Kışı daha atlatamadık

Güncelleme Tarihi:

Kışı daha atlatamadık
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kış günlerinde, formunuzu ve güzelliğinizi korumak için bazı önlemler almalısınız. Kış aylarında cildin kuruması kadınların karşı karşıya olduğu en önemli tehlikelerden biridir. Özellikle kollarda ve bacaklarda olağandışı kuruma görülebilir. Dirsekler sertleşir, pütür pütür olur. Banyoda kollarınızı ve bacaklarınızı keseyle ya da fırçayla ovup ölü deri hücreleri yokedin. Daha sonra da nemlendirici içeren temizleyici uygulayın.

Grip ve soğukalgınlığı gibi sağlık sorunlarında da deri kurur, parlaklığını kaybedebilir. C vitamini eksikliğinin bir göstergesidir bu. Hastalığı atlattıktan sonra da bol bol C vitamini takviyesi yapmanız gerekiyor.

Cilt kuruması

Cilt neden kurur? Derinin üst kısmının yüzde 15'i sudan oluşur. Kuru ciltlerde de yağlı ciltlerde de bu oran değişmez. Kış aylarında kapalı yerlerdeki nem oranı azaldığı için derinin nemi özümsemesi zorlaşır. Gerektiği kadar nem alamayan deri kurumaya başlar. Kış aylarında cildinizi nemli tutmak için bol bol nemlendirici kullanmalısınız.

Nemlendirici çeşitleri arasında gliserin içerenleri tercih edin (Aslında daha ucuz satılan nemlendiriciler gliserin içerir).

Soğuk havada cildi koruyan özel kremler ihmal edilmemeli. Özellikle uzun süre açık havada kalmaları gerekenler için bu tür kremler önem taşır. Soğuk havalarda elinizin altından eksik etmeyeceğiniz ürünlerden biri de değişik otların yağlarından yapılmış yağlı merhemler. Dudaklarınız kuruduğu zaman, dirseklerinizde pütürlenmeler oluşunca bu merhemleri kullanmalısınız. Yağlı merhemler cildi yumuşatır, üstelik besler. Bu merhemleri tırnaklarınızın kenarlarına da sürmelisiniz. Sağlıklı tırnaklardaki su miktarı yüzde 16'dır. Yapılan araştırmalar tırnaklarla ilgili bir gerçeği öğrenmemizi sağladı. Tırnaklar ıslandıkları zaman tırnak hücrelerindeki nemlendiriciler şişip yumuşuyor ve tırnaklar tekrar kurutulunca da şişen nemlendiriciler çatlıyor. Islanma ve kuruma işlemi defalarca tekrarlanınca, tırnaklar zarar görüyor. Tırnakların kuruyup çatlamalarını önlemek için sık sık el kremi sürmelisiniz. Krem kutunuzu çantanızdan eksik etmeyin.

Gözler ve burun

Nezle, soğukalgınlığı ve gribin etkisi yüzde de görülür. Kızarmış gözler ve burun güzelliğinizi bozar. Bazı küçük makyaj hileleriyle soğuğun izlerini yüzünüzden silebilirsiniz.

Kuruyan ve kızaran gözler için nemlendirici özellikli göz damlalarını kullanın.

Kokusuz nemlendirici uygulayın. Cildin sorunları olduğu zaman kokulardan da etkilenebilir.

Gözlerinizdeki şişliği gidermek için buz dolabında iyice soğutulmuş iki kaşığı gözlerinizin üzerine kapayıp beş dakika bekleyin.

Eğer cildiniz çok fazla kurumuşsa, fondöten kullanmayın. Gözlerinizin alt kısımlarına, göz kapaklarına ve burnun kızarmış bölgelerine gizleyici uygulayın.

Kirpiklerinizi kıvırın ve sudan etkilenmeyen maskara sürün, fakat far sürmeye kalkışmayın.

Yanaklarınız solgun görünüyorsa, hafif allık sürün. Dudaklarınızı parlak renkli ruj ile boyayın.

Renk uzmanları bulutlu, karanlık günlerde parlak renkli giysileri giymemizi öneriyorlar. Ama kırmızı renkteki giysileri tercih etmeyin. Kırmızının sinir gerginliğini arttırdığı ileri sürülüyor.

Vitaminleri unutmayalım

Kış mevsimi olanca acımasızlığıyla devam ediyor. Elbette rüzgarı, yağmuru, karı durduramayız. Ama hava koşullarından korunmanın yolları var. Çeşitli önlemlerin yanısıra vitaminler büyük önem taşıyor. Özellikle C vitamini.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!