Merve Özbey, Güliz Ayla, Cem Belevi, Melis Kar... Popçu savaşları kızışıyor

Güncelleme Tarihi:

Merve Özbey, Güliz Ayla, Cem Belevi, Melis Kar... Popçu savaşları kızışıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2015 10:20

Onlar Türk popunun yeni starları. Şarkıları dillere dolanıyor, klipleri sosyal medyada milyonlarca kez izleniyor. İçlerinde eskiden 115 kilo olan da Pink Floyd’la sahneye çıkma hayali kuran da var. Genç popçulara sorduk, Naim Dilmener yorumladı.

Haberin Devamı

HERKESİN IŞIĞI OLMALI
BURAY (30) - ‘İSTERSEN’

Merve Özbey, Güliz Ayla, Cem Belevi, Melis Kar... Popçu savaşları kızışıyor

Ses tonu Kenan Doğulu’ya, tarzı Yalın’a benzetiliyor. Şarkısı ‘İstersen’, ‘Kiraz Mevsimi’ dizisinde çaldıktan sonra listelere giren Buray, babadan müzisyen. İlk melodilerini evdeki ufak bir cura sazla 6 yaşında çıkarmaya başladı. Müzik kompozisyon bölümünü bitirdikten sonra da tarzına karar verdi. Ona göre yaptığınız müziğin sanatsal boyutu hep ön planda ama yakışıklılığın bu işe etkilerini es geçmiyor: “Her sanatçının göze hitap eden bir ışığı olmalı.”

Hayat mottosu: Hiç kimseye zarar vermeyecek şekilde hayatın keyfini çıkar. 
Şaşırtıcı ama gerçek: Bir erkek olarak futbol ve arabalara ilgi duymuyorum.
Kiminle aynı sahneye çıkmalı: Bob Marley’ye gitar çalmak isterdim.

Haberin Devamı

'YARINI BELİRSİZ' 
NAİM DİLMENER:
 Tarkan ile Kaan Tangöze’yi tek bünyede birleştirmeye çalışayım derken, Hakkı Bulut kıyılarına vurmuş bir vokal. Bugün var ama yarını belirsiz.

ANI YAŞAMALI
GÜLİZ AYLA (27) -  ‘OLMAZSAN OLMAZ’

Merve Özbey, Güliz Ayla, Cem Belevi, Melis Kar... Popçu savaşları kızışıyor

Çocukken hayallerini müzik süslüyordu. İstediğine de kavuştu. Önce müzik okudu, gruplar kurdu, sahneye çıktı... ‘Olmazsan Olmaz’ isimli ilk single’ıyla sonunda adını duyurdu. Ona göre şarkılarının sevilme sırrı kimseye gider yapmaması. Müziği kadar düzgün vücut hatları da beğenilen Ayla bu konuda net konuşuyor: “Güzel olmak tek başına bir şey ifade etmez.”

Hayat mottosu:
Anı yaşa.
Şaşırtıcı ama gerçek: Gözlerim 7,5 numara miyop.
Kiminle sahnede olmalı: Anouk ile Avrupa’da bir müzik festivalinde şarkı söylesek.

'İYİ BİR VOKAL'
NAİM DİLMENER: İyi bir ses, temiz bir vokal. Ama kızcağıza post-Sıla rolü biçildiği için, işi (en azından bu albümüyle) tamamına erdiremeyecek.


YARIŞMADAN ÇIKTI

İLYAS YALÇINTAŞ (26) - ‘İNCİR’

Merve Özbey, Güliz Ayla, Cem Belevi, Melis Kar... Popçu savaşları kızışıyor

Haberin Devamı

Aşk acısı çekenlerin de, düğün dansı için şarkı seçenlerin de ilacı onun şarkısı ‘İncir’ oldu. İlyas Yalçıntaş “Sanırım insanların böyle bir şarkıya ihtiyacı vardı” diye başarısını özetliyor. Onun dinleyiciyle yolu Kanal D’de yayımlanan ‘X factor’ isimli müzik yarışmasıyla kesişti. Seslendirdiği ‘İncir’ hızla kana nüfuz etti. Bir gecede dillerdeydi. ‘Enbe’ Orkestrası’nın albümünde şarkıları yer aldı. Şimdi sırada kendi albümü var.

