Sanayi sitesinde sanat merkezi

Güncelleme Tarihi:

Sanayi sitesinde sanat merkezi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2014 14:34

İş adamı Mete Bora, sanat dünyasını yeni bir mekânla buluşturdu. İstanbul Maslak’taki Summart; görsel sanatlardan performansa, konserlerden edebiyat buluşmalarına her disiplinden ücretsiz etkinliğe ev sahipliği yapacak. Summart’ı Görsel Sanatlar Danışmanı ve Küratör Denizhan Özer’le konuştuk.

Haberin Devamı

Summart’ın açılış amaçları nelerdir?
- Summart’ın amaçlarından biri Türk sanatının görünürlüğüne katkıda bulunmak. Yurt dışındaki önemli sanat olaylarını, sanatçıları, sanatla ilgili her şeyi buraya taşımayı ve aynı şekilde de burada yapılan çalışmaları yurt dışına götürmeyi amaçlıyoruz. Summart’ın başka bir amacı ise tüm sanatçılara fırsat eşitliği vermek. Çünkü İstanbul dışındaki sanatçıların görünürlüğü pek fazla olmuyor.

Peki siz bu konuda neler yapacaksınız?

- Ben yıllardan beri bu işin içindeyim. Özellikle görsel sanatlarla bağlantısı olan projelerle ilgileniyorum. Dolayısıyla sanat dünyasındaki hemen hemen bütün isimleri tanıyorum ya da bir şekilde onlarla bağlantım var. Ayrıca onların da bize başvuruları oluyor. Bütün bunları değerlendirerek sergiler açacağız. Mesela, Burak Onur Erdem’in müzik, Ertuğrul Rufayi Turan hocamızın da felsefe ve edebiyat dünyasındaki isimler ve çalışmalar hakkında bilgisi var.

Sanayi sitesinde sanat merkezi

Yani Summart’ı çok amaçlı bir kültür merkezi olarak mı düşünmek gerek?
- Evet, burası çok amaçlı bi kültür merkezi. Fakat genelde çok amaçlı kültür merkezleri tek bir zemin üzerine kurulu olmuyor. Her disiplinde farklı katlarda faaliyet gösterilen bir yapıya sahip oluyorlar. Ama biz burada tek bir alanda, sofistike bir şekilde, insanlara yapılan çalışmaları gösterelim istedik. Mesela konsere gelen bir kişi aynı zamanda duvarlarda asılı sergiyi görebilsin istedik. Ayrıca Summart yurt dışına yönelik çalışmalar da yapıyordu, bunları sürekli hale getirdik. Önümüzdeki yıllarda da yavaş yavaş Uzakdoğu’ya el atmaya çalışacak, Türkiye’den sanatçıları Uzakdoğu ülkelerine götüreceğiz.

Sanayi sitesinde sanat merkezi

Haberin Devamı

GENÇ SANATÇILARI GÖRÜNÜR KILACAĞIZ

Burada bir koleksiyon sergisi de görüyorum. Burada sergilenmesinin herhangi bir amacı var mı?
- Summart’ın sahibi iş adamı Mete Bey (Mete Bora) şirketlerinin yönetimini çocuklarına devretti ve kendisi sanatla ilgilenmeye başladı. Zaten uzun zamandır sanatla ilgili birisiydi. Bu koleksiyon ona ait. Aslında büyük bir koleksiyonu var ama hepsini sergilememize imkân olmadığı için burada koleksiyonunun bir kısmına özel bir sergileme alanı yarattık. Bana kalırsa Türkiye açısından çok önemli bir koleksiyon. Mete Bey’in de amacı, ticari ilişkide bulunduğu iş adamlarına aynı zamanda Türk sanatını tanıtmak.

Sanayi sitesinde sanat merkezi


Peki Summart’ın programını nasıl takip edeceğiz? Etkinlik biletlerinin fiyat aralığı ne olacak?
- Öncelikle biz kâr amacı gütmüyoruz. Etkinliklerimiz ücretsiz. Buraya gelmek isteyen sanatseverler www.summart.org adresi, basın yayın organlarında çıkan haber ve ilanlarımız ile sosyal medya hesaplarımızdan bize ulaşabilirler. Zaten biz burayı İstanbul’un buluşma noktalarından biri haline getirmek istiyoruz. Sanatı, Nişantaşı ve Beyoğlu’ndan biraz uzaklaştırarak Maslak’a getirdik. Kısacası sanat merkezimiz herkese açık. Ama koleksiyonu görmek ve tiyatro izlemek için randevu almak gerekiyor ki, yer sıkıntısı yaşanmasın.

Geçici sergilerle de genç sanatçıları görünür kılmayı mı istiyorsunuz?

- Sanatçıların en önemli sorunu görünürlük zaten. Günümüzde gerek sosyal medyada gerekse internette sanatçılara bu kadar kolay ulaşılabilmesine rağmen sanatçıların görünürlükleri daha da kaybolmaya başladı. Biz onlara katkıda bulunmaya çalıştığımız için her ay farklı bir sergi yapıyoruz. Kimi zaman konsepte dayalı grup sergileri, kimi zaman da kişisel sergiler.

Sanayi sitesinde sanat merkezi

Haberin Devamı

YÜZYILLIK HİKÂYE: YEŞİLÇAM

Summart’ta Mete Bora’nın kişisel koleksiyonundan bir seçki sürekli olarak sergileniyor. Ayrıca bu perşembe Yeşilçam tablolarıyla tanınan Hülya Küpçüoğlu’nun ‘Yüzyıllık Hikâye: Yeşilçam’ adlı sergisi de açıldı. Türk sinemasının 100. yılı dolayısıyla Denizhan Özer küratörlüğünde hazırlanan sergide Küğçüoğlu, Yeşilçam filmlerinden 100 yıl boyunca aklımızda kalan sinematografik imgeleri farklı renk katmanlarıyla oluşturduğu yüzeyler üzerinden sunuyor. 6 Kasım’a dek izlenebilir.

Sanayi sitesinde sanat merkezi

‘Murat Soydan ve Hülya Koçyiğit’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!