O müfettişe usulsüzlük ihbarı

Güncelleme Tarihi:

O müfettişe usulsüzlük ihbarı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2014 06:46

Çalınan eserlerle anılan Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nin deposunda yapılan, 2009’daki olaylı sayımın güvenlik kamerası kayıtlarına Hürriyet ulaştı. Görüntülerde, hakkında depoya “diğer sayım komisyonu üyeleri olmadan” girdiği ihbarları bulunan müfettiş F.Ş. yer alıyor.

Haberin Devamı

TOPLAM 302 eserin çalındığı Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nin deposunda 2009’da yapıldığı iddia edilen usulsüz sayımın güvenlik kamerası kayıtlarında, hakkında çok sayıda ihbar bulunan müfettiş F.Ş. depoya diğer sayım komisyonu üyeleri olmadan girerken görüntüleniyor. Aynı müfettiş hakkında Müze Müdürlüğü’nün ihbarları sonucu dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, F.Ş.’nin hazırladığı sayım raporunu işleme koymamış, Teftiş Kurulu Başkanlığı da F.Ş. ile ilgili soruşturma başlatarak kınama cezası vermişti.

SAHTE ALİ RIZA’LARI ENVANTERE KAYDETTİ

Müze Müdürlüğü’nün Bakanlığa gönderdiği bir ihbar dilekçesinde, müfettiş F.Ş.’nin yaptığı sayımda sahte eserleri envantere geçirdiği yazıyor: “Ressam Hoca Ali Rıza’ya ait kayıp eserleri bulduğu iddiasıyla, resimlerin gerçek olup olmadığını incelemeksizin sahte eserleri envantere kaydetti. Görevli olduğu sayım komisyonuyla beraber depoda çalışması gerekirken, müfettiş unvanını kullanarak müze depolarını açtırdı ve tek başına çalıştı. Yüzlerce eser kayıp görünürken, kayıp eser sayısını en aza indirdi. Son dönemde değişik yerlerden gelen eserleri envantere kaydederek eski resimleri bulmuş ve yerine koymuş görüntüsü verdi.”

Haberin Devamı

KOMİSYON BOŞA ÇALIŞTI

Eski Bakan Günay’ın talimatı üzerine Teftiş Kurulu Başkanlığı Başmüfettiş Heyeti’nin F.Ş. hakkında hazırladığı soruşturma raporuna şunlar yansıdı: “Sayım komisyonu üyelerinin müze envanter defterlerinde kayıtlı eserlerin gerçek olup olmadıklarını tespit edemeyeceklerini ve bu iş için komisyon olarak kendilerini yeterli görmediklerini F.Ş.’ye bildirmiş olmalarına rağmen, F.Ş. bu durumu Teftiş Kurulu Başkanlığı’na bildirmedi. Yeni bir sayım komisyonu oluşumunu talep etmedi. Böylece gözetimi altında görev yapan ve görevlendirme amacını tam olarak yerine getiremeyeceğini işin başından beri bildiği sayım komisyonunun yaklaşık 1.5 yıl müzede gereksiz yere çalışmasına neden oldu.”

O müfettişe usulsüzlük ihbarı

Haberin Devamı

BAŞMÜFETTİŞLİĞE ATANMASI ENGELLENDİ

7 Nisan 2011’de düzenlenen soruşturma raporunda, F.Ş.’ye uyarma cezası önerildi. Ancak 21 Nisan 2011’de bakan onayı ile bir üst ceza olan kınama cezası verildi. Bunun üzerine F.Ş., müfettişlerin önerdiği uyarma cezasının ve “keyfi bir karar” dediği, bakan onayıyla verilen kınama cezasının hukuka aykırı olduğunu ileri sürerek cezaların iptali istemiyle Ankara 16’ncı İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme, cezada hukuka aykırılık bulunmadığı kararını verdi. Hazırlanan raporlar neticesinde F.Ş.’nin başmüfettişliğe atanması engellendi. Soruşturmanın ardından kurulan yeni sayım ve tespit komisyonu ise şu anda aranan 302 kayıp eserin tespitini yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!