Çağdaş sanatın şifreleri çözülüyor

Güncelleme Tarihi:

Çağdaş sanatın şifreleri çözülüyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2016 14:33

İstanbul Modern’in yetişkinlere yönelik atölye ve seminer programı Atölye Modern, geçen hafta Mario Levi’den ‘Yaratıcı Yazarlık Atölyesi’yle başladı. Program, ‘Modern ve Çağdaş Sanat Tarihi’, ‘Sanat ve Toplum’ ve ‘Sanatçıların Dünyasını Anlamak’ başlıklı seminerlerin yanı sıra ‘Çağdaş Sanatın Şifreleri’ eğitimiyle sürecek. İşte, bu ay katılabileceğiniz programlar...

Haberin Devamı

1. Yaratıcı Yazarlık Atölyesi

Farklı yazı türlerinin, yazar Mario Levi’nin denetiminde, tüm katılımcılar tarafından paylaşıldığı bir seminer ve sohbet dizisi... Atölye, katılımcıların sadece yazı alanındaki sınırlarını genişletmeyi değil, kendilerini daha iyi tanımalarını da hedefliyor; bir hikâyesi olduğuna inananlara nasıl bir yolda yürüyebileceklerini gösteriyor. Yazan ama bazı engelleri aşamadığını hisseden, yaratma sürecinde neler yaşandığını merak eden veya yazamadığı bir romanı olduğunu düşünen biriyseniz, bu program tam size göre.

Mario Levi’nin yazı meraklılarına tavsiyesi: “Yeteneği yüceltmeyin! Edebiyat metni için çalışılır ve sahici başarıya giden yolda iki vazgeçilmez değer vardır: Tutku ve sabır... Siz çağırmadıkça da ilham asla gelmeyecektir.”

Haberin Devamı

Yaratıcı Yazarlık Atölyesi, 30 Kasım’a kadar her çarşamba, 19.30 - 21.30 arasında, İstanbul Modern Eğitim Odası’nda. (Ücret 1400 TL. İstanbul Modern üyesiyseniz 1260 TL) 

2. Modern ve Çağdaş Sanat Tarihi

19. yüzyıldan günümüze Batı sanatının evreleri, sanat üretimindeki estetik kaygıların değişimi, sanat, sanatçı ve sanat izleyicisi arasındaki ilişkilerin evrilişi.... Hepsi, ayrıntılı olarak bu programda... Bu seminer programı sadece modern sanatı ve çağdaş sanatı incelemiyor; aynı zamanda katılımcılarına, modern sanatın avangart akımlarını, bu akımlardan beslenerek şekillenen çağdaş sanatı değerlendirme olanağı sunuyor. Bakın, seminerin sunumunu yapan uzmanlar katılımcı olmak isteyenlere ne öneriyor:

Yrd. Doç. Dr. Osman Erden: “Günümüz sanatının şekillenmesinde öncü olan sanatçıların ders kapsamında ele alınan eserlerini anlamlandırabilmek için II. Dünya Savaşı’ndan günümüze siyasi ve sosyal tarihten haberdar olmak gerekiyor. Seminer katılımcılarının çok derinlemesine olmasa da bu konuda kendilerini hazırlamalarını tavsiye ederim.”

Fırat Arapoğlu: “Sanat tarihinin hangi döneminden olursa olsun, bir sanat yapıtını doğru ve net biçimde incelemek, kavramak ve yorumlamak için, o yapıta dair doğru bilgilere sahip olmak gerekir. Modern ve çağdaş sanat bahsinde de, sadece o yapıtın kim tarafından, ne zaman, nasıl, nerede üretildiğine dair bilgiler yeterli olmaz. Bu bilgileri, yapıtın üretildiği dönemin coğrafyası, siyaseti, kültürü ve ekonomisi içerisinde analiz edebilirsek, bir yapıtı ustaca yorumlayabilmiş oluruz. O nedenle bir yapıtın üretildiği bağlamı hiçbir zaman devre dışı bırakamayız.”

Haberin Devamı

Doç. Dr. Esra Aliçavuşoğlu: “20. yüzyıl sanatının ve pratiklerinin inceleneceği bu seminer öncesinde Manet’in yapıtlarına ve 19. yüzyılın kültür tarihine göz atılmasını öneririm. Çünkü bu dönemde yaşanan köklü değişimler, 20. yüzyılın sanatını daha ayrıntılı kavramamız için gerekli veriler sunacaktır.”

Etkinliğe gündüz katılmak isterseniz, 25 Ekim’den itibaren 10 hafta boyunca her salı, saat 10.30 – 12.30 arasında. Akşam programları ise çarşamba günleri saat 19.30 – 21.30 arasında. (Ücret 1400 TL. İstanbul Modern üyesiyseniz 1260 TL.)

Ayrıntılı bilgi için: www.istanbulmodern.org, (0212) 334 73 48

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!