Lale turuna var mısınız?

Güncelleme Tarihi:

Lale turuna var mısınız
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2008 00:00

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2004 yılında başlattığı İstanbul Lalesiyle Buluşuyor projesine 10 milyon laleyle devam ediyor.

Emirgan’dan Yıldız Korusu’na, Çamlıca’dan Göztepe Parkı’na ve E-5’ten TEM yoluna kadar lalelerin gözünüze çarpmayacağı bir yer yok. Bu manzara için, geçen yıl sonunda 2.9 milyon YTL harcanarak 75 türden 10 milyon 700 bin lale dikildi. Şimdi de lalelerin açmasının şerefine, İstanbul’un birçok yerinde etkinlikler düzenleniyor. Emirgan Korusu’ndaki Beyaz Köşk ve Sarı Köşk bahçelerinde, Ortaköy Meydanı, Sultanahmet Meydanı, Bağdat Caddesi ve Göztepe Parkı olmak üzere 5 ayrı noktada, 14 Nisan’a kadar her gün 11.00-19.30 saatleri arasında konserler verilecek. İstanbullulara ücretsiz kartpostallar dağıtılacak. Nişantaşı, Bebek, Göztepe, Eminönü, Caddebostan gibi şehrin 20’den fazla merkezinde dev lale heykelleri sergilenecek. Ayrıca geçen yıl lale soğanı ekim zamanında halka dağıtılan bir milyon lale arasından en güzel 100 lale seçilecek.

TAKSİM MEYDANI’NDA YOK YOK

Ana sahne: Festival boyunca her gün, 11.00-19.30 saatleri arasında Türk halk müziği, Türk sanat müziği, pop müzik ve enstrümantal olmak üzere dört farklı müzik grubu canlı performans sunuyor.

2007 En Güzel 100 Lale Fotoğraf Sergisi: İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, 2007 yılında gerçekleştirdiği "2. Uluslararası Lale Festivali" kapsamındaki "En Güzel 100 Lale Yarışması"nda dereceye girenlerin fotoğrafları Taksim Meydanı’nda görülebilir.

Ülke çadırları: Taksim Meydanı’nda kurulan Hollanda ve Japonya çadırları ile o ülkelerin kültürü, geleneksel sanatları ve lale ile olan serüvenleri anlatılıyor. Japon Çadırı’nda, çay seremonisi ile ikebana (çiçek düzenleme) ve origami (kağıt katlama) sanatları, Hollanda Çadırı’nda ise ahşap boyama sanatı ve folklorik kültürü, Hollanda lale tarlaları fotoğrafları yer alıyor.

Hediyelik eşya satış noktaları: Meydanda kurulan hediyelik eşya satış noktalarında, İsmek ve Kültür A.Ş.’nin lale konseptinde hazırladığı hediyelik eşyalar ve Ağaç A.Ş.’nin hazırladığı rengárenk canlı laleler satılıyor.

Çocuk çadırı: Tişört ve cam boyama, seramik hamur ve ebru gibi çocukların el becerilerini geliştirebilecekleri, yüz boyama ve baloncu palyaçolarla eğlenebilecekleri, lale şekerlerle de ağızlarının tatlanacağı bir alan oluşturuldu.

BU SERGİLER LALEYİ ANLATIYOR

Eserlerinde 10 bin yıllık Anadolu kültüründen, Osmanlı’dan, İslam kültür ve sanatından etkileşimler bulunan İsmail Acar’ın, lale temalı sergisi Yıldız Sarayı Büyük Mabeyn’de 13 Nisan’dan itibaren görülebilecek. Lalenin İstanbul’la buluşmasını anlatan sergide, 50’den fazla lale ve İstanbul temalı çalışma olacak. Sanatçı kaligrafiyle mimariyi, mimariyle de laleyi aynı yerde buluşturuyor.
/images/100/0x0/55eadb6bf018fbb8f89b1f9f


Bir diğer sergi de Topkapı Sarayı 2. Avlu Revakları’nda olacak. Lalenin günlük kullanımdaki yerinin (Hüsn-ü Hat, ebru, kumaş deseni, altın ve gümüş işçiliği, cam işçiliği, kalemişi, vb.) 40 başlık halinde incelenmesi sonucu elde edilen konuların, fotoğraflanarak panolara yapılacak baskıları sergilenecek. 20 Nisan’a kadar görülebilir.

DEV LALELER YOLUNUZU KESECEK

Bu yıl lale mevsimini sanata yoğunlaşarak karşılamayı planlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, aralarında ünlü şarkıcıların, mimarların, tiyatrocuların ve ressamların da bulunduğu yaklaşık 100 kişiye lale heykelleri yaptırıyor. Heykeltıraş Hakan Timur, hem saksı içinde hem de sadece yaprak şeklinde olmak üzere iki farklı formda yaklaşık iki buçuk metrelik 75 heykel hazırladı. Bunların ham halleri Arzum Onan, Ayşegül Aldinç, Bettina Hakko, Elif Gülle, Candan Seda Balaban, Cemil İpekçi, Çağla Şıkel, Derya Baykal, Dilek Hanif, Gülben Ergen, Mehmet Günyeli, Nihat Odabaşı, Nükhet Duru, Özgü Namal, Sunay Akın ve Yalın gibi isimler tarafından renklendiriliyor.

Ayrıca Aslı Tümen, Aziz Sarıyer ve Yılmaz Zenger, Bülent Çınar, Dilara Akay, Ece Özbek, Erdem Akan, Hakan Temur, Seyhan Özdemir & Sefer Çağlar ve Yöntem Sunar gibi tasarımcı, mimar ve heykeltıraşlar da kendi üsluplarıyla 12 özgün lale hazırladı.

Festival için hazırlanan bütün bu dev heykeller, her köşede yolunuzu kesebilir. Çünkü hepsi 1 Temmuz’a kadar Taksim, Beşiktaş, Şişli, Nişantaşı, Bebek, Emirgan, Sultanahmet, Eminönü, Göztepe, Caddebostan, Bağdat Caddesi, Kanyon, Akmerkez, İstinyepark, Milli Reasürans Çarşısı, City’s, Cevahir AVM ve Tepe Nautilus’ta olacak.

ÜRETİM İKİ KATINA ÇIKTI

İstanbul Lalesiyle Buluşuyor projesi 2004 yılında 600 bin lale soğanıyla başladı.

2005’te 3 milyon 500 bin, 2006’da 8 milyon 296 bin, 2007’de 10 milyon 779 bin lale soğanı dikildi.

Lalelerin temini ve dikimi için 2004’te 129 bin, 2005’te 514 bin 500, 2006’da 2 milyon 136 bin ve 2007’de 2 milyon 902 bin YTL harcandı.

2007’de 10 milyon 779 bin lale alımı yapılıp bunun 800 bin tanesi halka dağıtıldı.

Laleler, başta Emirgan Korusu, Yıldız Korusu, Hıdiv Korusu, Gülhane Parkı, Çamlıca, Göztepe Parkı, Göztepe Lale Bahçesi ve Soğanlı Bitkiler Parkı olmak üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğundaki ana arterler, meydanlar, E-5 ve TEM güzergahlarında dikildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!