Hayat mottosu:
İyi biri olursan zaman sana iyi şeyler yaşatır.
Şaşırtıcı ama gerçek: Sahneden sonra beni görenler “Hani nerede o duygusal çocuk” diyorlar. Çünkü normalde konuşkan ve eğlenceliyim.
Kiminle aynı sahnede olmalı: Yavuz Çetin yaşasaydı onunla sahnede solo gitar çalabilmek isterdim.

Haberin Devamı

ARABESKİ ZORLUYOR
NAİM DİLMENER: Ferdi Tayfur dahi bu kadar ağlamamış, bu kadar inlememiştir. 


ÖDEVLERİNİ BESTELEDİ 
ESİN İRİS (27) -’BU GECE’

Merve Özbey, Güliz Ayla, Cem Belevi, Melis Kar... Popçu savaşları kızışıyor
Fotoğraf: Emre Yunusoğlu

Eğlenceli şarkı sözleri ve yüksek enerjisiyle diğer popçulardan ayrıldı. Aslında ilk albümü ‘Yine Mavi’ beş yıllık bir çalışmanın eseri. Onun müzisyenliğinde Türk sanat müziği âşığı annesinin payı büyük. Önce çocuk yaşlarda oyunlar oynarken şarkılar uydurdu. Sonra ders çalışırken ezberlemesi gereken yerleri besteledi. Sonuçta ergenliğin ilk ışıklarıyla beraber adamakıllı şarkı yazmaya başladı.

Hayat mottosu:
Yaşa ve yaşat.
Şaşırtıcı ama gerçek: İris soyadım değil, adım. Hatta İris’i ikinci isim olarak kendime çocukken seçtim. Tam ismim Esin İris Orhan oldu.
Kiminle aynı sahnede olmalı: Pink Floyd ile Harbiye Açıkhava sahnesinde.

Haberin Devamı


TAVERNAYA DÖNDÜ

NAİM DİLMENER: Bilinen bir söz yazarıyken şarkı söylemeye de niyetlendi. Kafası karışık. Türk müziği ile popu birleştireceğim derken tavernalardan hangisinin kapısını çalacağını şaşırmış.


VURUR YÜZE İFADESİ...
MERVE ÖZBEY (27) ‘YAŞ HİKÂYESİ’

Merve Özbey, Güliz Ayla, Cem Belevi, Melis Kar... Popçu savaşları kızışıyor

Sosyal medyayı son dönemde meşgul eden; “Vurur yüze ifadesi bulur seni bir tanesi” kalıbı onun eseri. Merve Özbey şarkının bu kadar dillere pelesenk olmasını elektronik altyapının üstüne arabesk okumasına bağlıyor. “Biraz klişe olacak ama kendimi bildim bileli şarkı söyleyen ayna karşısında fırça tutup fön makinesiyle kendine fan yapan bir kızdım” diye kendi hikâyesini özetliyor. Sonrası malum, konservatuvara, uzun bir vokal geçmişi ve keşfedilme...

Hayat mottosu:
İyi düşün, iyi olsun.
Şaşırtıcı ama gerçek: Çikolata ve tatlıyı sevmeyen nadir kadınlardanım.
Kiminle aynı sahneye çıkmalı: Harbiye Açıkhava’ya Beyoncé ile. 

Haberin Devamı


SOSYAL MEDYAYI İYİ KULLANDI

NAİM DİLMENER: O ya da ekibi sosyal medyayı iyi kullandı ve “Vurur yüze bir tanesi...” slogan haline geldi. Ne vokalinin ne de genel olarak şarkılarının dikkate değer bir özelliği mevcut.

 

YILMA, KOŞ PEŞİNDEN
TUBA YURT (28) - ‘OH, OH’

Merve Özbey, Güliz Ayla, Cem Belevi, Melis Kar... Popçu savaşları kızışıyor

Yeni cover kraliçesi olarak anılıyor. Önce Doğukan Manço ile ‘Sakin Ol’u yeniden yorumladı, arkasından ‘Aşk Sanmışız’ ve Sezen Aksu’nun ‘Oh Oh’ cover’ı geldi. Kendini ilk hatırladığı zamanlar konservatuar koridorlarında klasik Batı müziği eğitimi alıyordu. İki sene önce Bursa’da sahne aldığı bir mekânda gelenlerin ilgisiyle işe dört elle sarıldı. Sonrası malum... Çalsın sazlar söylesin Tuba... Tuba Yurt bu işe gireceklere bir tüyo veriyor: “Yılma ve işinin peşinden koş.”

