GeriKelebek Kolesterol müjdesi
Paylaş
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
    0
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kolesterol müjdesi

ABD'deki son araştırmalar, kalp ve sağlıklı beslenmeye dair sürpriz sonuçlar saptadılar. Şimdiye kadar uzmanların kara listeye aldığı yumurta, tuz ve margarin aklandı ve zannedildiği gibi kalbimize zararlı olmadığı öne sürüldü.Popüler, haftalık Amerikan dergisi Time, kolesterolu kapak yaptı ve müjdeli haberi sahanda yumurta fotoğrafıyla süsledi.

Son veriler doğrultusunda akıllı beslenmeye ilişkin yeni bir liste hazırlayan dergi, ‘‘Şimdiye Kadar Bildiklerimiz’’, ‘‘Doktorların Bugünkü Önerisi’’, ‘‘Ne Yapmalı’’ başlıkları altında yiyeceklerimiz, içeceklerimize dair yeni bir karne çıkarttı. Kalbe ne denli yararlı, zararlı oldukları puanlandı. Bu arada düzenli egzersizin de çok ağır olması gerekmediğine dikkat çekildi.

SÜTLÜLER TEHDİT UNSURU

Doymuş kremadan yapıldığından tereyağ zararlıdır. Ancak diğer süt ürünleri de kalbi tehdit eder. Yağsız ve düşük yağ etiketi yoksa sütlü tatlılardan ve diğer ürünlerden uzak durun.

PUAN

Kaymaksız süt- 4

Az yağlı süt-3

Dondurulmuş yoğurt- 2

Kaymaklı süt-1

Dondurma-1

SOĞAN SARIMSAK

ESKİ- Besleyici değeri yok, nefesinizi kokutur.

YENİ- Hem soğan, hem sarımsak kalbinizi koruyucu maddeler içerir.

ŞİMDİ = Her ikisini de tüketmeye bakın,

PUAN- 3

TUZU KARARINDA KULLANIN

ESKİ- Kan basıncınızı fırlatır. Her zaman az miktarda sodyum içeren yiyecekleri tercih edin ve tuzluğa dokunmayın.

YENİ- Yüksek tansiyona eğilimli değilseniz dert etmeyin.

ŞİMDİ- Az miktarda sodyum içeren diyetler zararlı değildir, hatta yararlıdır. Ancak tuzlu gevreklere sık, sık takılmayın.

PUAN- 2

YUMURTA ARTIK YASAK DEĞİL

ESKİ- Kolesterol deposu olduğundan zehirden farksızdır. Aman uzak durun.

YENİ- Yiyecekteki kolesterolun kandaki kolesterol seviyesini yükseltmesi gerekmez.

ŞİMDİ- Kolesterol sorununuz varsa yumurtadan kaçının. Yoksa orta karar tüketebilirsiniz.

PUAN - 2

TEREYAĞ VEYA MARGARİN

ESKİ- Her çay kaşığı tereyağı kalp krizine götürür. Margarini yeğleyin.

YENİ- Margarine dönüşmüş sıvı yağ, tereyağ kadar zararlıdır.

ŞİMDİ- Margarin kullanın. Tereyağı yerine geçen, iyi kolesterol sağlayan Benecol'u yeğleyin.

PUAN

Benecol-3

Tüp margarin-2

Tereyağ-1

DAHA YEŞİL DAHA İYİ

ESKİ- Göbek salata, lahana gibi açık ve koyu yeşil sebzeler çok sağlıklıdır.

YENİ- Göbek salata pek de yeşil sayılmaz. Sudan daha besleyici olduğu söylenemez. Koyu yeşil, yapraklı sebzeler faydalıdır.

ŞİMDİ- Salata tabağınızda biraz renk olmalı.

PUAN- göbek salata 1, lahana 4

HUBUBAT VE TAHILLAR

ESKİ- Doyurucudur, ama kalbe yararı yoktur.

YENİ- Yüksek oranda yağ içeren yiyeceklerin yerine geçebilir ve B vitaminleriyle takviye edildiğinde kandaki zararlı maddelerin temizlenmesine yardımcı olur.

ŞİMDİ- Bol, bol yiyin. Lifler, kalın bağırsak kanserine karşı koruyucudur.

PUAN.3

KIRMIZI ŞARAP

ESKİ- Alkol istisnasız zararlıdır.

YENİ- Üzümdeki antioksidan madde ‘‘resveratrol’’kötü kolesterol seviyesini düşürebilir.

ŞİMDİ- Aşırı derecede alkol sakıncalı, ancak akşam yemeğinde bir kadeh şarap alkolik olmayanlar için hayli yararlı.

PUAN - 2

KAHVE VEYA ÇAY

ESKİ- Kahve kan basıncını yükseltir, kalp damarlarına zarar verir. Çay zararsızdır.

YENİ- Kahve aslında masum çıktı. Zararlı değil, ama pek yararlı da değil. Her türlü çay ise kalbi koruyucu maddeler içeriyor,

ŞİMDİ- Bir çay molası verin.

PUAN çay 3

kahve 1

TAVUKTAN ŞAŞMAYIN

ESKİ-Kırmızı et daha fazla kolesterol içerir. Tavuktan şaşmayın.

YENİ- Esas sorun doymuş yağdır. Yağlı deriden, koyu renk etten uzak kalıyorsanız tavuk yine ilk tercihiniz olmalı.

ŞİMDİ- Tavuk sipariş edin, ama kızarmış olmasın.

PUAN Tavuk 2, et 1

FISTIK EZMESİ

ESKİ- Protein küpüdür, iyidir

YENİ- Marketlerde satılanlar çok fazla yağ asidi içeriyor ve kalbinize pek hayırlı değil.

ŞİMDİ- Doğal fıstık ezmesini tercih edin.

PUAN 3

DİĞER ETLER

Yaban sığırı 4

Geyik 4

Dana 2

Hindi 2

Kuzu 2

Jambon 1

Domuz pastırması 1

ABUR CUBUR

ESKİ- Atıştırdıklarımız abur cuburdur. Bunları tüketmek yerine meyva yiyin.

YENİ- Cips, tuzlu, tatlı kurabiyeler gibi abur cuburun hepsini karalamak doğru değil.

ŞİMDİ- Tuzlu gevreklerin pek sakıncası yoksa da yağsız, şekerli bisküilerden kaçının.

PUAN meyva 4, cips 2, yağsız gevrekler 2, yağsız bisküiler 2

ZEYTİNYAĞI

ESKİ- Yağdır, şişmanlatır, kaçının

YENİ - Vücudunuzun bir miktar yağa ihtiyacı vardır ve zeytinyağı kolesterol seviyesini dengeler.

ŞİMDİ- Salatalar ve yemekler için önerilir, ancak tüketimin miktarı dengeli olmalıdır.

PUAN 3, ayçiçek yağı 2, mısırözü yağı 2




Yorumları Göster
Yorumları Gizle