Kısa Haberler

Güncelleme Tarihi:

Kısa Haberler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2011 00:00

Haberin Devamı

Nafiz Bey’in keşif uçağı Erzurum Havaalanı’nda

İşadamı Nafiz Kotan’ın Kurtuluş Savaşı sırasında orduya hediye ettiği altı uçaktan biri olan Fiat 2R Erzurumlu Nafiz’in birebir örneği Erzurum Havaalanı’na asıldı. Törende bir konuşma yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım “Nafiz Kotan’ın ismi Erzurum Havaalanı’nda ilelebet yaşatılacaktır” dedi.
Düşman işgaline karşı 20 civarında uçakla savaşan kurtuluş ordusuna vatandaşlar destek vermiş, cephe gerisindeki iller para toplayıp uçak yaptırmıştı. İllerin ya da bağışçıların ismini taşıyan bu uçaklar cephede düşman mevzilerinin gözetlenmesinde, kimi zaman nitelikleri yeterli olmasa da bombardımanda kullanılmıştı.
1920’lerde İstanbul’da halı ticaretiyle uğraşan Nafiz Kotan da yurtdışında dört keşif uçağı yaptırıp, bunları kendi ismiyle numaralandırıp orduya bağışlamıştı. Ardından iki uçak için de bağış yapmıştı. Türk Hava Kuvvetleri’nin 100’üncü Yılı kutlamaları çerçevesinde Sarıkamış Şehitleri Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez ile Erzurum Koruma Derneği Vakfı Başkanı Avukat Necati Bölükbaşı’nın girişimiyle keşif uçaklarından Fiat 2R’nin birebir örneği yeniden yaptırıldı. “Erzurumlu Nafiz”in yapımını, ilk Türk uçağını tasarlayan, yapan ve uçuran pilotun anısını yaşatmak üzere kurulan Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği üstlendi. Kanat açıklığı 12 metre, uzunluğu 8 metre olan 450 kilogram ağırlığındaki uçağın montajında Vecihi Hürkuş’la çalışan 92 yaşındaki Selahattin Ilgaz da yer aldı.

Haberin Devamı

Doğu Anadolu’daki kayak merkezleri sezona hazırlanıyor

Doğu Anadolu’daki kayak merkezleri son yağan karla birlikte yeni sezonu açmaya hazırlanıyor. Karadeniz üzerinden gelen alçak basınç sisteminin etkisi altında bulunan Doğu Anadolu Bölgesi’nde kar yağışı aralıklarla etkili oluyor. Kar yağışıyla birlikte Palandöken Kayak Merkezi ve Bayraktepe Kayak Merkezi’ndeki işletme sahipleri, yeni sezon için harekete geçti.
Bayraktepe Kayak Merkezi’nde kar kalınlığının 55 santimetreye ulaştığı, pistlerde sık sık kontrol yapıldığı belirtildi.
Çamkar Oteli Genel Müdürü Kamuran Eroğlu, “Rezervasyonlarımız başladı. Yerli ve yabancı tur operatörlerinden yoğun talep var” dedi. Bu yıl karın erken yağmasının turizm işletmecileri olarak yüzlerini güldürdüğünü söyleyen Eroğlu, “Özellikle Rusya ve İngiltere’den bu sene çok talep var. Gerekli anlaşmalar sağlandıktan sonra aralık ayının ortasında Sarıkamış’ta yabancı turist patlaması olacak” diye konuştu. 25’inci Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları kapsamında pistleri yenilenen Palandöken Kayak Merkezi’nde de kar kalınlığı 30 santimetre olarak ölçüldü. (A.A)

Haberin Devamı

Zeytinliada arkeoparka  dönüştürülecek

Balıkesir’in Erdek ilçesi açıklarındaki Zeytinliada’nın, arkeoparka dönüştürülmesi için çalışmalara başlandı. Proje için gerekli kaynağın Marmara Güneyi-Adalar Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi Altyapı Hizmet Birliği (MARTAB) tarafından karşılanacağı bildirildi. (A.A)

Dünyanın en uzun doğa resmi Bursa’da

TÜBİTAK ile Uludağ Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Uludağ Milli Parkı ve Çevresinde Ekoloji Temelli Doğa Eğitimi” sırasında 30 doğasever araştırma görevlisi ile 15 öğretim üyesince hazırlanan, dünyada tek olduğu bildirilen 80 metre uzunluğundaki doğa resmi sergileniyor. Uludağ Üniversitesi’ndeki Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde bugünden itibaren sergilenmeye başlayan resim, 12 Aralık’a kadar görülebilecek. Proje yürütücüsü Prof. Dr. Hikmet Sami Yıldırımhan 80 metrelik resmi 800 metreye uzatmayı hedeflediklerini belirtti. (A.A)

Haberin Devamı

88 gezginden 149 fotoğraf

Ankaralı Gezginler Grubu’nun geleneksel yıllık sergisi yarın Ankara’da açılıyor. Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde açılacak sergide 88 gezginin 149 fotoğrafı sergilenecek. Sergi 4 Aralık’a kadar açık kalacak. Gezginler arasında iletişim kurmayı amaçlayan elektronik posta grubunun farklı ülkelerden 500 üyesi bulunuyor. Grup üyeleri altı yıldır fotoğraflarını toplu sergilerle kamuoyuna sunuyor.

Peri bacaları  karla kaplandı

Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya’da kar yağışının ardından beyaza bürünen peribacaları, özellikle fotoğrafçılar tarafından ilgi görüyor. Karla birlikte Zelve, Uçhisar ve Ürgüp gibi merkezlerde peribacalarının oluşturduğu güzel manzarayı görüntülemek isteyen fotoğrafçı ve turistler bölgeye akın ediyor. (A.A)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!