Onlar müziğimizin geleceği...

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2017 10:30

Aralarında Türkiye’deki ilk ve tek trombon albümünü (‘Su’) çıkaran da var, İngiltere’de Galler Kraliyet Ailesi tarafından düzenlenen Llangollen Müzik Festivali’nde 16 yaş altı solo enstrüman yarışmasında birincilik ödülünü alan da... ‘Forte 24 Genç Yetenek’, birbirinden yetenekli gençleri dünya sahnelerine taşımayı hedefleyen bir proje. Bu müzisyenleri pazartesi günü Zorlu PSM’de verecekleri konserde dinleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

2009’da Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) öncülüğünde başlayan ve ‘Harika Yetenekler’ olarak da bilinen ‘Forte 24 Genç Yetenek’ projesi yedi yaşında. Bugüne kadar 37 üstün yetenekli gence imkân sağlanan proje, bu yıl 24 yetenekli müzisyen öğrenciyi destekliyor.

Onlar müziğimizin geleceği...

Utar Artun

O gençlerden biri; Utar Artun. Dünyanın en prestijli müzik okulu Berklee College of Music’in genç öğretim üyelerinden, aynı zamanda Grammy Academy jüri üyesi. Artun, ilk senfonik eserini yazdığında 10 yaşındaydı. Berklee’den sonra New England Konsevatuvarı’nda eğitim aldı, Amerika’da Dave Weckl, Bobby McFerrin, Kevin Eubanks, Antoni Sanchez gibi müzisyenlerle çalıştı. Pazartesi günkü konser için, geceye özel olarak bestelediği kahon ve piyano konçertantının ilk bölümünü senfoni orkestrası eşliğinde seslendirecek olan Artun, bilinen konçertantların aksine, bu konserde bu iki enstrümanı da aynı anda çalacak. Tarihte bu formatta bir eserin yazıldığına dair bir kanıt bulamayan Artun, böylece bir ilki gerçekleştirmiş olacak.

Haberin Devamı

Onlar müziğimizin geleceği...
‘Forte 24 Genç Yetenek’ projesi, yetenekli öğrencileri 2017 Gala Konseri’yle destekliyor. Keman sanatçısı Prof. Cihat Aşkın’ın sanat yönetmenliğinde ve şef İbrahim Yazıcı’nın yönetimindeki senfoni orkestrası eşliğinde gerçekleşecek olan konserde öğrenciler, sahneyi Halit Ergenç ve Zuhal Olcay’la paylaşacak.

‘KÖTÜ KEMANLA GÜZEL MÜZİK YAPAMAZSINIZ’

Bir diğer yetenek Elvin Hoxna Ganiyev ise 19 yaşında. Azerbaycan ve Sovyetler Birliği’nde devlet sanatçısı ilan edilen keman sanatçısı dedesi Prof. Server Ganiyev’in yönlendirmesiyle dört yaşında kemana başladı. Kendini iyi hissetmediğinde, ilaç niyetine keman çaldığını anlatan Ganiyev, şu an hem Zürih’teki Kalaidos Üniversitesi’nde hem de Madrid’de Queen Sofia Müzik Okulu’nda okuyor.

Haberin Devamı

ÇEV’in bursuyla kafasına koyduğu okula girmeyi başaran bir diğer isim; 14 yaşındaki Elfida Su Turan. Matematik, tarih, enstrüman performansı ve hatta yüzme gibi kategorilerde üç günlük bir sınavdan geçen Turan, İngiltere’deki Yehudi Menuhin Müzik Okulu’nu yüzde 90 bursla kazandı.

Okul ücretinin kalanını karşılayan ÇEV, Turan’a bir de keman temin etmiş. Çünkü Turan’ın dediği gibi, “Keman çok pahalı bir enstrüman ve kötü bir kemanla güzel müzik yapamazsınız.”

‘BU KIZ ARP İÇİN YARATILMIŞ!’

Keman çalmaya yedi yaşında başlayan Elfida Su Turan’ın; Sırbistan, İtalya, Ukrayna, Fransa’dan aldığı birincilik ödülleri mevcut.

Onlar müziğimizin geleceği...
Cihat Aşkın

Haberin Devamı

Keman çaldıkça hedeflerinin de büyüdüğünü söyleyen ve bu konuda başarılı olabileceğini fark ettiği zaman yarışmalara girmeye başlayan genç müzisyen, ‘Cihat Aşkın ve Küçük Arkadaşları’ projesinde birlikte çalıştığı Aşkın’ın yönlendirmesiyle ‘Forte 24 Genç Yetenek’ projesine katılmış. Altı yıldır ÇEV’in bursiyeri olan arp sanatçısı Merve Kocabeyler de (26) Avusturya Mozarteum Salzburg Konservatuvarı’nı bitirdi. İki yıl Amsterdam’da eğitim aldıktan sonra yeniden Salzburg’a dönen Kocabeyler, müziğe yeni yaşında piyanoyla başladı ama konservatuvarda arp hocasının parmaklarını görüp çığlık atarak “Bu kız arp için yaratılmış!” demesi üzerine 11 yaşında arpa geçti.

Haberin Devamı

İtalya, Sırbistan, Macaristan ve Monaco’daki uluslararası arp yarışmalarında birincilik kazanan müzisyen, pazartesi günkü konseri vakfın desteğine karşılık bir borç ödeme olarak görüyor. En büyük hayaliyse, öğrendiklerini ileride kendi ülkesindeki gençlere anlatmak.

Onlar müziğimizin geleceği...
Berrin Yoleri

ONBİNLERCE YETENEKLİ GENCİMİZ VAR

ÇEV Yönetim Kurulu Üyesi Berrin Yoleri: “Ülkemizde doğuştan yetenekli onbinlerce genç var. Bu yeteneklerin kültür, sanat, bilim ve spor alanlarında eğitimlerinin desteklenmesinin toplumumuzun gelişmesi açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle vakıf olarak 2009’da başlattığımız ‘Harika Yetenekler Projesi’yle yetenekli gençleri keşfedip onların eğitimine destek oluyoruz. ‘Forte 24 Genç Yetenek’ adıyla devam ettiğimiz projeye önümüzdeki yıllarda ‘Forte 34’, ‘Forte 44’ diyerek genç yeteneklerimizin sayısını her yıl artırmayı hedefliyoruz. Cihat Aşkın’ın başkanlığını üstlendiği sanat kurulumuzun danışmanlığında bugüne kadar 37 üstün yetenekli gence her türlü imkânı sağlamaya çalışıyoruz. Eğitim, yaşam giderleri, uluslararası yarışmalara katılımları ve enstrüman kiraları gibi ihtiyaçlarını karşılıyoruz.”

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!