Korewood Süleyman’a karşı

Güncelleme Tarihi:

Korewood Süleyman’a karşı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2012 00:00

Çoğunluk Fatmagül’le yatıp Sultan Süleyman’la kalkıyor ama Türkiye’de bir de Güney Kore dizisi fanatikleri var. Üstelik sayıları hiç de az değil, 200 bin civarında oldukları tahmin ediliyor. Sadece dizileri değil, müziğinden sinemasına ve modasına kadar koca bir kültürü takip ediyorlar. Koresever Türklerle konuştuk.

Haberin Devamı

İnternette Güney Kore meraklılarını buluşturan forum sitelerinin en popülerleri Koreanturk, Koreafans ve Asya Drama. Üçünün toplam üye sayısı 90 bini buluyor. Üyeler, forumda ülkenin kültüründen müziğine, tarihinden modasına kadar çok geniş alanlarda sohbet ediyor. En büyük ilgi müzik, dizi ve filmlere. Koreanturk’ün kurucusu Burak Şahin Gülü, “Asla Koreantürk’e girmeden uyumam. Çocuğunuzu uyumadan öpersiniz ya o hesap” diyor. Forumlara yorum bırakan, ziyaret edenlerden yola çıkılarak Türkiye’de 200 bin kadar Kore dizisi sever olduğu düşünülüyor.
Kore dizilerinde iki tür var: Günümüzde geçen romantik komedilerle Kore tarihini ve özellikle de Üç Krallık dönemini ele alanlar. Yapımlar genelde birer saatten 16 bölüm. 24 bölümlük olanlar ya da sezonlarca sürenler var. Dramları ağlatmadan bırakmıyor.
Tarihi dizilerin sevilme nedenini 50’ye yakın Kore dizisi izleyen Marmara Üniversitesi yüksek lisans tarih öğrencisi Elif Kanat (21) anlatıyor: “Tarihlerine inanılmaz saygılılar. Kurgu yapılıyor ama onlar kötü şeyleri de objektif şekilde anlatıyor.”
‘Saraydaki Mücevher’ ve ‘Muhteşem Kraliçe’yi yayınlayarak Kore dizilerinin tanınmasını TRT1 sağladı. Her yaş grubundan, hatta anne tavsiyesiyle başlayan izleyiciler bile var. Boğaziçi Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği öğrencisi Tayfun Kamit (22) “Bize gerçekten benziyorlar. Hal ve hareketleri çok etkileyici, sürekli gülüyorlar, çok pozitifler” diyor. Mimar Sinan Üniversitesi Mimari Restorasyon öğrencisi Saadet Tobcil (19), Türkiye’ye gelen Korelilerle tanışma fırsatını kaçırmıyor.  İki ülkenin tarihi bağları da kültürel yakınlık duyulmasında etken. Kore Savaşı’nın etkileri hâlâ sürüyor. Elif Kanat, “Koreliler, Türkiye deyince kardeş ülke kavramını kullanıyor. O bağların unutulmaması çok önemli” diyor.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea9ad1f018fbb8f88adf7e

KIM JAE JOONG İZDİHAMI

Kore çılgınlığının bir kanıtı da Türkiye’ye gelen, pop grubu JYJ’in solisti ve aktör Kim Jae Joon izdihamı. 500 biletin yarım saatte satıldığı organizasyonda yüzlerce kişi açıkta kaldı. Kore dizisi izleyenlerin en büyük sorunu anlaşılamamak. Elif Kanat, “Amerikan dizisi izleyince modern oluyorsun. Kore, Japon dizisi deyince burun büküyorlar” diyor.

Haberin Devamı

YENİ BAŞLAYANLARA REHBER

EN POPÜLER DİZİLER: You’re Beautiful (Sen Güzelsin), Boys Over Flowers (Çiçekler Yerine Oğlanlar), Playful Kiss (Hareketli Öpücük), I’m Sorry, I Love You (Üzgünüm, Seni Seviyorum), Princess Hours (Düşlerimin Prensi), Secret Garden (Saklı Bahçe), 49 Day’s (49 Gün).
EN ÜNLÜ OYUNCULAR: Erkeklerde Song İl Gook, Lee Jun Ki, So Ji Sub, Kim Hyun Joong, kadınlardaysa Yoon Eun Hye ve Shin Min Ah.
KONULARI: Dramalarda anlaşmalı veya zorla yapılan evlilikler, masum aşklar. Tarihi dizilerdeyse saray entrikaları.
NEREDEN BULUNUR: Diziler Koreanturk, Koreafans ve Asya Drama gibi forumlardan, koredizileri.com, asyadizi.com ve diziport.com gibi sitelerinden izlenip indirilebiliyor. DVD kiralayan veya satan yerlerde de setler halinde bulunabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!