyuncu-yemek programcısı Rıza Sönmez’in yemek kitabıyla yeme-içme dünyasından haberler burada...

Haberin Devamı

FİRUZAĞA’DA YENİ ŞUBE

İtalyan usulü dondurmalarıyla ünlü Cremeria Milano artık Cihangir’de, Firuzağa Mahallesi’nde... Tarçın, tiramisu, sütlü-vişneli, hurmalı, elmalı, glütensiz gibi farklı dondurma çeşitlerinin yanı sıra sorbeleri ve tatlılarıyla da çok sevilen markanın İstanbul dışında Muğla ve Antalya’da da şubeleri var.

Gastronomi kazanında kaynayanlar

Sütlü ve vişneli dondurma

YEMEK MÜZİKALE DÖNÜŞÜRSE...

Oyuncu, yemek yazarı ve programcısı Rıza Sönmez’in Alfa Yayınları’ndan çıkan yemek kitabının adı ‘Sen Mutluluğun Turşusunu Kurabilir misin?’... Çayın tarihinden evde pizza yapımına, padişahların iftar sofrasından Gaziantep’in vegan yemeklerine pek çok farklı başlıktan oluşan bu kitapta tarifler de var. Ekmek aşı, asma yaprağı ekşilemesi, haveydi köfte, yeşil zeytin böreği, tatlı sucuk, bastık çalma... Uzun zamandır Anadolu’nun vegan mutfağı üzerine çalıştığını söyleyen Sönmez, sadece Antep’te 151 yiyecek saptamış ve bunları sıralamış. Kitaptaki pek çok sayfada QR kod da var. Bu kodları okutarak bazen konuyla bağlantılı bir şarkıya, bir şiir dinletisine veya film fragmanına bağlanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Gastronomi kazanında kaynayanlar

ÜÇ-DÖRT HAFTA TUZDA DİNLENİYOR

Sinop’tan sevindirici bir haber... Şehirdeki balıkçıların yaptığı lakerdalar coğrafi işaret tescili aldı. Bu lakerdanın yapımında Sinop açıklarında avlanan torik veya palamutlar kullanılıyor. Temizlenen balıklar 6-8 santim kalınlığında dilimlenip tuza basılıyor ve üç-dört hafta bekletilince hazır oluyor.
Kentin coğrafi işareti ürünleri arasında Boyabat sırık kebabı, Boyabat Gazidere domatesi, kestane balı, mantı ve nokul gibi lezzetler de var.

Gastronomi kazanında kaynayanlar

Haberin Devamı

SON GÖZDEMİZ MİLFÖY TART

Sosyal medyada milföy tart videolarına denk gelmişsinizdir. Trend haline gelen bu tartın farklı çeşitleri yapılsa da en yaygın olanı soğanlısı... Yapımı oldukça basit. Yağlı kâğıt serili fırın tepsisine halka şeklinde dilimlenmiş soğan, biraz balsamik sirke, biraz taze kekik ve rendelenmiş parmesan peyniri konuyor, üzerine de milföy hamuru kapatılıyor. Kenar kısımlarının açılmaması için çatalla bastırılıyor ve fırında üzeri kızarana kadar pişiriliyor. Piştikten sonra ters çevrilip servis edilen bu tart kahvaltıda da yenebilir, davet sofralarına da konabilir.

Gastronomi kazanında kaynayanlar

YENİ TABAKLARLA YAZA HAZIR

Haberin Devamı

Herkesin izleyebildiği açık mutfağı ve açık ateşte pişen yemekleriyle ünlü, İstanbul -Karaköy’deki Mürver Restaurant’ın menüsüne yeni tatlar eklendi. Şef Mevlüt Özkaya’nın hazırladığı yaz menüsünde hem sakatat sevenleri hem vejetaryenleri sevindirecek seçenekler var.

Örneğin kuzu ciğer sacda pişiyor, köz biberler, hardal tohumu turşusu ve baharatlı çıtır lavaşla servis ediliyor. Enginar tabağı içinse ağır ateşte 2 saat pişen çanak ve kalp enginarlar odun fırınında kızartılıp közde sultani bezelye, acılı kuru üzüm ve kereviz yapraklarından yapılan yağla sunuluyor.

Ot kavurması, düve sucuk, kuzu küşleme, kuzu uykuluk, fenerbalığı ve ördek şişi de deneyebilirsiniz. Fenerbalığı sunumunda şefin babaannesinin tarifi olan akıtma da var... Ördekse yoğurt ve salçalı sosta 36 saat marine edilip askıda ve ağır ateşte pişiriliyor, mesir macunlu ve nar ekşili biber kavurmasıyla aynı tabakta buluşuyor.

Haberin Devamı

Gastronomi kazanında kaynayanlar

Kabak sıyırma

Mevlüt Şef, yenilenen menüde en beğenilen başlangıcın kabak sıyırma olduğunu söylüyor. Taze otlarla tatlandırılan kabaklara keçi peyniri ve acılı kabak turşusu eşlik ediyor. Tatlılardaysa buz çikolata, soğuk helva ve taş fırından kayısıyı tadabilirsiniz.

Mevlüt Özkaya, geçen yıl Michelin Rehberi’nin verdiği Michelin Genç Şef Ödülü’nün sahibi olmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!