Yılmaz Odabaşı :Benim böyle bir tepki göstermeye hakkım yok mu

Güncelleme Tarihi:

Yılmaz Odabaşı :Benim böyle bir tepki göstermeye hakkım yok mu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2015 10:08

Şair-yazar ve gazeteci Yılmaz Odabaşı, kişisel sosyal medya hesabından 1 Kasım seçim sonuçlarına tepki amacıyla Türkiye'yi terk etme ve Fransa'ya yerleşme kararı aldığını açıkladı.

Haberin Devamı

AK Parti'nin tek başına iktidara gelmesi üzerine, twitter hesabı üzerinden dün akşam "politik rest" çekerek Fransa'ya yerleşeceğini açıklayan tanınmış şair Yılmaz Odabaşı, bu konuda kararlı olduğunu belirterek, "Yılgınlık yok. Ama 70'lerden beri politik mücadele veren, 4 yıl cezaevinde yatmış bir şair olarak, benim böyle bir karar alma hakkım yok mu?" dedi.  

Şiirleri en çok bestelenen bir şair olarak anılan ve halihazırda İsviçre’de olan Odabaşı Fransa'ya gitme kararını kişisel Twitter hesabından, "Sözümü tutacak, İsviçre’den Fransa’ya geçerek oraya yerleşeceğim! Edirne’ye kadar gidemezsin diyenler, şu an İsviçre’deyim ve politik rest olarak bugünden itibaren Türkiye’yi terk etmiş bulunuyorum!" sözleriyle duyurdu.

Seçimden önce bombalı saldırılar sonucu pek çok kişinin yaşamını yitirdiğini vurgulayan Odabaşı, bu durumun da kendisini çok yaraladığını dile getirdi.
Şair Odabaşı, bu kararı alması üzerine sosyal medyada kendisine yönelik haksız eleştirilere dikkat çekerek, "Benim, hakkımda başlatılan 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' soruşturmasından korktuğum için kaçtığımı iddia ediyorlar. Henüz tebligat gelmedi. Geldiği zaman, İstanbul'a gelip adliyede savcıya ifade vereceğim" diye konuştu.

Haberin Devamı

"DÖNÜŞ MÜMKÜN MÜ"
Yılmaz Odabaşı, "Diyelim ki Fransa'ya yerleştiniz. Bir gün Türkiye'ye döner misiniz?" sorusuna da, "Tabii ki... AKP'ye oy veren yüzde 50'lik kitle içinde benim de okurlarım var. Toplumsal çalkantılar bittiği zaman, bu sefer de bir rest olarak dönebilirim her zaman" dedi.
Odabaşı, halen İsviçre'de olduğunu, yakında Fransa'ya geçip yerleşeceğini söyledi.


 

YILMAZ ODABAŞI KİMDİR?

Aslen Siverekli olan Yılmaz Odabaşı, 15 Ağustos 1962 Diyarbakır doğumlu. İlkokul'dan liseye kadar öğrenimini Diyarbakır'da tamamlayan Odabaşı, üniversite hayatına 1980'de İzmir Hukuk Fakültesi'nde devam etmeye başladı. 12 Eylül Darbesi ile tutuklandı ve Diyarbakır Askeri Cezaevi'nde bir yıl hapis yattı.

Yılmaz Odabaşı :Benim böyle bir tepki göstermeye hakkım yok mu


Haberin Devamı

"HAYATIMIN EN TRAVMATİK DÖNEMİYDİ"
Otobiyografisinde tutukluluk hayatını "18 yaşımda maruz kaldıklarımla bu dönem, hayatımın en travmatik dönemiydi" sözleriyle tanımlamıştı.

