Muzaffer Akgün'e veda

Güncelleme Tarihi:

Muzaffer Akgüne veda
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2015 12:13

İstanbul'da önceki gün 90 yaşında hayatını kaybeden Türkiye 'nin ilk Altın Plak ödüllü sanatçısı, aynı zamanda 'Türkülerin Anası' olarak anılan Muzaffer Akgün, son yolculuğuna vasiyeti üzerine kendi söylediği türkülerle uğurlandı.

Haberin Devamı

İstanbul'da rahatsızlığı nedeniyle kaldığı kızının evinde hayatını kaybeden Türk Halk Müziği'nin usta sesi, Devlet Sanatçısı Muzaffer Akgün için ilk tören uzun yıllar görev yaptığı Harbiye'deki İstanbul Radyosu'nda düzenlendi.

Muzaffer Akgüne veda

Sanatçının Türk bayrağına sarılı naaşı saat 11.00 sıralarında yıllarca türkü söylediği TRT Stüdyosuna getirildi.

Törene Akgün'ün kızı Feryal Korur, torunları Ceyla, Can ve Cem Korur, torununun kızı Dilara Korur, TRT İstanbul Müdürü Abdulhamit Avşar, Türk Halk Müziği Sanatçıları Belkıs Akkale, Ümit Tokcan, TRT Yurttan Sesler Korosu Şefi Zafer Gündoğdu, Sezen Cumhur Önal, TRT Radyo sanatçıları ile yakınları ve sevenleri katıldı.

Haberin Devamı

TÜRKÜLERİ DİNLETİLDİ

Tören sırasında, "İlk duayı ben edeceğim" diyerek sahneye gelen Sezen Cumhur Önal, Akgün'ün cenazesinin başına geçerek dua etti. Usta sanatçının vasiyeti üzerine 'Geceler Yarim Oldu' ve 'Yine Gam Yükünün Kervanı Geldi' adlı iki türkü, Akgün'ün sesinden dinletildi. Türküleri dinleyen salondakilerin duygulandıkları görüldü. Vasiyetin yerine getirilmesinden sonra Akgün'ün sanatçı dostları ve çalışma arkadaşları birer konuşma yaptı.

Muzaffer Akgüne veda

ABDULHAMİT AVŞAR: TÜRKÜLERİN HİZMETKARIYDI

TRT İstanbul Müdürü Abdulhamit Avşar, konuşmasında Muzaffer Akgün'ün Türk Halk Müziğinin, türkülerin büyük bir dehası ve ustası olduğunu ifade etti. Aynı zamanda türkülerin hizmetkarı olduğunu söyleyen Avşar, "Hayatta öyle büyük insanlar, sanatkarlar vardır ki; bir yer doldururlar, kaleler, burçlar gibidirler. Bu insanların doldurdukları yerin büyüklüğünü ancak aramızdan ayrıldıkları zaman idrak edebiliriz. İşte bugün öyle günlerden birisi" diye konuştu.

Muzaffer Akgüne veda

Törene ailesi, yakınları, öğrencileri, arkadaşları ve sevenleri katıldı.

Haberin Devamı

YAŞASAYDI ONA ÖZEL PROGRAM YAPACAKTI

TRT Yurttan Sesler Korosu Şefi Zafer Gündoğdu ise konuşmasında Muzaffer Akgün'ü yakından tanıma şansı bulduğu için kendisini çok şanslı olduğunu söyledi.

Türkülerin büyük usta için çok kıymetli olduğuna değinen Gündoğdu,"İşte bugün yine gam yükünün kervanı geldi, yine bağımıza bir gazel düştü. İşte o bağımıza düşen gazel cumhuriyetimizin, ülkemizin büyük bir çınarını aldı bizden. Bu nedenle çok şanslıyım. Buraya gelirken çok hayıflandım. Zira birkaç hafta önce evinde ziyaret ettim kendisini. Orada kendisiyle sözleşerek, bayram sonrasında bu stüdyoya getirecektik. Yurttan Sesler'in bütün sanatçılarını çağırıp onunla birlikte türkü söyleyecektik. Ancak olmadı, bu kadarmış. Biz Yurttan Sesler Korosu olarak son birkaç haftadır banttan onun türkülerini yayınladık. Yurttan Sesler Korosu olarak başta Muzaffer Akgün olmak üzere hayatını kaybetmiş bütün ustalarımız için önlerinde eğiliyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Buradaki tören helallik alınması ve okunan duanın ardından sona erdi.

Muzaffer Akgüne veda

TEŞVİKİYE CAMİİ'NE GETİRİLDİ

Daha sonra Muzaffer Akgün'ün cenazesi Şişli Teşvikiye Camii'ne getirildi. Törende taziyeleri Akgün'ün kızı Feryal Korur, torunları Ceyla, Can ve Cem Korur kabul etti. Cenaze törenine katılan Türk Halk Müziği Sanatçısı Ümit Tokcan burada basın mensuplarına yaptığı açıklamada Akgün'ün vefatının kendisini çok üzdüğünü söyledi.

ÜMİT TOKCAN: HEPİMİZİ ÜZDÜ

Büyük ustanın halk müziğinin gelmiş geçmiş en iyi seslerinden biri olduğunu belirten Tokcan, "Türk milletine, halk müziği sanatçılarına ve bütün camiamıza başsağlığı diliyorum. Çok üzgünüm. Muzaffer ablamla 20 gün evvel konuştuk. Hasta olduğunu söylemişti. Diyecek birşey yok, hepimizin başı sağolsun" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

MERKEZEFENDİ MEZARLIĞI'NDA DEFNEDİLDİ

Türkülerin Anası Muzaffer Akgün'ün cenazesi öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Zeytinburnu Merkezefendi Mezarlığı'ndaki aile kabristanlığında toprağa verildi.

MUZAFFER AKGÜN KİMDİR

1925 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Muzaffer Akgün, Ankara Radyosu sınavına besteci ve ud sanatçısı Şerif İçli’nin teşvikiyle girmişti. Profesyonel sanat hayatına da 1946 yılında burada başladı. Ankara Radyosu’nda Yurttan Sesler topluluğu kurulurken, o da çekirdek kadroya katıldı, ki topluluğun doğru icrayı türkülerin köklerinde arayan yaklaşımı Akgün’ün sanat yaşamı boyunca etkili olacaktı. Daha sonra İstanbul Radyosu’na geçen Akgün, ardından İstanbul’da sahne çalışmaları yaptı. Büyük gazinolarda Zeki Müren’den önce sahne aldı. Bir artist icracı olmasının yanı sıra, Hulki Saner imzalı ‘Boş Beşik’, ‘Soytarı’ ve ‘Gurbet Türküsü’ filmlerindeki performansıyla da hafızalara kazındı.

BAKMADAN GEÇME!