Kendi şarkılarını söylüyor

Güncelleme Tarihi:

Kendi şarkılarını söylüyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

Genç ve epey güzel bir kadın bağıra bağıra ‘‘Çirkinim ben feministim’’ diye şarkı söylüyor. Sevgilisine ‘‘Aşkımı Fakslarım’’ diye posta koyuyor. İlk albümü ‘‘Kırmızı Leke’’yi Ada müzik'ten çıkaran Banu Akın, albümdeki şarkıların sivri sözlerini yazmış ve bestelemiş. Banu'ya, albümüne ve genizden gelen pırıl pırıl sesine dikkat etmenizi tavsiye ederiz, çünkü sessiz ve derinden gidiyor.

Banu Akın 29 yaşında. İTÜ Devlet Konservatuvarı Temel Bilimler Flüt Bölümü mezunu. Çocukluğu ve ilk gençliği Laleli'de geçmiş. ‘‘Ben Laleli'nin çöküşüne şahit oldum’’ diyor. Şimdi Laleli'nin kirinin pasının atılabileceği İstanbul'daki yegane semt olan Kuzguncuk'ta yaşıyor. Kendi şarkılarını çalıp söyleyen Suzanne Vega, Tori Amos ve Fiona Apple gibi isimlerden etkileniyor, içlerinden en çok Amos'ı seviyor. Bir de Çekirdek Sanatevi'nden yıllar önce çıkan Su Epik'in ‘‘Feminist Şarkılar’’ isimli albümünü dinleyerek büyümüş.

Banu'nun Bumerang ve Demusabah gruplarıyla birlikte Beyoğlu'nda şarkı söylemediği bar kalmamış. Hatta Hollanda ve Almanya'da bile konserler vermişler. Başka şarkıcılara vokalistlik yapmış, albümlerinde flüt çalmış.

‘‘Barlarda şarkı söylemeyi hala seviyorum ama artık başkalarının değil kendi şarkılarımı söylemek istiyorum. Barlarda plak gibi çevrilip duran hep aynı şarkılar söylenir, Bülent Ortaçgil filan. Hep aynı şarkıları söylemekten ruhsuzlaşıyor insan. Ben ruhsuzlaşmamak için içmeye başlamıştım.’’ diye anlatıyor ilk albümünü çıkarana kadar neler yaptığını.

Aslında Banu, albümü çıkmadan önce bir ara ünlü olur gibi olmuştu. Hem de ‘‘İbrahim Sadri'nin programından atılan kız’’ olarak! Banu, skandallarla üne kavuşmak istemediği için bu konuda konuşmak istemiyor ama yine de olayın içyüzünü anlatıyor. ‘‘İbrahim Sadri'nin Kanal 6'ya yaptığı ‘‘Aşağı-Yukarı’’ programındaki orkestrada flüt çalıyordum. Bir gün sponsorumuz olan hastaneler zincirinin programdaki kadınların mini etek giymesini istemediğini söylediler. Aslında kadınların müzik yapmasından hoşlanmıyorlardı. Programdaki tek kadın bendim, mini etek filan giydiğim de yoktu. Önce şaka yapıyorlar sandım ama görevime son verdiler.’’

Kendi istediği gibi bir albüm yapabilmek için bu kadar beklemiş. ‘‘Bu piyasada bir albümün yoksa, sana da yokmuşsun gibi davranıyorlar’’ diyor. Albümdeki şarkıların düzenlemelerini yapan ve‘‘beyaz saçlı prensim’’ dediği Vedat Sakman 1.5 yıl albüm üzerinde çalışmışlar. ‘‘Vedat Bey'den çok şey öğrendim, bana sözlerin sadeleşmesini ve daha doğrudan anlatım yolunu öğretti’’ diyor.

xxxx

Albüm çıktıktan sonra ‘‘lezbiyen, erkek düşmanı, frjit, takıntılı’’ gibi yakıştırmalara maruz kalmış ama bunları pek umursamıyor. ‘‘Ölmesi beklenen bazı tartışmaları canlandırmak istiyorum ve insanları rahatsız etmekten çekinmiyorum’’ diyor. Üstelik bir sonraki albümdeki sözlerin ve vokallerin çok daha sert olacağını söylüyor. ‘‘Feminist misin?’’ diye soruyoruz. ‘‘Sorarlarsa evet feministim diyorum’’ diye cevaplıyor ve ekliyor; ‘‘Bu albümü erkeklerin dinlemesi beni daha çok mutlu eder.’’. ‘‘Şarkılarında biraz modası geçmiş ve aşılması gereken şeyler bunlar denilen şeylerden bahsetmiyor musun?’’ diye sorunca, hemen heyecanlanıyor. ‘‘Hayır bunlar yaşadığımız az gelişmiş ülkenin gerçekleri. Ben bazı şeylerin hala aşılmadığı, bazı sorunların hala bütün sıcaklığıyla yaşandığını düşünüyorum. Şimdi de namus cinayetler işlenmiyor mu, sokaklarda sallana sallana rahatça gezbiliyor muyuz sanki? Ben müzik yaşamımda bile kadın olduğum için gizli bir maçolukla karşılaştım. Zaman zaman dışlandım. Türkiye'deki her türlü feminist haraketi destekliyorum ve kentli kadınların ne yazık ki empati kurma yeteneğinden yoksun olduğunu düşünüyorum’’ diyor. Haklı, doğru söze ne denir? Kadınların kendileri olabilmek için yaşadıkları zorluklardan kendisinin de fazlasıyla nasiplendiğini söylüyor.‘‘Ailem yakın zamana kadar zengin bir adamla evlenip mutlu bir yuva kurmamı ya da en azından bir memuriyete girip hayatımı garantilememi istiyordu ama artık vaçgeçtiler, bir tek anneannemin hala umudu var.’’ diyor gümerek. Evlilik konusu açılmışken, kendisiyle evlenmek isteyen erkek arkadaşı Zafer'i ‘‘albüm çıkmadan olmaz’’ diye oyaladığını da albümün kapağını okuyan herkes biliyor!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!