Geleceğin tasarımları bu sokakta buluştu

Güncelleme Tarihi:

Geleceğin tasarımları bu sokakta buluştu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2016 13:17

Bu hafta sonu, İstanbul’da katılabileceğiniz en güzel etkinliklerden biri, Beyoğlu Tomtom Kaptan Sokak’ta. Geleceğin tasarım mahallesi 20-23 Ekim tarihleri arasında festival havasındaki ‘Tasarım Tomtom Sokakta’ etkinliğine ev sahipliği yapıyor. 50 stant ve 30’a yakın mağazada 100’ün üzerinde tasarımcı ile buluşmak için son 2 gün! Etkinlikler sürerken projenin yaratıcıları Hakan Kodal, Bahar Korçan, Ayşegül Temel ve Serra Arıkök ile buluştuk.

Haberin Devamı

Etkinliğin çıkış noktası ne?

Hakan Kodal: Bu mahallede, Çukurcuma ve civarinda halihazırda tasarıma dair pek çok mağaza var. Ve biz bu mağazalarla uzun süredir konuşuyor “Birlikte ekinlikler yapalım” fikriyle farklı projeler üretiyorduk. Mahalleyi daha da canlandırmak, ileride GalataPort ile bağlantısının kurulması sağlamak için farklı etkinlikler yapmayı planlıyorduk. Ayrıca son dönemde Beyoğlu hakkında çıkan negatif algıyı değiştirebilmek ve bu civarda olan değerleri daha da görünür kılmak amacındayız. Tesadüfen bir gün Ayşegül ile birlikte “Buradaki mağazalarla birlikte etkinlik yapalım” diye konuşurken, tesadüfen Serra ile tanıştık. Serra da bizi, daha önce tıpkı GalataModa gibi İstanbul sokaklarına değer katan projeler üreten Bahar Korçan ile tanıştırdı. Onların kafasındaki projelerle bizim kafamızdakiler örtüştü ve birlikte hareket etmeye başladık. Fikir böyle oluştu.

Haberin Devamı

Bahar Korçan: Doğru zamanda doğru insanlar bir araya geldi. Bakış açımız ve vizyonumuz aynı. Şehrin buradaki dinamiğini görüp, hissedip, ona göre de cevap verecek bu projeyi hayata geçirdik.

Ayşegül Temel: Benim burada ‘Manner İstanbul’ adlı bir tasarım mağazam var. Buraya gelmekle birlikte bu civarda ne kadar çok tasarım mağazası, sanat galerisi, yaratıcı zanaatkâr ve markanın burada konuşlandığını daha çok keşfettim.  Burada yaşayanlar olarak bu keşfin altını çizmek gerektiğini düşündük.  Ve dördümüz bir araya geldik. Hayalimiz, tıpkı İtalya’daki Zona Tortona gibi buranın da gelecekte tasarımla anılan bir mahalle haline gelmesi.

Geleceğin tasarımları bu sokakta buluştu


Neden ekim ayını seçtiniz?

Hakan Kodal: Ekim ayında tasarımla ilgili bir sürü organizasyon var. Özellikle Beyoğlu’nda 50 günlük bir festival organizasyonu var, bununla beraber İKSV’nin tasarım bienali var. Bakarsanız Beyoğlu tasarım alanında çok farklı etkinliklerle tasarımın merkezi olacak.  Yani zamanlamanın seçimi açısından bakacak olursanız müthiş bir fırsat oluştu.

