Ara Güler’den 'İstanbul’un Gözü' belgeseli açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Ara Güler’den İstanbul’un Gözü belgeseli açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2016 10:08

Dünya çapında ün yapmış olan fotoğraf sanatçısı Ara Güler, hayatını anlatan “İstanbul’un Gözü” belgeselinin İKSV Film Festivali'ne kabul edilmemesine ilişkin duygularını açıkladı. Peki; Ara Güler kimdir? Detaylar haberimizde...

Haberin Devamı

Ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler, hayatını anlatan "İstanbul'un Gözü" belgeselinin, İKSV Film Festivaline kabul edilmemesine ilişkin, "Benim için buruk bir duygunun kaynağı olmuştur" dedi.

Dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler, hayatını anlatan "İstanbul'un Gözü" belgeselinin, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Film Festivaline kabul edilmemesine ilişkin, "Belirtmeliyim ki belgeselin İKSV Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde yer almaması, benim için buruk bir duygunun kaynağı olmuştur." açıklamasında bulundu.

Güler, yaptığı yazılı açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri'nde ödül alan belgesel "İstanbul'un Gözü"nün İKSV Film Festivali'ne kabul edilmemesi üzerine basında çıkan haber ve yorumların, kendisinin de konu üzerinde görüş belirtmesini gerektirdiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Ara Güler, şunları kaydetti:

'İstanbul'un Gözü'nü (The Eye of İstanbul) izledim. İyi bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Nitekim, Washington DC Bağımsız Film Festivali'nde en iyi film ödülünü aldı. Dilerim bu eser başka ödüllerle de taçlandırılır. Belirtmeliyim ki belgeselin İKSV Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde yer almaması, benim için buruk bir duygunun kaynağı olmuştur. Ancak yukarıda söylediğim gibi, bu tür durumlar her zaman olabilir. Yeri gelmişken, bu eseri yaratan yönetmenler Binnur Karaevli, Fatih Kaymak ve tüm film ekibine, bu değerli çalışmaları için teşekkürü bir borç bilirim.

Ara Güler’den İstanbul’un Gözü belgeseli açıklaması

Ara Güler Kimdir?

Dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı olan Ara Güler, 16 Ağustos 1928 tarihinde, İstanbul’da dünyaya geldi. Ermeni asıllı Türk gazeteci, foto muhabiri ve yazar olan Ara Güler, 1951 yılında Getronagan Ermeni Lisesi'nden mezun oldu.

Lisedeyken film stüdyolarında sinemacılığın her dalında çalıştı. Muhsin Ertuğrul'un yanında tiyatro ve oyunculuk eğitimi almaya başladı. Amacı rejisör veya oyun yazarı olmaktı. 1950'de Yeni İstanbul gazetesinde gazeteciliğe başladı. Bu yıllarda Ermenice gazete ve edebiyat dergilerinde öyküleri yayınlandı. Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne devam ediyordu. Ancak gazeteci olmaya karar verdi.

Haberin Devamı

1962 yılına kadar Hayat dergisinde fotoğraf bölümü şefi olarak çalıştı. 1961'de İngiltere'de yayınlanan Photography Annual, onu dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri olarak tanımladı. Aynı yıl Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği'ne kabul edildi ve bu kuruluşun Türkiye'den tek üyesi oldu. Fotoğraf dünyasının çok önemli yayınlarında fotoğrafları kullanıldı, kendisinden bahsedildi. ABD'de, Almanya'da, Paris'te çeşitli sergiler açtı. Bu arada, Bertrand Russell, Winston Churchill, Arnold Toynbee, Picasso, Salvador Dali gibi birçok ünlünün fotoğrafını çekti, röportajlar yaptı.

1979'da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin foto muhabirliği dalındaki birincilik ödülünü aldı. 1980'de fotoğraflarının bir kısmı Karacan Yayıncılık tarafından kitap haline getirildi. 1986'da Hürriyet Vakfı'nca basılan, Prof. Abdullah Kuran'ın yazdığı Mimar Sinan kitabını fotoğrafladı. Bu kitap 1987de Institute of Turkish Studies tarafından İngilizce olarak yayınlandı.

Haberin Devamı

1989'da Hil Yayınları Ara Güler'in Sinemacıları kitabını yayınladı. Yıllarca üstünde çalıştığı Mimar Sinan yapıtlarının fotoğrafları, 1992'de Fransa'da Edition Arthaud, ABD ve İngiltere'de Thomas and Hudson, Singapur'da Archipelago Press tarafından Turkish Style başlığıyla, Fransa'da ise Albin Michel yayınevi tarafından Demeures Ottomanes de Turquie adıyla yayınlandı. Dünya Şirketler Grubu 1994'te Eski İstanbul Anıları, 1995'te Yitirilmiş Renkler kitabını yayınladı. Ana Yayıncılık ise 1994'te Bir Devir Böyle Geçti, Kalanlara Selam Olsun ve 1995'te Yüzlerinde Yeryüzü adlı kitapları yayınladı.

Ara Güler'in fotoğraflarının büyük bir bölümü Fransa, ABD ve Almanya'da çeşitli müzelerde sergilenmekledir. Fotoğraflarında Leica makinasını kullanmıştır. Fotoğrafın sanat dalı olmadığını düşünmektedir. Ara Güler kendisini: "Ben de gazeteciyim. Fotoğrafçı değilim. Fotoğrafçı ile gazeteci arasındaki fark budur. Fotoğrafçı bomba patlar kaçar. Ama gazeteci peşinden gider olayı yakalamaya çalışır. Ben de bu yaşa kadar ona göre çalıştım" şeklinde tanımlıyor.

Haberin Devamı

Gazeteci Nezih Tavlaş'ın, fotoğrafın efsane ismi Ara Güler'in hayatını anlattığı Foto Muhabiri adlı 343 sayfalık kitapta Ara Güler'in doğduğu günden bugüne kadar tanık olduğu olaylar kronolojik bir sırayla anlatılırken bir yandan da Türkiye'nin 80 yıllık tarihi yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!