Işın Karaca'da 'Ses var bende ses, istediğim kadar bağırırım' tavrı var

Güncelleme Tarihi:

Işın Karacada Ses var bende ses, istediğim kadar bağırırım tavrı var
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2016 13:32

Yeni Işın Karaca single’ı şunu söylüyor: Belli ki Karaca şarkıya sesi, şarkının ihtiyaç duyduğu kadarıyla vermek konusunda ikna olmuş ya da edilmiş.

Haberin Devamı

Işın Karaca’nın yeni şarkısı ‘Güzelim’, Arap dünyasının popüler isimlerinden Yara’nın şarkısı ‘Maghroum’un Türkçe versiyonu. Bu şarkı, sanatçının 2014 tarihli albümü ‘Ayech Bi Oyouni’ albümünde yer almaktaydı. Ancak demek ki; şarkıyı keşfet, bunun Türkçe versiyonunu yapalım diye karar ver, firmana kabul ettir, söz yaz, filan. İki seneye yakın sürmüş.

 Çok sürmüş ama değmiş mi? Evet. Değmiş çünkü vokal niteliği açısından bir parça değişmiş bir Işın Karaca var bu şarkıda. İyi yönde değişmiş; daha sakin, sesini daha iyi ve gerektiği kadar kullanan bir Işın Karaca.

2000’lerin getirdiği en güçlü seslerden biridir. Öyle/böyle bir ses değildir; tabiat, sesi ölçüsüzce bahşetmiştir kendisine. Ama işte, çoğu güçlü sese sahip insanda olduğu gibi, onda da ‘Ses var bende ses, istediğimi yaparım, istediğim kadar bağırırım’ tavrı/psikolojisi hep oldu. Çoğunlukla, dinleyiciyi yorma pahasına yüksek perdelerden seslendirdi şarkılarını. Sezen Aksu’nun desteğini aldığı ilk döneminde bu o kadar da göze batmıyordu. Hem hepimiz için henüz yeniydi ve daha sıkmamıştı/sıkılmamıştık hem Aksu’nun frenleri vardı büyük ihtimal. Sonra aldı başını gitti, özellikle de arabesk şarkılara el attığı son birkaç yılında.

Haberin Devamı

‘Güzelim’in ilk dikkat çeken özelliği, vokaldeki farklılaşma. Belli ki Karaca şarkıya sesi, şarkının ihtiyaç duyduğu kadarıyla vermek konusunda ikna olmuş ya da edilmiş.

O SAMAN ALEVİ NEDEN SÖNMEZ?

Işın Karacada Ses var bende ses, istediğim kadar bağırırım tavrı var

Güzelim, Işın Karaca, Avrupa/ 5 üzerinden 3 yıldız 


Şarkı zaten güzel bir şarkı. Melodisi sağlam ve daha ilk dinleyişte insanı tiryakisi yapabiliyor. Türkçe sözleri Işın Karaca, Fatih Ertür, Sefa Chesmeberah ve Tuğrul Odabaş birlikte yazmışlar. Bu kadar çok ismin işe karışacağı kadar iyi söz var mı ortada derseniz eğer, hayır, yok. Serdar Ortaç’ın o kana kan/intikam sözlerinden çok farklı değil. Hani o göreceksin gününü, piman olacaksın, sürüneceksin minvalinde gidenlerden.

Haberin Devamı

Belki bir parça daha düzgün, daha makul kılınmaya çalışmış halleri. Ama ilişkilere/ayrılıklara ‘Göreceksin, bensin sürüneceksin’ şeklinde bakanların makullüğünden ne olabilir ki? ‘Dönemez, istese de gelemez, saman alevi misali yanar ama sönemez...’ Böyle. Bu kadar. Saman alevinin neden sönemediği de belirsiz tabii. Tarla tarla gezdiği için olabilir mi?

Meraklısına (basın bülteninden) bilgi: Eylül ayında ‘Aşk’ adlı bir başka şarkı çıkaracakmış Karaca. Sonra da ‘Eyvallah’ isimli bir albüm.

 

GEÇMİŞ DEĞİL BUGÜN GİBİ

Işın Karacada Ses var bende ses, istediğim kadar bağırırım tavrı var

Evvel Zaman İçinden, Karma, Aşk Müzik/ 5 üzerinden 4 yıldız 

Çok zengin, çok kıymetli bir karma albüm. Adnan Ergil, İlhan Şeşen başta olmak üzere,  popüler müziğimizin çok sayıda kıymetli bestecisinin, farklı dönemlerde yazılmış şarkıları; Nalan Tokyürek (Böyle Ayrılık Olmaz), Selen Servi (muhteşem bir ‘Son Perde’), Fatih Erkoç (‘Biz Ayrılamayız’ın caz ve pop versiyonları) başta olmak üzere, çok sayıda yetkin solist tarafından seslendirilmiş. Albümün en büyük sürprizi, bu toprakların en can yakıcı şarkılarından ‘Sarı Gelin’in (Ethem Adnan Ergil) enstrümantal versiyonu ile Selen Bağcı’nın seslendirdiği (Aşkın Nur Yengi’nin sesinden popüler olan) ‘Kara Çiçeğim’. Tamamı iyi şarkılara, tamamı mükemmel yorumcunun sesiyle/enstrümanıyla hayat bulmuş.

 

BAKMADAN GEÇME!