Lahana, kelem, kapuska

Güncelleme Tarihi:

Lahana, kelem, kapuska
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2005 00:00

Lahana dilimize Yunanca’da yeşillik anlamına gelen "lakhanon" sözcüğünden geçmiş. Bazı yörelerimizde lahanaya kelem derler, o da Farsça’dan gelme. Peki Rusça’da lahana ne demek biliyor musunuz? Kapuska. Lahana çok çeşitleri olan bir sebze. 1946 tarihini taşıyan Dr.Ali Satı Ekinci’nin "Hususi Sebzecilik" kitabında en makbul beyaz baş lahanalar, kemer ve Batman lahanaları. Edirne’de yetişen köse lahanası ufak başlı ve turşuluk diye tanımlanıyor. Karadeniz’in kara lahanası, yemeklik, süs bitkisi ve yemlik olarak üçe ayrılmış. Brüksel lahanası. Bu nevi lahanada yenilen kısım bitkinin büyük yapraklarının koltukları altında bulunan bir ceviz kadar büyük olan tomurcuklarıdır.Makarna haşlarken suyuna bir yemek kaşığı sıvıyağ koyarsanız, makarnalar birbirine yapışmayacaktır. Sosisli patatesli ironik omlet8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi6 adet yumurta (oda sıcaklığında)5 yemek kaşığı zeytinyağı2 adet orta boy patates2 adet orta boy kuru soğan 3 adet sosis 4 yemek kaşığı un1 kahve fincanı süt 1 çay kaşığı tuz, karabibern Önce, patatesleri soyup yıkayın ve tavla zarı formunda doğrayın. Soğanları ortadan ikiye bölüp halka halka doğrayın. Sosisleri de doğrayıın. Zeytinyağını orta boy bir tavada kızdırıp patates ve soğanı aktardıktan sonra, sürekli karıştırarak 5-6 dakika kadar kavurun. Üzerine sosisi ekleyip tekrar karıştırın. Öte yandan, yumurtaları derin bir kaba kırıp tuz ve karabiberi ekleyerek çırpın. Un ve sütü de ilave edip iyice karıştırın. bu yumurtalı harcı sosisli malzemenin üzerine aktarıp tavayı ara sıra sallayarak pişirin. bir kapak yardımıyla ters çevirerek diğer tarafını da pişirdikten sonra dilimleyerek servise sunun.Müge’nin İskoç bisküvisi10 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 35 dakikaMalzeme listesi250 gr tereyağı (yumuşamış)3 su bardağı un3 yemek kaşığı pudra şekeri2 yemek kaşığı pirinç unu1/2 paket vanilyan Önce, oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını, pudra şekeri ve vanilyayı derin bir kaba aktarıp karıştırın. Üzerine, pirinç unu ve unu da ilave edip yoğurarak kulak memesineden biraz daha sert bir hamur hazırlayın. Üzerini örterek 20 dakika dinlendirin. Öte yandan, hamuru, fırına dayanıklı dikdörtgen cam kaba 1 parmak kalınlığında yayarak yerleştirin. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında yaklaşık 30 dakika, üzeri sarı-kahverengi oluncaya kadar pişirip çıkarın. Ilınınca, dikdörtgen dilimlere ayırıp servis tabağına yerleştirin ve soğuyunca servise sunun.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!