El Roman’dan ‘El Classico’

Güncelleme Tarihi:

El Roman’dan  ‘El Classico’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2016 10:39

Yeni albümde hiçbir şarkı mükemmel değil ama tuhaf bir biçimde, tüm şarkılar kırmadan/dökmeden akıp gidiyor. Türkçe de kısmen düzelmiş.

Haberin Devamı

90’lı yıllarda, o her şeyde olduğu gibi müzikte de bolluğun yaşandığı günlerde tanışmıştık Rafet El Roman ile. O zamanlar, hemen her gün yeni ve genç bir şarkıcı giriyordu hayatımıza. Rafet El Roman da bunlardan biriydi. Diğerlerinden farkı, Almanya üzerinden dolaşmış ve gelmişti.‘Gençliğin Gözyaşı’ adlı ilk albümü 1995’te yayınlandı. Yıllardır gurbetçi olmanın etkisiyle Türkçe telaffuzu biraz bozuk, biraz da tuhaftı ama müzik geçmişinde Adamo’lara, Patricia Carli’lere şarkılar söyletmiş bir ülkenin dinleyicilerine fazla batmamıştı bu. Hatta El Roman’a fazladan bir sevimlilik kattığı dahi söylenebilirdi. Zaten ‘El’ eki yeterince şaşırtmamış mıydı bizi; onu aşabildiğimizde gerisine bakmaya gerek görmemiştik.

ONU RAHATTA DİNLEYİN

El Roman’dan  ‘El Classico’


Mecnun, Rafet El Roman, Emre Grafson/ 5 üzerinden 3 yıldız 

Dak(i)ka bir/gol bir hesabı gibiydi. İç çeke çeke, nefesini huzursuzca ala/vere “Sen bilemezsin ne çektiriyor yokluğun bana sevgilim; bitmez sorular, uzar geceler, o düşünceler, üzüntüler” diyerek şarkısına başladığı anda anında gönül düşürmüştük ‘Seni Seviyorum’ şarkısına.
20 yıldan fazla geçti o günlerin üzerinden. Çok yıl ama boş yıl değil. 12 albüm yaptı; ortalama iki yılda bir küsur albüm ki gayet iyi bir ortalama. Bir dolu da single, bunlar da ayrı.

İşin bir de yurt dışı ayağı oldu. ‘Leyla’, ‘America’ ve ‘Bulmaca’ gibi, hem de muhtelif versiyon ve remix’lerle desteklenmiş şarkıları yayınlandı ve başta Almanya olmak üzere, Avrupa’nın çoğu yerinde epeyce ilgi gördü.

Haberin Devamı



Yeni albüm ‘Mecnun’, bir yandan ‘Gidene Dur Diyemem’ gibi Serdar Ortaç kapılarından girmiş/çıkmış şarkılar ihtiva ediyor, bir yandan Ferdi Tayfur cover’ı ‘Ben de Özledim’ ile kendi kendinin cover’ı ‘Şu Hayatta’ gibi şarkılar. Bazı şarkıları (açılış şarkısı ‘Suç Bende mi’ gibi) düzenlemelerinin de bir kısmına imza atmış Özgür Yedievli ile yazmış El Roman. Bir kısmını da yalnız ya da başkalarıyla. Hiçbir şarkının tek başına mükemmel olduğu söylenemez. Ama tuhaf bir biçimde, albümün tamamı kırmadan/dökmeden akıp gidiyor. Türkçe de kısmen düzelmiş. Bunun da katkısıyla, vokalinin şekeri -her zamanki gibi- fazla kaçmış da olsa, Rafet El Roman o alışıldık ve bilinen sınırları dahilinde dolaştığı için sıkmıyor/yormuyor.
Rahat rahat dinlenebilir, bittikten sonra da rahat rahat raftaki yerine kaldırılabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!