Ahmet Ümit'in yeni romanı Elveda Güzel Vatanım'da aşk ve isyan

Güncelleme Tarihi:

Ahmet Ümitin yeni romanı Elveda Güzel Vatanımda aşk ve isyan
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2015 13:28

Başkomiser Nevzat’ın yaratıcısı Ahmet Ümit, ilk tarihi romanını yazdı. ‘Elveda Güzel Vatanım’ bu hafta okuyucusuyla buluştu. Yazar, İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin 1906-1926 tarihlerini anlatıyor. Tarih, bir aşk üzerinden anlatılınca daha da güzel okunuyor...

Haberin Devamı

Türk polisiye edebiyatının temel taşlarından biri Ahmet Ümit. Her ne kadar romanlarında tarihin etrafında dolaşıyor olsa da şimdi tam ortasına düşmüş görünüyor. Bize ‘Kar Kokusu’nda komünistleri anlatmıştı, ‘Bâb-ı Esrar’da Mevlana ve Şems’i... Son romanı ‘Beyoğlu’nun En Güzel Abisi’ndeyse 6-7 Eylül’ü yan hikâye olarak ele almıştı. Şimdi Elveda Güzel Vatanım’da yazar, devletin en derinliklerinde bir aşka uzanıyor ve onun üzerinden isyanı anlatıyor. Polisiye yok değil, ancak bu kez başrolde tarih var.

 

Ahmet Ümitin yeni romanı Elveda Güzel Vatanımda aşk ve isyan

 

Haberin Devamı

Şehsuvar Sami, Galatasaray Lisesi’nde okumuş, Fransızca ve Fransız Devrimi’ni bilen Selanikli bir gençtir, yazar olmak ister. Şair Ester’e âşıktır. Ester bir Yahudi kızıdır. Birlikte Fransa’ya gitmek üzeredirler. Ancak Sami, devrimin rüzgârına kapılır ve her şey birden değişiverir. Osmanlı İmparatorluğu çöküş yaşıyordur. Başta despot bir sultan, Abdülhamit vardır. Şehsuvar Sami’nin özgürlük arayışı giderek artar ve örgütte sivrilir, hatta bir tetikçiye dönüşüverir. Romanda 45 mektup yer alıyor. Sami, Ester’e yazdığı bu mektuplarda o dönem yaşadığı tüm ikilemler, korkular ve elbet cinayete varan olayları paylaşıyor.

Ahmet Ümitin yeni romanı Elveda Güzel Vatanımda aşk ve isyan

 

Pera Palas yine kitabın bir öğesi olarak karşımıza çıkıyor. Öyle ki Ahmet Ümit, İngiliz yazar Agatha Christie ile Şehsuvar Sami’yi İstanbul’da tam da burada buluşturuyor. Tabii ki Christie, İstanbul’a Orient Express ile geliyor. Ahmet Ümit’in eline sağlık. Tarih, aşk, polisiye hepsi bir arada şahane bir roman yazmış.

Bakalım siz bu lezzetli kitabın sonunda nasıl bir seçim yapacaksınız. Şehsuvar’ın tarafında mı olacaksınız yoksa onu insanlığa, sağduyu ve vicdana çağıran Ester’in mi?

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!