Kumaş kaportanın yerini alıyor

Güncelleme Tarihi:

Kumaş kaportanın yerini alıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2008 00:00

İnsanların yıllardır "Bir düğmeye bassam da aracımın tasarımı değişse" diyerek hayalini kurdukları ütopik bir fikirden yola çıkarak, ’GINA Light Vision’ adlı konsepte imza atan BMW mühendisleri, yaratıcılığın sınırlarını zorlamaya devam ediyorlar.

Konsept otomobillerinin büyük bir bölümünü seri üretime yansıtabilen ender üreticilerden biri olan BMW, yeni çalışması ile sektörde gerçekten devrim yaratacak bir fikrin hayata geçirilmesine ön ayak oluyor.

FARLARI GÖZ KIRPIYOR

Dokunulana kadar kumaş olduğu anlaşılması imkansız olan GINA’nın dış kısmı, kapıların açılması ile gerçek yüzünü ortaya koyuyor. Araç üzerinde herhangi bir birleşme noktasının olmayışı da pürüzsüz görünümün en önemli etkenlerinden biri. Otomotiv dünyasında büyük ses getiren bu konsept, kaportanın yerine kumaş kullanılmasının dışında; otomobil tasarlama konusunda da mühendislere büyük yardım sağlayacak. Bugüne kadar ağırlıklı olarak fiberden imal edilen prototipler, tasarım stüdyolarına külfetin yanı sıra maliyete neden oluyordu. Ancak, Chris Bangle başkanlığındaki BMW tasarım stüdyosu tarafından geliştirilen GINA Light Vision konsepti, kumaştan oluşan dış kısmı sayesinde, aracın çizgilerinin değişken olabilmesine olanak tanıyor. Bu sayede, daha farklı çizgilerin araç üzerinde nasıl görüneceği anında saptanabiliyor. İçinde çok ince metal tellerin bulunduğu özel bir kumaşla kaplanan GINA’nın hatları ise metal ve fiberden oluşan şasinin üzerine yerleştirilen çerçeve ile ortaya çıkıyor. Hidrolik bir mekanizmaya sahip olan bu çerçeve, örneğine pek rastlanmayacak özelliklerin kullanılmasını sağlıyor. Bu özelliklerden biri de insanların göz kapaklarından esinlenilerek tasarlanan far sistemi. Kapalı haliyle aracın akıcı görüntüsüne katkıda bulunan farlar, devreye girdiğinde göz kapağı gibi saklandıkları yerden ortaya çıkıyor. GINA’nın sıra dışı özelliklerinden bir diğeri ise ortadan açılan motor kaputu. Ayrıca aracın stop farları ve spoileri de kullanılmak istendiği zaman ortaya çıkarak, konseptin farklı yanı gözler önüne seriyor.

Yırtılıyormuş gibi ortadan açılan motor kaputunun altında 8 silindirli, benzinli bir motor görev yapıyor. GINA’nın en önemli özelliklerinden biri de, yollara çıkmak için gün sayan yeni Z4’ün çizgilerini taşıyor olması. Açılabilir metal tavana sahip olması beklenen yeni Z4’ün genel hatları hakkında ipucu veren GINA konsepti, BMW’nin Münih’teki müzesinde sergileniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!