AB’den Türk arkeolojisine 10 milyon Euro

Güncelleme Tarihi:

AB’den Türk arkeolojisine 10 milyon Euro
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2015 00:08

Anadolu Arkeoloji Enstitüsü nihayet Gaziantep’te kuruluyor. Avrupa Birliği 10 milyon Euro değerindeki maddi destekle, projenin yüzde 90 bütçesini karşılıyor.

Haberin Devamı

Geçen yılın verilerine göre, ülkemizde Bakanlar Kurulu kararıyla gerçekleştirilen 117 Türk, 36 yabancı kazı çalışması sürdürülüyor. Yine 82’si Türk, 14’ü yabancı ülkelerin olmak üzere bilimsel arkeolojik yüzey araştırmaları sürüyor. Türkiye’de Alman, Avusturya, Amerika, Fransa, İngiliz, Japon ve Hollanda Arkeoloji Enstitüleri bulunuyor. Arkeologların yıllardır dillendirdikleri Türk arkeoloji enstitüsü ise nihayet Gaziantep’te kuruluyor. Avrupa Birliği (AB) Bakanı Volkan Bozkır ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de enstitüye destek veriyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, bir süredir Avrupa Birliği nezdinde diplomatik girişimlerini sürdürüyordu. Gaziantep’te kurulacak enstitü için AB’den 10 milyon Euro destek alındı. Anadolu Arkeoloji Enstitüsü adıyla kurulacak enstitünün yüzde 90 bütçesi AB’den sağlanırken, yüzde 10’u ulusal kaynaklardan karşılanacak.

Haberin Devamı

NİSANDA BAŞLIYOR

Anadolu Arkeoloji Enstitüsü fikri Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın geçen haziran ayında gerçekleştirdiği ‘2014 Yılı Uluslararası Arkeolojik Kazı Sonuçları Değerlendirme Toplantısı’nda ortaya çıktı. 428 yerli ve yabancı kazı başkanının katıldığı toplantıda gelişen fikir, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in girişimiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı ve Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu’na yansıtıldı. AB çalışmanın Avrupa kültür mirasına da katkı sağlayacağını düşünerek projeye büyük destek verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!