Kendi parkımızı kendimiz yaparız

Güncelleme Tarihi:

Kendi parkımızı kendimiz yaparız
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2005 01:40

Çocuklarının rahatça oynayabilecekleri bir alan isteyen İstanbul’un Cihangir semti sakinleri kendi park projelerini yarattı. Cihangir Parkı’nı yeniden düzenlemek için yola çıkan üç semt gönüllüsü, sonunda 100 kişilik bir gruba dönüştü. Mimar, pedagog ve eğitimcilerin aktif katılımıyla hazırlanan proje, sponsorların desteğiyle tamamlanacak ve park mayıs ayında açılacak.

Bu arazi, Cumhuriyet’in ilk yıllarında çocuk parkı yapılması için Nuri Demirağ tarafından belediyeye bağışlanmıştı. Cihangir Parkı ağaçlarla dolu, yazlık sineması bile bulunan bir alanken 1970’li yıllarda ilgisizliğin kurbanı oldu. Sonunda belediye semte böyle bir yeşil alanı çok gördü, vasiyet koşullarını çiğneyerek 1983’te bir bölümünü kat otoparkı haline getirdi.

1995 yılında kurulan Cihangir Güzelleştirme Derneği’nin amaçlarından biri de otoparktan geriye kalan alanı yeniden semte kazandırmaktı. Semtin güvenliği kadar sağlığını da tehdit eder hale gelmişti park. Bölgede yaşayan kedilerin dışkılarıyla dolu kumlarda oynayan çocuklar hastalanmaya başlamıştı. Semt gönüllülerinden Çağla Ormanlar, yardım istemek üzere Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne başvurdu. Destek görünce park için daha fazla şey yapmaya karar verdi.

Üç gönüllüyle başlayan çalışmaya şimdi 100 semt sakini aktif olarak destek veriyor. Çoğu Cihangir Güzelleştirme Derneği’nin üyesi olmasa da bu derneğin çatısı altında, aylardır parka yeni bir çehre vermek için çalışıyorlar.

Mimar Bereket Uluşahin çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimlerini gözönüne alarak yeni bir park projesi çizdi. Projede iki ayrı yaş grubuna uygun, beceri geliştirici oyun alanları hazırlandı. 0- 4 yaş arası ve 4-10 yaş arası çocukların oyun alanlarının yanı sıra parka engelli çocukların da faydalanabilecekleri üniteler eklenecek. Yürüme ve spor alanları, yeni köşeler, gölgelikler, amfitiyatro, peyzajlar ve dinlenme alanları gençler ve yetişkinler için yeniden yapılacak. Temizlik, bakım ve güvenlik için bekçi kulübeleri de eklenecek parkta iki bekçinin çalışması düşünülüyor.

LEMAN DERGİSİ’NDEN ÇOCUK HEYKELLERİ

Cihangir Parkı tasarlanırken semtin simgesi haline gelmiş kediler de unutulmadı. Parkın içindeki kediler başka bir alanda hazırlanan barınağa taşınacak, köpekler için ise parkın diğer bölümlerinden bağımsız gezdirme alanı eklenecek. Proje gönüllüsü Nilgün Öztunalı, bütün çalışmaların tam bir mahalle dayanışması halinde ilerlediğini anlatıyor. Şimdiye kadar kendi çabalarıyla birçok sponsor bulmuşlar. Leman Dergisi sahibi karikatürist Mehmet Çağçağ, dergi çalışanları, Atelye Alaturka park alanına yerleştirilmek üzere işlevsel çocuk heykelleri yapıyor. Bu heykellerle çocuklar oynayabilecek, üstlerine tırmanabilecek, istedikleri yere taşıyabilecek. Müteahhitlik firması Beyoğlu AŞ ise parkın ahşap ünitelerinin yapımını üstleniyor. Gönüllüler parka eklenecek her oyun ünitesi için pedagoglara danışıyor, böylece çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimleri açısından Cihangir Parkı’nı İstanbul için örnek bir park haline getireceklerine inanıyor.

Gönüllülerden biri de manken Deniz Pulaş. Pulaş, kızının bu parka anneannesi ve babaannesiyle gittiğini, bir an önce projenin tamamlanmasını beklediğini söylüyor. Şu ana kadar bulunan sponsorlarla birlikte projenin tamamlanması için gerekli 330 bin YTL’nin üçte ikisi sağlanmış durumda. Çocuk üniteleri için sponsor arayışları devam ediyor ve 100 bin YTL’ye daha ihtiyaç var. 15 Nisan’da belediye tarafından kazı çalışmalarına başlanacak. Sponsor bulununca da mayıs ayında yeni haliyle çocukları karşılayacak. 3, 4 ve 5 Haziran günlerinde yapılacak Cihangir Şenliği’nde bir anlamda parkın açılışı kutlanacak. Cihangir Parkı projesiyle ilgili ayrıntılı bilgi www.cihangirinyesilalanlari.com web sitesinde bulunabilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!