Operada TÜSAK depremi

Güncelleme Tarihi:

Operada TÜSAK depremi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2014 22:17

Türkiye Sanat Kurulu (TÜSAK) yasa tasarısına karşı tavrıyla bilinen Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürü Rengim Gökmen görevinden alındı.

Haberin Devamı

ORKESTRA Şefi Rengim Gökmen, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestralarındaki şeflik görevlerinden alındı. Gökmen, 2007’den beri yürüttüğü genel müdürlükten alınma haberini sürpriz bir şekilde öğrendi. Uluslararası Bodrum Bale Festivali için Bodrum’da bulunan Gökmen, bakanlığın yeni müsteşarı Haluk Dursun tarafından Ankara’ya çağrıldı. Dursun, Gökmen ile yaptığı görüşmede hem Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nden hem de Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’ndaki şeflik görevinden alındığını tebliğ etti. Böylece Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, kendisinden önce sanat kurumlarının başına getirilen tüm genel müdürleri de görevinden almış oldu. Gökmen’in görevinden alınma nedeninin ise sanat kurumlarını kapatan Türkiye Sanat Kurumu (TÜSAK) konusunda bakanlıkla yaşanan köklü fikir ayrılıklarının olduğu öğrenildi. Gökmen, Bodrum Festivali öncesinde yaptığı basın toplantısında, “TÜSAK Yasa Tasarısı’nın Türkiye’nin kültür ve sanat yaşantısı için büyük yıkım olacağını düşünüyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bunu hiçbir şekilde realize etmeyeceği inancındayım” demişti. Gökmen, mart ayında da iki genel müdür yardımcısı ve altı bölge müdürünün de imzasıyla ortak bir metin hazırlayarak, TÜSAK yasa taslağını eleştirmişti. Metinde, “Taslak tarafımızdan asla kabul edilemez ve mutlaka geri çekilmelidir” denilmişti.

Haberin Devamı

GÖREV SELMAN ADA’NIN

Operada TÜSAK depremi

Devlet Opera ve Balesi’nden yapılan resmi açıklamada Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ve Genel Sanat Yönetmenliği görevinden ayrılan Prof. Rengim Gökmen’in yerine orkestra şefi ve besteci Selman Ada’nın atandığı belirtildi. Açıklamada şöyle dendi: “Görevi devralan, Türkiye’nin dünyaca tanınmış opera bestecisi ve orkestra şefi Selman Ada, bugüne kadar altmıştan fazla eseri ile çoksesli Batı müziği ile ulusal kültürümüzü harmanlamayı başaran, ‘Ali Baba ve Kırk Haramiler’ operası ile dünya opera repertuvarına giren ilk Türk bestecidir.” Ada aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Genel Sanat Yönetmeni görevine de atandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!