Didem Yağcı, “SELF CONNECTION- İÇSEL TEMAS” sergisi ile sanatseverlerle buluşacak

Güncelleme Tarihi:

Didem Yağcı, “SELF CONNECTION- İÇSEL TEMAS” sergisi ile sanatseverlerle  buluşacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2016 16:21

Varoluşdan bu yana insana ait duygu deneyimlerinin birey/ özellikle “Kadın” üzerindeki dramatik etkileşimlerini betimleyen sanatçı Didem Yağcı, “Self Connection- İçsel Temas” adını verdiği Türkiye’deki 2. solo sergisini 17 Mayıs 2016 – 18 Haziran 2016 tarihleri arasında Galeri İlayda’da sanatseverlerle buluşturacak.

Haberin Devamı

Didem Yağcı’nın çalışmalarının asıl çıkış noktası; İnsan nedir sorusuyla ilişkilendirilen, madde ve mana dünyasının birey tarafından anlamlandırılış biçimindeki çeşitlilik esasına dayanmaktadır.

KENDİNE ÖZGÜ TEKNİĞİYLE DİKKAT ÇEKİYOR

Tasarlamış olduğu “Cage” Serisi, London College of Fashion Graduate Grup Sergisi’nde sergilenmeye jüri tarafından layık görülen ve Londra’da bulunduğu dönemde çeşitli Artist Residency’lere devam eden sanatçı, kendi geliştirdiği özgün bir teknik ile kompozisyondaki öznenin duygu halini, tuvale ya da eski basım kitapların yapraklarına yapıştırılmış farklı desen ve dokuda kumaş ve keçelerle figüratif olarak aktarırken, nesneler dünyasındaki çevresel objeleri ise akrilik boya ve mürekkep ile betimliyor.

Sanat, sosyoloji ve felsefe alanlarında edindiği çeşitli bakış açılarını özgün bir şekilde harmanlayan Didem Yağcı, çalışmalarında görseli oluşturan kompozisyon, malzeme ve renk geçişleri arasındaki ilişkiyi her zaman ön planda tutarak, konu, süreç ve teknik seçimlerinde ise resim sanatının geleneksel algılanış biçimlerini değiştirmeyi amaçlıyor.

 

Haberin Devamı

Didem Yağcı, “SELF CONNECTION- İÇSEL TEMAS” sergisi ile sanatseverlerle  buluşacak

 

SELF CONNECTION- İÇSEL TEMAS

Çalışmalarında felsefi ve sanatsal bakış açılarını, yenilikçi, yaratıcı bir şekilde dönüştürüp yeni formlar meydana getirirken, görsel kompozisyon, farklı malzeme kullanımı ve renk dengesi arasındaki ilişkiye özel bir önem veren sanatçı Didem Yağcı, “Self Connectıon- İçsel Temas” isimli Türkiye’deki 2. solo sergisinde Şems-i Tebrizi’nin “Ne yöne gidersen git, çıktığın her yolculuğu içine doğru bir seyahat olarak düşün! Kendi içine yolculuk eden kişi, sonunda arzı dolaşır.” sözünden yola çıkıyor ve kişinin içine yaptığı yolculuğu betimliyor.

Sanatçı çalışmalarında, insanı diğer canlı ve cansız varlıklardan ayıran tek ve en önemli farklılık olan “Duygu Deneyimi”nin altında yatan nedenlere sorgu yapıyor ve yapıtlarında varlığımızın evrensel gerçekliğini vurgulamak için, metaforik özne olarak konumlandırdığı izleyiciye kavramsal bir bakış açısı sunuyor.

 

Haberin Devamı

Didem Yağcı, “SELF CONNECTION- İÇSEL TEMAS” sergisi ile sanatseverlerle  buluşacak

 

KADINI KONU ALAN FİGÜRATİF KOMPOZİSYONLAR

Sanatçı, insanın diğer canlı ve cansız nesnelerden farkının; düşünceleri, duyguları, bilinci, korkuları, endişeleri, içgüdüleri ve istekleri olması gerçeğinden yola çıkarak, evrende -insan denen varlığın -ona tahsis edilmiş bir beden aracılığıyla- deneyimlediği hislere vurgu yapıyor.