Yılmaz Odabaşı :Benim böyle bir tepki göstermeye hakkım yok mu


Yazko Somut gazetesinde ve Nitelik, Yamaç, Yarın, Dönem, Oluşum gibi dergilerde yazılar yazdı.1984'te İlk şiir kitabı toplatıldı. Bu esnada kısa süreli tutuklandı. Salıverilmesinin ardından Gökyüzü, Yeni Olgu, Dönem, Ortaklaşa, Oluşum, Yarın dergilerinde yazdı. 1985'te Diyarbakır'a dönen ve ilk şiir kitabını tekrar yazan şair, kitabını 1985'te yayınlattı.

GAZETECİLİĞE ADIM ATTI

Odabaşı, 1986'da Diyarbakır'da Kültür Kitabevi adlı bir kitabevi açtı ve gazeteciliğe devam etti. 1987 yılında Ortadoğu Haber Ajansı haber müdürü olarak çalıştı.

Haberin Devamı

1992 yılında 2000’e Doğru Dergisi'nin Diyarbakır büro şefliğini ve Turkish Daily News gazetesinin güneydoğu temsilciliğini yaptı.

1994 yılında Yargıtay tarafından on aylık hapis cezasının infazını Ankara Ulucanlar Cezaevi ve daha sonra aktarıldığı Ankara Haymana Kapalı Cezaevi'nde tamamladı. 1994'te Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin "Yılın Gazetecisi" ödülünü, 1995'te Sabri "Altınel Şiir Ödülü"'nü kazandı. Siyah Beyaz Gazetesi'nde köşe yazarlığı (1995) yaptı, daha sonra Cumhuriyet Gazetesi ve eklerinde (96-99), Radikal (1998) ve Radikal İki Eki'nde ve Birgün Gazetesi'nde (2004) yazdı.

Yılmaz Odabaşı :Benim böyle bir tepki göstermeye hakkım yok mu


TEKRAR HAPİS HAYATI YAŞADI

Haberin Devamı

1998 yılında bir yazısı nedeniyle , 2000 yılında bir kitabı nedeniyle 1.5 yıl ay hapis cezasına çarptırıldı ve 1999 yılında mahkûmiyeti nedeniyle Bursa E Tipi Cezaevi'nde, 2000 yılında Tekirdağ Saray Kapalı Cezaevi'nde yattı. Cezaevi'nden çıkınca Orhan Murat Arıburnu Şiir Özel Ödülü'nü ve İsveç PEN Onur Üyeliği ile Human right Watch (New York) "Baskıya Karşı Cesaret Ödülü"'nü kazandı. 2000 yılından sonra ödüllere katılmadı. Mahkumiyetleri nedeniyle AİHM'de açtığı davayı 2005 yılında kazanarak uluslararası hukuk nezdinde de aklandı ve Türkiye'yi tazminat ödemeye mahkum etti.

ŞİİRLERİ AHMET KAYA, ONUR AKIN GİBİ İSİMLER TARAFINDAN YORUMLANDI

2000 yılında Ey Hayat adlı şiir kitabı yayınlandı. Ey Hayat, sanatçı Onur Akın'ın albümüne de ad verdi. Bir süre Ahmet Kaya ile çalışan Odabaşı'nın kırk kadar şiirii başta Ahmet Kaya olmak üzere (Yakarım Geceleri, Diyarbakır Hasreti , Dağlarda Ölmek İsterim gibi şarkılar), Onur Akın, Edip Akbayram, Grup Yorum, İlkay Akkaya, Ferhat Tunç, Metin Yılmaz, Sevcan Orhan, Suavi, Hayko Cepkin, Cevdet Bağca gibi sanatçılar tarafından yorumlandı.

Haberin Devamı

Şiirleri Farsça, İngilizçe, Almanca, Fransızca, Kürtçe gibi pek çok dile çevrildi. Şiirlerinin İngilizce çevirilerinden oluşan "Everything But You" adlı şiir kitabı, Munster Literature Centre adlı yayın kurumu tarafından (Avrupa Konseyi sponsorluğunda) yayınlandı. 2015 yılında şiirlerinden yapılmış bir seçkiden oluşan kitabı ise İran Tahran'da yayınlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!