Çibörek mi gözleme mi?

Güncelleme Tarihi:

Çibörek mi gözleme mi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2022 07:00

Biri sacda pişiyor, diğeri derin yağda kızartılıyor; incecik hamuru ve arasında bol harcıyla ikisi de mutfağımızda çok seviliyor. Okurlarımız bu hafta çibörek ve gözlemeyi kıyaslıyor.

Haberin Devamı

Bu hafta Instagram hesabımızda (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz çibörek mi yoksa gözleme mi” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 56’sı çiböreği seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Eskişehir’in coğrafi işaret tescilli çiböreğini yerinde yediniz mi? İyi yaptığını düşündüğünüz işletmeler neresi? Evde yapmayı denediniz mi; ne sıklıkla yersiniz? Patatesli, kıymalı, ıspanaklı, peynirli-otlu... Gözlemede favori iç malzemeniz hangisi? Yanında tercihiniz buz gibi ayran mı yoksa çay mı? Evde yapıyor musunuz; hazır yufka mı kullanıyorsunuz yoksa hamurunu kendiniz mi açıyorsunuz?” İşte gelen yanıtlardan bazıları...

@seydakizilray: Güzel yapılmışsa ikisini de severim. Bizim evde çibörek sıklıkla yapıldığı için dışarıda yapılanlar hoşuma gitmez. Kıymalı çibörek sıcak güzel olur. Biraz soğan ve bol karabiber konup yapılan patateslisinin de soğukken tadına doyulmaz. Gözlemeyse bol otlu ve peynirli, çıtır çıtır kızarınca harika olur.”

Haberin Devamı

@isinirakk: “El açması olunca çiböreğin de gözlemenin de tadına doyulmaz. Hazır yufkanın gözlemesi, makinadan çıkan çiböreğin lezzeti tartışılır. İstanbul Şehremini’deki Odabaşı, bildiğim en iyi çibörekçi. İç harcının kıyma ve soğan dengesini hiç bozmuyorlar. İyi bir gözlemeye en son Cihangir’de bir mantıcıda denk gelmiştim.”

@mujgan_painter: “Eskişehir’de çibörek yemiştik. Tadı hâlâ damağımda.”

@ozgulbelgin: “Çiböreği hiçbir şeye değişmem.”

@bfuo: “Çibörek, çıtır çıtır olacak! Yanında ayran olacak! Kaç tane yiyebileceğimi tahmin bile edemiyorum.”

@hilalatakus: “Çibörek diyorum. Buz gibi ayranla enfes olur. Evde yapılacaksa hamuru kendim yapmayı tercih ederim. Ancak tatile giderken Eskişehir’den geçiyorsak mutlaka uğrayıp bir çibörek molası veririz.”

@arzugi: “Çibörek birinci tercihim. Yanında mutlaka ayran olmalı. Gözlemenin hamurunu kendim yaparım. Otlu ve peynirlisini severim.”

ÖZELLİKLERİ

ÇİBÖREK

Türk Patent’in internet sayfasındaki coğrafi işaret tescil bilgilerinden derlenmiştir...

Eskişehir’in tescilli çiböreğinin hamurunda sadece un, su ve tuz var. Yüzde 70 oranında böreklik un, yüzde 30 oranında ekmeklik un kullanılıyor. Hamuru 20 santim çapında ve 1 milim kalınlığında açılıyor.

Haberin Devamı

Harcı yağsız kıyma, haşlanmış soğan, karabiber, tuz ve suyla hazırlanıyor.

Harç, hamurun bir yarısına seriliyor, diğer yarısı üzerine kapatılıyor; dışarı harcın taşmaması için kenarları kesiliyor. Tencerede kızgın ve bol ayçiçeğiyağında pişiriliyor.

GÖZLEME

Pasta ve ekmekçilik eğitmen şefi Gizem Gedik’ten...

Gözlemenin hamurunu kendiniz hazırlayacaksanız işlemesi kolay, elastik bir kıvam için 7-8 dakika kadar yoğurmayı ve hamuru en az yarım saat dinlendirmeyi ihmal etmeyin. 

Patatesli, kıymalı veya ıspanaklı gibi ön pişirme gerektiren bir harç hazırlıyorsanız harcı pişirdikten sonra oda sıcaklığında soğumasını sağlayın. Aksi takdirde incecik açtığınız hamura zarar verebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!