Öykülü çizgili maarif takvimi

Güncelleme Tarihi:

Öykülü çizgili maarif takvimi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2014 10:54

12 Aralık tarihinde İletişim Yayınları tarafından yayımlanacak ‘2015 Resimli Türkçe Edebiyat Takvimi’ 51 yazar ve 15 çizeri bir araya getiren, çağdaş yazarların kaleminden öykülerle dolu bir edebiyat takvimi. Her sayfasını merakla okuyup, atmaya kıyamayacaksınız.

Haberin Devamı

Meşhur Saatli Maarif Takvimi’ni bilirsiniz. Tasarım olarak ortasında günün tarihi sayısal bir biçimde verilir. İki yanında namaz vakitleri güneş, öğle, ikindi, akşam, yatsı, imsak diye sıralanır. Ön sayfanın alt tarafında, şimdiye kadar ilhamını buradan alıp çocuğuna ad koyan var mıdır bilinmez ama, yeni doğan çocuklar için erkek ve kız adları önerilir. En altta da güne uygun bir ayet, bir vecize veya benzeri bir alıntı paylaşılır. Arka tarafında ya Hz. Ali cenkleri, ya pehlivan tefrikaları, ya o güne denk gelen önemli tarihi hadise hikâye edilir. Kimilerinde yemek tarifleri veya ev hanımları için önemli püf noktaları da bulunur. Bağımlısı çoktur Saatli Maarif Takvimi’nin. Son yıllarda ismiyle bile ayrı bir nahiflik sahibi ilan edilmiştir... Güzeldir uzun lafın kısası.

Öykülü çizgili maarif takvimi


İletişim Yayınları 2015 itibariyle zaten güzel olan bu takvimi, biraz daha güzelleştirmiş. Editör Levent Cantek ve Tolga Arvas güçlerini birleştirerek, yazarlara çağrıda bulunmuş ve 51 yazar, 15 çizerin takvim yapraklarına dâhil olmasıyla, ortaya edebiyatlı maarif takvimi çıkmış.

‘2015 Resimli Türkçe Edebiyat Takvimi’ adıyla 12 Aralık’ta kitabevlerinde okurlarıyla ve takvimseverlerle buluşacak. Hasan Ali Toptaş, Yekta Kopan, Ayfer Tunç gibi ustalardan ilk kitabını yayımlayan Aylin Balboa’ya, Burcu Aktaş’tan Pelin Buzluk, Mahir Ünsal Eriş, Giray Kemer’e kadar çağdaş Türkçe yazınının özgün isimleri birkaç gün süren “arkası yarın” öykülerle takvimde yer alıyorlar. Ayrıca Latif Demirci, Cihan Topçu, Turgut Demir gibi çizerler de desenleriyle takvime özel renk katıyorlar!

Haberin Devamı

Takvim değil antoloji

Takvimin ön sayfasında o gün olmuş dünyadaki edebi veya kültürel önemli olayları birer cümlede andıktan sonra, yine takvimde yer alan yazarların yayımlanmış kitaplarından küçük kısa alıntılar yer alıyor. 1 Ocak tarihinin arka sayfasında Latif Demirci’nin her zamanki zeka ürünü çizgileri ve Tarık Günersel’in ‘tarih’ üzerine şiiriyle başlıyor 2015. 2 Ocak itibariyle ilk öykü çıkıyor karşımıza, bu yıl Sait Faik Abasıyanık Öykü Ödülü’nü kazanan Mahir Ünsal Eriş’in takvim için kaleme aldığı ‘On İki Mehmet’ adlı 12 gün devam edecek tefrika öyküsü başlıyor. Sonra sırasıyla diğer yazarların ve çizerlerin yine takvime özel eserleri çıkıyor karşımıza... Takvimin bu yönüyle çağdaş ve özgün bir ‘antoloji’ olduğunu da belirtmek gerek. Dahası var, ayrıca kimi sayfalarda yer alan ‘Ne Demiş’ başlıklı küçük kutularda da yazarlar ya kitap tavsiyelerinde bulunuyorlar, ya yazmaya nasıl başladıklarını anlatıyorlar...

Öykülü çizgili maarif takvimi

Haberin Devamı

Editör Levent Cantek: Asıl mesele Türkçe edebiyatın konuşulması

“Takvim fikri şöyle başladı. On yıl kadar önce Saatli Maarif Takvimi mantığını taşıyan Arif Takvimi vardı. Alıntılara dayalı, eğlenceli ve hınzır bir işti. O takvimi yapan arkadaşlardan biri Tolga Arvas. İletişim’in Ankara bürosuna gelip gidiyordu. Biraz onu gaza getirmek, ona yeniden bu tür çalışmalar yaptırmak istedim. Gel, dedim, özgün bir takvim yapalım. Ertesi gün, tanıdığım yazarları aradım tek tek; “Takvim olacak, tefrika olacak, her gün yayınlanacak”. Ne yapmak istediğimi anlattım, çoğu anlamadı. Sanıyorum akıllarında duvar takvimi gibi bir şey belirdi. Heyecan bulaşıcıdır. Deli deliyi dakikada tanır! Sonra çizerlere yöneldim. Vinyetler, bantlar, portreler sipariş ettim. Eylülün ilk haftasıydı başladık. Kasım’ın ikinci haftasında bitirdik. İki ayda bitecek iş değildi. Hastalıklı bir tempoyla bitirdik. 51 yazar 15 çizer katkıda bulunmuş. Daha fazla olabilirdi. Türkçe edebiyatın konuşulması gerekiyor, bence asıl mesele bu. Takvim de eğlenceli bir vesile…”

Öykülü çizgili maarif takvimi


Takvimde kimler var?

Haberin Devamı

Yazarlar: Yekta Kopan, Ümit Kıvanç, Utku Özmakas, Ulus Baker, Turan Kara, Tanıl Bora, Şule Gürbüz, Sinan Sülün, Sezgin Kaymaz, Sevgi Can Yağcı, Seray Şahiner, Senem Dere, Sema Kaygusuz, Post-Sadık-Özben, Pertev Başgöz, Peride Güntekin, Pelin Buzluk, Ömer Ayhan, Nurşen Güllüoğlu, Necdet Dümelli, Necdet Deniz Duygulu, Mustafa Çiftçi, Mustafa A. Kara, Murat Uğurlu, Murat Başekim, Memo Tembelçizer, Mahir Ünsal Eriş, Levent Cantek, Kıvanç Koçak, Kemal Varol, Jaklin Çelik, Hatice Meryem, Hasan Ali Toptaş, Hakan Bıçakcı, Giray Kemer, Gaye Boralıoğlu, Funda Cantek, Figen Şakacı, Emrah Polat, E. Ankaralı, Defne Tarman, Bülent Yıldız, Burcu Aktaş, Behçet Çelik, Barış Uygur, Barış Bıçakçı, Aziz Tuna C., Aylin Balboa, Ayhan Geçgin, Ayfer Tunç, Alper Atalan.

Haberin Devamı

Çizenler: Zeynep Özatalay, Uğur B. Sertçelik, Turgut Demir, Turan Dertli, Şenol Bezci, Seyhan Argun, Onur Atay, Mehmet Saygın, Deniz Karagül, Mustafa A. Kara, Levent Gönenç, Latif Demirci, Ethem Onur Bilgiç, Cihan Topçu, Berat Pekmezci.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!