Hayat mottosu: Şükretmenin insanı mutlu ettiğine inanırım ve her daim yaşadığım anın kıymetini bilmeye çalışırım.
Şaşırtıcı ama gerçek: Senfoni orkestrasında viyola sanatçılığı yaptım.
Kiminle aynı sahnede olmalı: Harbiye Açıkhava ‘da muhteşem bir orkestra ile konser vermek isterim.


DAHA KIDEMLİ

NAİM DİLMENER: Diğerlerine göre daha kıdemli sayılabilir. Fazla ses getirmemiş olsa da ‘Aşk Sanmışız’ ve ‘Aşk’a Emanet’ adlı iki çalışması var ‘Oh Oh’ öncesi. Sezen Aksu’nun şarkısı ‘Oh Oh’ çok cazip bir şarkı tabii, hele hele bugünler için. Ama Yurt’un bu şarkıya (‘şuyundan’ da, ‘buyundan’ da) kattığı hiçbir şey yok.

HALI SAHACI POPÇU
MELİS KAR (25) ‘YERİN DE DOLMUYOR Kİ’

Merve Özbey, Güliz Ayla, Cem Belevi, Melis Kar... Popçu savaşları kızışıyor
Fotoğraf: Emre Yunusoğlu

O, müzik yarışmalarından çıkıp tutunan ender isimlerden. Dört yıl önce ‘O Ses Türkiye’ yarışmasına katıldı, dört jüri üyesi de onu takımında istedi. O, Murat Boz’u tercih etti. Yarıfinale kadar ilerledi. Yarışmada derece alamadı ama iki sene sonra ilk albümü ‘Kaçak’ müzik marketlerdeydi. Asıl çıkışını kısa süre önce çıkardığı single’ı ‘Yerin de Dolmuyor ki’ ile yaptı. Klibindeki seksi dansları klibin kendisinden daha çok dikkat çekti.

Hayat mottosu:
Kendin ol, başkası zaten olunmuştur. 
Şaşırtıcı ama gerçek: Futbol oynamayı çok seviyorum. İki haftada bir halı sahada kızlı-erkekli maç yapıyoruz.
Kiminle aynı sahneye çıkmalı: Madison Square Garden’da Justin Timberlake ile konser vermek efsane olur.

VOKALE DİKKAT
NAİM DİLMENER: İyi bir ses. Ama ilk albümü ‘Kaçak’ ile (albümün karma yapısından dolayı) kendini gösteremedi. Yeni single’ı ‘Yerin de Dolmuyor ki’ ile bunu yapabilirdi ama vokali kimi yerlerde (Çelik misali) titrek, kimi yerlerde ise (Funda Arar misali) sert olmasaydı.


GÜZELSEN 1-0 ÖNDESİN

CEM BELEVİ (27) - ‘SOR’

Merve Özbey, Güliz Ayla, Cem Belevi, Melis Kar... Popçu savaşları kızışıyor

Yeni romantik olarak tanınıyor. Müziğinin yanında bir yandan da dizi oyuncusu olarak boy gösteriyor. Cem Belevi ‘Sor’ şarkısından başa sararsak yedi yaşında piyano çalarak müzikle tanışıyor. Lise yıllarında yaptığı besteleri, okul orkestrasında verdiği konserler ve ilk albüm takip ediyor. Ama asıl çıkışı bu sene single’ı ile yakalıyor. Bu arada yetenek bu iş için yeterli mi diye merak edenlere önemli bir not düşüyor: “Güzel insan her yerde bir sıfır önde başlıyor”

Hayat mottosu: İste! İstersen olur.
Şaşırtıcı ama gerçek: Bir dönem tartıda 115’i görecek kadar kiloluydum.
Kiminle aynı sahnede olmalı: Ajda Pekkan’la Harbiye Açıkhava.

BAŞKA ŞEYLER
Naim Dilmener: Kabul; pop dediğimiz şey güzel ya da yakışıklı yüz ister. Ama bunun yanında başka şeyler de ister. İyi ve doğru söylenmiş şarkı, ortalamanın üstünde bir ses, gibi...

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!