Bakur depremi Münih’i de vurdu

Güncelleme Tarihi:

Bakur depremi Münih’i de vurdu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2015 22:16

34’üncü İstanbul Film Festivali’nde Kandil’deki yaşamı anlatan ‘Bakur’ (Kuzey) belgeselinin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın müdahalesiyle gösterim dışı bırakılmasının yarattığı gerginlik, 26’ncı Münih Türk Film Günleri’ne de yansıdı.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Münih kentinde önceki akşam düzenlenen 26’ncı Münih Türk Film Günleri’nin açılış töreni buruk geçti. Sinema Türk Film Merkezi’nin düzenlediği etkinliğin açılışına, sanatçılar ve yapımcıların yanı sıra Münih Başkonsolosluğu da katılmadı. Gecenin sunuculuğunu üstlenen Sinema Türk Film Merkezi üyeleri Hazım Yılmaz ve Margit Lindner; “Geçen yıl Altın Portakal Festivali ile başlayıp, geçen hafta İstanbul Film Festivali’nin iptaline neden olan ve bu hafta Ankara Film Festivali’ne de sıçrayan, siyasi müdahaleler, Alpler’i aşıp bize de yansıdı. Bir sanat derneğinin üyeleri olarak bu durumdan üzüntü duymaktayız” açıklamasını yaptı.

‘RAHATSIZ OLUYORUM AMA SANSÜRLEMİYORUM’


Festivalin açılış galasına Münih Belediye Başkanı adına katılan Belediye Meclisi Üyesi Marian Offman da, törende yaptığı konuşmada, Türkiye’deki sansür uygulamalarını anlamakta zorlandığını ifade etti: “Ben de buradaki bazı filmlerde Hitler selamı verilmesinden çok rahatsızım. Bana kalsa yasaklatırdım. Ama bu arzum temel anayasa kurallarına ters düşer. Bu nedenle Ankara’daki bakanlığın bu filme olan tepkisini anlamakta zorlanmaktayım.”

KUZU İLE BAŞLADI

Yönetmenliğini Kutluğ Ataman’ın yaptığı ‘Kuzu’ filminin gösterimiyle başlayan 26’ncı Münih Türk Film Günleri, 26 Nisan’a kadar sürecek. Etkinlikte; ‘Sesime Gel’, ‘Cennetten Kovulmak’, ‘Deniz Seviyesi’, ‘İtirazım Var’, ‘Nefesim Kesilene Kadar’ ve ‘Kış Uykusu’ filmleri gösterilecek. Ayrıca Şahmeran efsanesi, Gezi Parkı protestosu, kaçakların kaderi, Türk-Yunan önyargıları ve caz müziğinin Türkiye’deki hikâyesini anlatan sekiz belgesel sunulacak. Festival boyunca toplam 18 film ve belgesel Münihli sinemaseverlerle buluşacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!