Kısa kısa...

Güncelleme Tarihi:

Kısa kısa...
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 1998 00:00

Diş tedavisinde dinozor yöntemi
Haberin Devamı

Dişçi koltuğundan korkanlar için şimdi ağrısız, sızısız yepyeni bir yöntem uygulanıyor. Amerikalı diş hekimleri, dişlerdeki çürüklerin temizlenmesinde, arkeologların, dinozor kalıntılarının temizliğinde uyguladıkları bir yönteme başvuruyorlar. Bu yöntemde, temizlenmesi gereken çürük bölgeye incecik kum benzeri bir madde basınçla püskürtülüyor. Tümüyle gürültüsüz, ağrısız olduğu söylenilen yöntem sayesinde, acılara karşı aşırı duyarlı olanlara bile uyuşturucu yapmaya gerek kalmıyor.

İlk kez ses teli nakledildi

Ohio'daki Cleveland Clinic'in uzmanları, ilk kez ses teli nakli başardılar. Hayati önem taşımayan bu organ nakli, yaşam kalitesini artırdığı için önemli bir adım olarak kabul ediliyor. Geçirdiği bir motosiklet kazasından sonra 19 yıl boyunca yapay bir gırtlakla yaşayan ama tek kelime konuşamayan bir hasta,12 saat süren ses teli naklinden üç gün sonra ‘‘Artık çok mutluyum’’ dedi.

Sahte alerjiye dikkat

Bir kadeh şarap içtikten sonra başınız çatlayacak gibi ağrıyorsa, suçu hemen şarapta aramayın. Bunun sebebi, oldukça sık görülen histamin duyarlılığıdır. Histamin, vücudun salgıladığı ama aynı zamanda bazı gıda maddelerinde de bulunabilen bir hormondur. Histamine karşı duyarlı olan kimselerde kırmızı yanak, kırmızı bir surat, astım krizi veya aşırı tansiyon düşüklüğü gibi alerji benzeri belirtiler görülebilir. Sebebi de, histamin atımını sağlayan enzimin vücut tarafından yeterince üretilememesidir. Bu yüzden de uzmanlar, bu hormona karşı duyarlı olan kimselere histamin zengini gıdalardan kaçınmayı öneriyorlar. Kırmızı şarap, bazı kaşar peyniri türleri, şampanya, bira ve ton balığı özellikle uzak durulması gerekenlerin başında yer alıyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!