Engelsiz festival de ‘Bakur’ engeline takıldı

Güncelleme Tarihi:

Engelsiz festival de ‘Bakur’ engeline takıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2015 23:22

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı’nın İstanbul Film Festivali’nden ‘Bakur’ belgeselinin gösterimi için istediği ‘film kayıt tescil belgesi’, Türkiye’de görme, işitme ve ortopedik engellilerin erişebildiği ilk film festivali olan Ankara Engelsiz Filmler Festivali’ni de vurdu.

Haberin Devamı

Hazırlıkları bir yıl süren ve tüm filmlerin sesli betimleme, ayrıntılı altyazı ve işaret dili eşliğinde seyredilebildiği festivalde perdeye çıkacak 33 filmden 7’sinin gösterimi iptal edildi. Festivalin, ‘Engelsiz Yarışma’ bölümünde filmi bulunan 5 yönetmen ise gösterimi iptal edilen filmlerin yönetmenlerine destek vermek için yarışmadan çekildi.

YARIŞMADAN FİLMLERİNİ ÇEKTİLER

Engelsiz festival de ‘Bakur’ engeline takıldı


Tescil belgesi olmayan, ‘190107’, ‘Biz de Varız’, ‘Dün Bugün Yarın’, ‘Mod’, ‘Öğretmen’, ‘Yaz Gecesi Gökyüzü’ ve ‘Ziazan’ filmleri festivalde ‘perde’ demek için gün sayarken gösterimleri ani bir kararla iptal edildi. Filmlerin iptal edilmesinin ardından ise festivalin ‘Engelsiz Yarışma’ bölümünde filmi bulunan yönetmenler Çiğdem Vitrinel, Kaan Müjdeci, Onur Ünlü, Nesimi Yetik ve Tayfun Pirselimoğlu tescil belgesi zorunluluğuna karşı çıkarak, gösterimi yapılamayacak kısa ve belgesel filmlerin yönetmenleri ile dayanışma adına filmlerini yarışmadan çekti. Yarışma programında daha önce gösterileceği duyurulan ‘Ben O Değilim’, ‘Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku’, ‘İtirazım Var’, ‘Sivas’ ve ‘Toz Ruhu’ filmleri gösterilecek; ancak yarışma ve 26 Nisan Pazar günü düzenleneceği duyurulan ödül töreni yapılmayacak.

FESTİVALİMİZE DARBE VURDU

Haberin Devamı

Bir yıl boyunca Engelsiz Filmler Festivali’ne hazırlandıklarını belirten Program Koordinatörü Ezgi Yalınalp, film kayıt tescil belgesi zorunluluğunun sansür aracı olarak kullanıldığını öne sürdü. Filmlerin hak sahipleri ve festival organizatörlerinin ağır cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmamaları için 7 filmin gösteriminin iptal edildiğini vurgulayan Yalınalp, şunları söyledi: “2004 yılında yürürlüğe giren ancak bugüne kadar kısa ve belgesel filmler için uygulamaya sokulmayan tescil belgesi zorunluluğu festivalimize darbe vurdu. Onlarca filmi engelli bireylerle buluşturmak için bir yıl boyunca yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Bir yıllık emeğimizin bir bölümünü çöpe atmak zorunda kaldık. Ardından da yönetmenlerimiz yarışmadan filmlerini çekti. Son derece üzgünüz ancak ayakta kalmak için mücadele edeceğiz. Kabul edilmesi mümkün olmayan bu saçmalığın en kısa zamanda çözülmesi gerekiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!