Kenter’e anlamlı destek

Güncelleme Tarihi:

Kenter’e anlamlı destek
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2005 01:51

Bütçe Kanunu’nun ‘maaşsız bıraktığı’ devlet çalışanlarına katılan Yıldız Kenter’e, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde öğrencilerinden sürpriz destek geldi.

2005 yılı için hazırlanan Bütçe Kanunu’nun 25’inci maddesine, ‘Bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar, bu aylıklar kesilmeden kamuda çalıştırılamaz...’ hükmü eklenmişti. Bu hüküm kamuda çalışan çok kişi gibi ‘sanatçı fabrikası’ Yıldız Kenter’i de etkiledi.

Kanundaki bu hüküm nedeniyle İstanbul Devlet Konservatuarı’ndaki görevinden maaş alamamaya başlayan Kenter, buna rağmen konservatuarda ücretsiz ders vermeyi sürdürdü. Dünya Tiyatrolar Günü kutlamaları çerçevesinde Harbiye Muhsin Ertuğrul sahnesinde ‘Oscar ve Pembeli Meleği’ isimli oyunla sahnedeki yerini alan Yıldız Kenter, oyun sonrasında salonu selamlamaya çıktığında artan alkışlar ve sahneye yağdırılan karanfillerle karşılaştı. Bunun ardından 1971’den bu yana Kenter’den ders alan tanınmış sanatçılar tek tek sahneye çıkıp Kenter’in çevresinde bir sevgi yumağı oluşturdu. Bu sanatçılardan biri olan Müjdat Gezen yaptığı konuşmada, ‘Ben Yıldız Kenter’in öğrencisiyim. Türkiye’de hiçbir tiyatro okulu yoktur ki, hocaları arasında Yıldız Kenter’in öğrencisi olmasın’ dedi.

Yıldız Kenter de kanundaki değişikliği, ‘47 yıllık üniversite hocasıyım. 57 yıldır sahnedeyim. Emeğimin karşılığı bu mu?’ diyerek eleştirdi.

Gecenin son sürprizi ise Sezen Aksu oldu. Yıldız Kenter ile Sezen Aksu, Aksu’nun klasiklerinden ‘Kaybolan Yıllar’ı birlikte okudu. Bütün öğrencileri, sevenleri ve 57 yıllık sanat hayatının tüm sahne ışıkları ‘bütçezede’ sanatçıya selam durdu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!