Rojova’da film komünü kuruldu

Güncelleme Tarihi:

Rojova’da film komünü kuruldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2015 12:39

‘Takva’ ve ‘Gemide’ filmlerinin senaristi Önder Çakar, kendisi gibi direnişin içinde yer almak üzere bölgeye gelen Türk, İranlı ve Avrupalı sinemacılarla Rojava Film Komünü’nü kurduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Kobani başta olmak üzere Rojava’nın yeniden inşası için bölgede bulunan ‘Takva’ ve ‘Gemide’ filmlerinin senaristi Önder Çakar, bölgeye yardım amacıyla yola çıkan gençlerin Suruç’ta saldırıya uğramasını “İnşamızı durduramayacaklar. Kürdün Türke sarılması durmayacak” sözleriyle değerlendirdi. Cizre kantonunun Derbesiye kentinde kurulmaya başlanan güzel sanatlar akademisinde sinema dersi vermek üzere gittiğini belirten Çakar, direnişin içinde yer almak üzere gelen Türk, İranlı ve Avrupalı sinemacılarla Rojava Film Komünü’nü kurduklarını ifade etti. 1960’da Amude Sineması’nda çoğunluğu Kürt 298 erkek çocuğun yanarak ölmesi soyu kurutma tehdidi olarak algılandığı için topluca bir yerde bulunma korkusu yaşandığını kaydeden Çakar, bölgede yapılanları şöyle anlattı:

Haberin Devamı

ÇOCUK FESTİVALİ YAPILACAK

“Amude katliamıyla oluşan bu korku bir fobiye dönüşmüş zaman içinde. Bölgede neredeyse hiç sinema salonu yok. Ama şimdi orada ölenlerin kardeşleri sinema yapıyorlar. Arkadaşlar bir çocuk festivali yapıyorlar. 10 kentimizden çocuklarımızın yaptığı tiyatro, halk dansları, müzik gösterileri Kamışlı’da buluşup 10 günlük bir festivale dönüşecek. Biz de komün olarak bunu çekiyoruz. Film komününde çalışmak isteyen arkadaşlarımıza bir aylık bir eğitim veriyoruz.

Rojova’da film komünü kuruldu


Bazı filmleri derhal Kürtçeye kazandırıp dublaj yapacağız. Kentlerdeki kültür merkezlerinin tiyatro salonlarında öncelikle çocuklara yönelik gösterimleri başlatacağız. Her şey iyi giderse büyüklere yönelik gösterimlere başlayacağız. Amude Sineması da en az 298 koltukla yeniden inşa edilecek. Kısa film ve belgesel çekecek bir altyapı da oluşturacağız. Güzel Sanatlar Akademisi binamızın altyapısı bitti. Ben de sinema bölümünde bilgilerimi aktaracağım gençlere. Ortadoğu’nun en özgür akademisini yaratacağız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!