Kürşat Tüzmen: Türkiye'nin ihracattan başka çıkışı yok

Güncelleme Tarihi:

Kürşat Tüzmen: Türkiyenin ihracattan başka çıkışı yok
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2007 12:23

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin asıl dinamosunun ihracat ve ihracata dayalı büyüme olduğunu belirterek, “Bir de sevimli bir kur olsaydı bu ihracatçı neler yapmazdı? İşte o zaman ihracata dayalı büyümenin nasıl olduğunu biz bütün dünyaya gösterirdik” dedi.

Haberin Devamı

Tüzmen, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) tarafından düzenlenen ve başarılı ihracatçı firmaların ödüllendirildiği “2006 İMMİB İhracat Yıldızları” ödül töreninde yaptığı konuşmada, bu birliklere çok önem verdiğini vurguladı.

İMMİB bünyesinde faaliyet gösteren birliklere tek tek bakıldığında yüzde 30 ile 50 arasında ihracat artışının gerçekleştirildiğinin görüldüğünü ifade eden Tüzmen, “Son günlerde herkesin kafasını kurcalayan ve dış ticaret açığının kapanmasını sağlayan birliklerimiz bunlar” dedi.
Tören sırasında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Tüzmen, düşen döviz kuru ile ihracat arasındaki ilişkiye dair bir soru üzerine, bunun çok geç kalmış bir tartışma olduğunu, bu konudan 4 yıl önce bahsettiklerinde kendilerine çok az kişinin destek verdiğini söyledi.

-“ANLAMAYAN 19., 20. YÜZYILDA KALMIŞ ARKADAŞLARIMIZ VAR”-

İhracatçının pazar payını artırmak için bazı ara mallarını dışardan getirmeye çalıştığını ve bununla girdi maliyetlerini aza indirerek yurt dışına ihracatı devam ettirdiğini kaydeden Tüzmen, “Aşırı değerli kurla böyle davranırsın. Bunu tabii anlamayan halen 21. yüzyıla gelememiş, 19., 20. yüzyılda kalmış bazı arkadaşlarımız var. Ama ihracatçı şu an en doğrusunu yaptı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kürşad Tüzmen, ihracatçının üretim, kendini tanıtma ve kalitede bir problemi bulunmadığını dile getirerek, “İhracatçının tek sıkıntısı girdi maliyeti. Az önce katıldığım toplantıda Kemal Derviş de sordu, (Bu kurla bu ihracatı nasıl başarıyorsunuz) diye... Ben de (Meslek sırrıdır söyleyemem) dedim” diye konuştu.

Arka arkaya 22 kez büyüme gösteren Türkiye'nin asıl dinamosunun ihracat ve ihracata dayalı büyüme olduğunu vurgulayan Tüzmen, “Bir de sevimli bir kur olsaydı bu ihracatçı neler yapmazdı? İşte o zaman ihracata dayalı büyümenin nasıl olduğunu biz bütün dünyaya gösterirdik” dedi.

Türkiye'de kişi başına geliri, ihracata dayalı sektörlerin artırdığına işaret eden Tüzmen, şunları kaydetti:
“Hangi dinamo Türkiye'nin GSMH'sini destekliyor? İhracat... Onun için devamlı ihracat ihracat ihracat diyoruz. Türkiye'nin ihracattan başka çıkışı yok. Demokratikleşme için de çıkışı, ilacı yine ihracat. Zenginleşme için de çıkışı ihracat. Zaten ikisi birbirini tamamlayan unsurlar. Bunların kırılması için tüm kurum ve kuruluşların ihracata destek vermesi gerekir.”

-“İHRACAT, SALGIN BİR HASTALIK”-

İhracatı salgın bir hastalık olarak nitelendiren Tüzmen, “Ama güzel bir hastalık. İhracatçılarımız bu hastalığa yakalandı. Türkiye, bu hastalığa yakalandı. Artık köylerimizden bile ihracat yapar hale geldik. Dolayısıyla bu, faydalı bir salgın hastalık ve yayılmasını devam ettiriyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Kamunun Uzak Doğu'dan ithal edilen mermerleri kullanmasına ilişkin bir soru üzerine de Tüzmen, kamu alımlarında etkilerinin bulunmadığını söyledi.

Kürşad Tüzmen, pazarın açık bir pazar olduğunu belirterek, yerli ürünlerin kullandırılmaya çalışıldığını, ancak bağlayıcı bir önlem alınmasının mümkün olmadığını ifade etti.

Tüzmen, “Ama bizim mermerlerimizin çok daha güzel, çok daha kaliteli olduğunu söyleyebilirim. Arkadaşlarımız da zaten onu kullanıyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!