Yağcının çalışmalarını değerlendiren çağdaş sanat küratörü ve akademisyen Marcus Graf: “Didem kumaşlardan, eski kitapların sayfalarından ve doğal keçeden faydalanıyor. Kadını konu alan figüratif kompozisyonları insan olmak ekseninden vuku bulan varlıksal meseleleri yeniden sorgulayıp eleştiriyor; dolayısıyla eserleri sadece görsel bir şölen sunmuyor, Yağcının eserlerinin en güçlü özelliği parçalı doğası.. Sanatçı, izleyiciler tarafından doldurulmasını umduğu boşluklar ve şekiller yaratmak üzere ne zaman sanatsal müdahalesine ara vermesi gerektiğini çok iyi biliyor. “ şeklinde konuştu.

 

Haberin Devamı

Didem Yağcı, “SELF CONNECTION- İÇSEL TEMAS” sergisi ile sanatseverlerle  buluşacak

 

DİDEM YAĞCI HAKKINDA

Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra, eğitim geçmişi ile sosyal ve kültürel vizyonunu birleştirdiği kariyerinde Pazarlama İletişimi, Reklam ve Marka Yönetimi alanlarında birçok uluslararası marka için başarılı iletişim projeleri ve kampanyaları yönetti. 2009-2011, Avrupa Birliği’nin açmış olduğu Genel Kültür ve Yetenek Sınavlarındaki başarısı ile EU Bursu alarak gittiği Londra’da London College of Fashion’da Çağdaş Sanat ve Tasarım Eğitimi aldı. Tasarım/yaratım süreçleri, printmaking, keçe yapımı, ilüstrasyon/çizim, resim, desen, fotoğrafçılık, sanat tarihi ile dijital medya derslerini (Photoshop,Illustrator vs) kapsayan eğitimi sırasında çeşitli deneysel çalışmalar yaptı.

Haberin Devamı

2010 yılında Tasarlamiş olduğu “Cage” Serisi, London College of Fashion Graduate Grup Sergisi’nde sergilenmeye jüri tarafından layık görüldü. Londra’da bulunduğu dönemde çeşitli Artist Residency’lere devam etti. 2015 yılında Assoc. Prof & Kurator Sn. Marcus Graf’ın değerli katkılarıyla Lucca Art’da “This Side Of Paradise” Türkiyedeki ilk Solo Sergisini açtı. Bu sergideki yapıtlar, yazar Scott Fitzgerald’ın aynı adlı romanından yola çıkarak, 1920’ler de yaşanan sosyo-kültürel değişimlerin birey/ özellikle “Kadın” üzerindeki dramatik etkileşimlerini ve psikolojik yansımalarını betimledi. 2015 yılında Galeri MERKÜR’de Grup Sergisine katıldı. Çalışmaları Londra’da LONDON FRIEZE Art Fair ile eş zamanlı Gallery DIFFERENT’ta ve Regent Park Metro İstasyonunda sergilenmeye hak kazandı. Galeri İLAYDA’da Catharsis Grup Sergisinde yer aldı. Contemporary Istanbul CI 2015’da MERKÜR Galeri ile katıldı. 2016, Self-Connection Solo Sergisi Galeri İLAYDA’da sergilenecek.

Haberin Devamı

Didem Yağcı çalışmalarında, felsefi ve sanatsal anlamda edindiği farklı bakış açılarını yenilikçi, yaratıcı bir şekilde dönüştürüp yeni formlar meydana getirirken, görsel kompozisyon, farklı malzeme kullanımı ve renk dengesi arasındaki ilişkiye özel bir önem vermektedir. Bu yaklaşımıyla resim sanatının algısının geleneksel yollarını değiştirmeyi amaçlar. Didem Yağcı’nın çalışmaları, insanı diğer canlı ve cansız varlıklardan ayıran tek ve en önemli farklılık olan “DUYGU DENEYİMİ”nin altında yatan nedenlere sorgu yapar. Yapıtlarında varlığımızın evrensel gerçekliğini vurgulamak için, metaforik özne olarak konumlandırdığı izleyiciye kavramsal bir bakış açısı sunar.

 

BAKMADAN GEÇME!