Haberin Devamı

Serra Arıkök: Etkinliklere bakacak olursak, en büyük etkinlik tüm tasarımcıların bir arada olduğu bir alan yaratmaktı.  Bu tasarımcıların içinde yeni ve çok özgün isimler de var, çok bilinen markalar da var. Hepsi de bu tasarım günlerine özel tasarımlarla katılacaklar. Dolayısıyla tasarımın daha sanatsal boyutta, daha yüksek olduğu bir organizasyon bu. Değişik mekânlarda farklı aktiviteler de yapıyoruz. Örneğin İtalyan Lisesi’nde düzenlenen etkinlikler: Hayatı tasarlamaktan tutun da bir ürün tasarlamaya kadar pek çok panel ve workshop var. Bunlara ücretsiz olarak katılabilecek herkes.  Ayrıca çok hoş ve özel bir binada birçok sanatçının eserlerini sergileme imkânı olacak.  Dolayısıyla gelen ziyaretçiler, hem sanatsal aktivitelerle karşılaşacak hem başka yerlerde bulamayacakları tasarım ürünlerini satın alma imkânı bulacaklar hem de tasarımla bağdaşan ilginç konularda bilgi sahibi olacaklar.  Pazar günü daha çok çocuklara yönelik aktiviteler var.

Haberin Devamı

Ayşegül Temel: Toplamda 50’yi aşkın standımız, pop-up dükkânlarımız, 20 civarında katılımcı mağazamız var. Ziyaretçiler, hem dışarıdan misafir edeceğimiz tasarımcılarla, hem de mahallenin kendi tasarımcılarıyla buluşuyor. 100’ü aşkın tasarımcıdan bahsediyoruz toplamda. Az bir rakam değil.

Geleceğin tasarımları bu sokakta buluştu


Çoğumuzun yaşadıklarımız yüzünden sokağa çıkma konusunda bir isteksizliği var. Yoğun bir katılım bekliyor muydunuz etkinliğe?

Bahar Korçan: Çok şükür ki ilgi büyük oldu. Zaten 4 günde 5 bin kişi hedeflemiştik. Bahsettiğiniz isteksizliğe gelince: O kadar olumsuz şeyler yaşıyoruz ki üst üste. Bu olumsuzluk halkasının içerisinde aslında bize güzellik kapısını açacak tek şey de tasarım ve sanat. Tasarımcıların ve sanatçıların kendini ifade edeceği bir festivale ihtiyacımız vardı. 

Haberin Devamı

İlginç etkinliklerden örnek verir misiniz?

Bahar Korçan: Mesela sokak sanatçılarımız var: Sanatçı Ahmet Rüstem, ‘Mekân Algısı ve Tasarım’ başlığı altında bir çalışma yapıyor, Grafiti Sanatçısı Hasan Pehlevan ise etkinliğin çeşitli mekânlarında yer alan çalışmalarıyla ziyaretçilerle buluşuyor.  İlk kez işlerini görebileceğiniz sanatçılar var. Bunun yanı sıra köklü markalar da var.

 

Geleceğin tasarımları bu sokakta buluştu


Hakan Kodal:
Bu etkinliğin bir özelliği de farklı kapalı mekânlarda değişik işlerin yapılması: İtalyan Lisesi’nin avlusu ya da Tomtom Suites gibi... Birbirinden farklı mekânlarda şaşırtıcı etkinliklerin bulunduğu bir organizasyon bu.  Biraz keşif üzerine kurulu; dışarıdan görünmeyen o sokak ortamından bambaşka dünyalara sokacağız ziyaretçileri.

Haberin Devamı

Etkinlikte yarışmalar da var sanırım...

Serra Arıkök: Evet. Bize Tescilli Markalar Derneği Başkanı Füsun Kuran ve BKM Express Pazarlama İletişim Direktörü Meriç Önder de katkıda bulunuyor. Kuran’ın başkanlığını yaptığı ve ana sponsorlarımızdan Tescilli Markalar Derneği (TMD),  ‘Marka Tasarımında Kadın’ isimli bir yarışma düzenleyecek. ‘Özgün Logo, Özgün Ürün Tasarımı, Genç Marka’ dalında  kazananlara ödüller verilecek.  İlk kez düzenlenen bu yarışmanın amacı, tasarımda ve markalaşmada kadının yeri ve önemini vurgulamak, kadınları desteklemek.

 

BAKMADAN GEÇME!