Bu dondurmacıda top hesabı değil, gül hesabı yapılıyor

Güncelleme Tarihi:

Bu dondurmacıda top hesabı değil, gül hesabı yapılıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2023 07:00

1955’ten bu yana Büyükada’da müdavim kitlesini oluşturmayı başarmış seyyar Yunus Dondurma’nın ilk şubesi şimdi Nispetiye’de açıldı. Uzun seneler sonra şehir merkezine gelen markanın hikâyesini dinledik...

Haberin Devamı

Bu dondurmacıda top hesabı değil, gül hesabı yapılıyor

Büyükada’da vakit geçirmiş kişiler tanır, bilir Yunus Dondurma’yı. Seyyar arabada sattığı dondurmalarını günün her saati bulmak kolay değildir. Tadına bakan çoğu kişinin de favorileri arasındadır, adaya sık giden biri olarak bilirim. 1955’ten bu yana Büyükada, Burgazada ve Kınalıada’da nam salıp da pek çok kişinin beğenisini kazanan markanın ilk dükkânı bugün İstanbul Nispetiye’de açıldı. Dondurma üretip Adalar’da satmaya devam eden Yunus Kömürcü’yü ikna eden isimse Rudy Baruh olmuş.
Bu dondurmacıda top hesabı değil, gül hesabı yapılıyor
Rudy Baruh

Onun da çocukluğu adada geçmiş ve anlattığına göre sevmekten de öte bu dondurmaya takıntılı biriymiş: “Büyükada’da Yunus Abi dolaşır, bağırırdı. Kulüplerden sonra ilk durağı bizim evin oralar olurdu. Bağırmaya başlayınca biz de evlerimizden hemen ‘Yunus Abi geliyor’ diye yukarı koşardık. Üç adanın yazlıkçıları olarak bu dondurmaya âşıktık. Bir numaradır bizim için. Müşteri kitlesi genelde turistler değil, gerçek yazlıkçı adalılardır. Sorbe dendi mi de gerçekten bizce rakibi yok!” Şehre gelmesi için senelerce pek çok kişi Yunus Kömürcü’yü ikna etmeye çalışmış ama Kömürcü düzenini bozmak istememiş.

Bu dondurmacıda top hesabı değil, gül hesabı yapılıyor

Kaymak, vişne, limon, şeftali...

Haberin Devamı

1955’ten beri satışta olan çeşitler çikolata, kaymak, vişne, limon, şeftali ve kavunmuş. Vişnenin sezonu bittiğinde kızılcık çıkarmış ama artık kızılcıklı pek çıkmıyor; onun yerine çilek ve karamelli eklenmiş. Önümüzdeki kış kahveli, muzlu ve Hindistan cevizli gibi dondurma çeşitlerinin denemesi yapılacakmış. İstenen kalitede sonuç çıkmazsa menüye girmeyecekmiş.

Dondurmaları hâlâ Yunus Kömürcü ve ailesi üretiyor. Şehre taşınsa da meslek sırlarını ve reçetelerini asla paylaşmıyorlar. Dondurmaların bir diğer özelliği de gül şekli verilerek külah veya kaplara konuyor olması. Top hesabı yapılmıyor, gül hesabı yapılıyor. Üç fiyatlandırma politikası var: küçük gül, orta gül ve büyük gül. 2 çeşit dondurma koydurabildiğiniz küçük gül 50 lira, 3-4 çeşitli orta boyu 80 lira ve istediğiniz her çeşidi koydurabildiğiniz büyük gül 120 lira. Önümüzdeki dönemlerde Göktürk, Bağdat Caddesi ve hatta Barselona’ya açılma planları var.

Haberin Devamı

Nispetiye Mah. No: 14/D Beşiktaş/ İstanbul

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!