Korkuyorum

Güncelleme Tarihi:

Korkuyorum
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2008 00:00

Hülya Avşar, kızkardeşinin internet sitesinde yayınlanan yazısında endişelerini dile getirdi.

Haberin Devamı

Hülya Avşar fotoğrafları

İşte o yazı:
Korkuyorum
Farkında mısınız bilmiyorum, ama ben fark ettim ki insan olmanın, paylaşmanın, huzurlu, toplu yaşamanın, bencil olmamanın kurallarını oluşturduğu bazı değerlerimiz artık sadece laf olsun diye söylenen ya da kullanılan, daha da fenası klişeleşmiş saçmalıklar haline gelmiş. Utanarak ve üzülerek saçmalıklar demekteyim. Çünkü hiçbir etkisi kalmamış sözler.
O söylendiği an kadar önemsenen, insanın gözlerini yaşartan, onurlandıran, en masum olunan saniyeler, işte o kadar! Kısacası tahmini on beş saniye etkisi altına girdiğimiz, kendimize bile yalan söylediğimiz süre, ya sonra? Canavar kesiliyoruz.
Dilimizdeki güzellikleri farkında olarak ya da olmayarak kötüye kullanmaya başlıyoruz ve gene anlık düşünmeye başlıyoruz. Verilen sözler artık etkisini kaybetmiştir. Çünkü asıl ibadetin sevmek, sözünde durmak ve saymak olduğunu unutmuş durumdayız. Yani çoğuna uymak zorundaymışız gibi hissediyoruz.
Bu bahsettiğimiz değerlerimizi koruyan şeyse sözler. Aslında en radikal hayatımızın dönüm noktalarında söylenen önemli ve kıymetli sözler. Bu sözlere gerçekten uyulduğunu düşünsenize!
Toplumdaki düzeyi işte bu sözler belirler.
Evlenirken söylenen sözler: iyi günde, kötü günde, hastalıkta, sağlıkta, her zaman, her yerde birbirimizi seveceğimize ve birbirimizi koruyacağımıza söz veriyoruz.
Milletvekili yeminine başlarken: devletin varlığını  ve bağımsızlığını, yurdun ve halkın bölünmez bütünlüğünü önemseyeceğimize; demokratik, laik, sosyal hukuk devleti ve Atatürk ilklerine bağlı kalacağımıza; halkın refah ve mutluluğu için çalışacağımıza; her yurttaşın insan haklarından ve temel hak ve özgürlüklerden yaralanması için elimizden gelenin de ötesini yapacağımıza ve anayasaya bağlılıktan ayrılmayacağımıza namusumuz ve şerefimiz üzerine and içiyoruz.
Bu yeminleri etmek çok mu kolay acaba? Uyulmadığı takdirde cezası var mı? Ya da tüm bu yeminler klişe mi oldu? Yoksa köprüyü geçinceye kadar ayıya dayı demek mi oluyor?
Ya da kimsenin günahı yok mu?
Aslında şunu çok merak ediyorum. Bu yeminlerin evlenirken ya da siyasete girerken edilmesinin hiçbir önemi yok mu?
Umarım böyle değildir. İşte o zaman korkmak lazım.
Ve korkuyorum.
Bu yeminlere uyulsa zaten partiler arası farklılık da kalkar, evlilikler de yürür; sadece bu iki önemli hayat oyununda yönetmek kalırdı geriye.
İşte bu yüzden  madem anayasada söz verilen konulara uymayan değişiklikler yapılabiliyor, madem evlilikler yürümüyor, o zaman bu yeminlerin de şekli değişsin.
Sevgilerimle
Hülya Avşar /guardianturk.com

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!