Kaybettiğimizi yeniden kazanıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Kaybettiğimizi yeniden kazanıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2008 00:00

Kurban, Türk rock müziğinde en çok konuşulan gruplardan biriydi. Bir çok kez dağıldıkları iddiası ortaya atıldı. Albümlerinin arası çok açıktı. İlk albümleri Kurban ile ikincisi Ters-Sert arasında tam 5 yıl süre geçmişti. Arada konser verseler de, hayranları bu uzun aralıkları dağılma olarak yorumladı. Aslında ciddi olarak sadece bir kez birbirlerinden koptular. Tekrar bir araya geldiler, bu sefer de vokalistleri Deniz Yılmaz askere gitti. Şimdi onun dönmesiyle tekrar çalışmaya başladılar. Onlarla bu dağılma-toplanma hikayelerini konuştuk.

Onlar, Kurban’ı kurmadan önce de arkadaştılar. Ortaköy’de birçok barda farklı gruplarla sahneye çıktılar. Kurban kurulduktan sonra, hem bir arada hem de başka sanatçılarla çalışmayı sürdürdüler.

Sonra bir an geldi birbirlerinden koptular. Bunun nasıl bir atmosferde gerçekleştiğini, bas gitarist Kerem Tüzün anlatıyor:

KURBAN’IN DAĞILMASINA KİM NEDEN OLDU?

"2005’te İnsanlar adlı albümümüzü yaparken, grup çok yıprandı. Bütün prodüksiyonu kendimiz üstlenmiştik, para sorunları yaşıyorduk, bu da hepimizi geriyordu. Stüdyoya giriyorduk, birbirimizle hiç sohbet etmeden müziği çalıp çıkıp gidiyorduk. Bir an geldi, bıçak kemiğe dayandı, bir yerde patladık. Rockistanbul Festivali’nde Megadeth konserini seyretmiştik. Konserden sonra Deniz (vokalist) devam etmek istemediğini bize açıkladı. Herhangi bir elemanın gruptan ayrılması grubu dağıtmaya yeterdi çünkü bir kişinin gitmesi kimyamızı bozacaktı. Biz de devam etmemeye karar verdik."

Bu karardan sonra grup elemanları farklı işlere yöneldiler. Boşta kalırsa müzisyen olarak köreleceğini düşünenler, başka gruplarla çalışmaya başladı. Örneğin davulcu Burak Gürpınar, daha önce de birlikte çalışmış olduğu Athena Grubu’na geçti. Kerem Tüzün ise Demir Demirkan ve Nekropsi grubuyla çalışmaya ağırlık verdi. Ama hayranlar en çok davulcu Burak Gürpınar’a tepki gösterdiler; Kurban’ın dağılmasına onun neden olduğunu düşündüler ve Athena’ya katılmasını onaylamadılar. Davulcu Burak Gürpınar bunun kendisine yapılmış bir haksızlık olduğunu söylüyor:

"Kurban’ın dağılmasına ben neden olmadım. Grup dağılmadan kısa süre önce aynı zamanda Athena’yla da çalışmaya başlamıştım ama Kurban’dan ayrılmak gibi bir niyetim yoktu. Grup dağılınca, ben de Athena’ya geçtim çünkü körelmek istemiyordum. Bu yüzden kabak benim başıma patladı."

Grup dağıldıktan bir süre sonra Burak Gürpınar, Dream TV’de Güven Erkin Erkal’ın Yuxexes programına katıldı. İzleyiciler onu tepkileriyle sıkıştırdı ama grubun nasıl dağıldığını anlatmadı. Olayın üzerinden iki yıl geçtikten sonra, vokalist Deniz Yılmaz, dağılma kararının ilk kendisinden çıktığını bir röportajda açıkça anlattı.

YENİDEN BİR ARAYA NASIL GELDİLER?

Bu yanlış anlamalar son bulduktan sonra, grup üyeleri 2006’nın sonunda tekrar biraraya gelmek istedi. Kerem Tüzün ve Burak Gürpınar "Şeytan dürttü ve tekrar konuşmaya başladık" diye anlatıyor. "2007 başında ise, grubu kaldığı yerden devam ettirmek istedik. Sonra turneye çıktık fakat çok planlı hareket etmeyi beceremedik. Bu sefer de Deniz’in askere gitmesi gerekti, tekrar ara vermek zorunda kaldık ama dağılma söz konusu değildi..."

Deniz askere gittikten sonra, Kurban üyeleri pek fazla buluşmadı ama müzik çalışmalarını devam ettirdiler. Yaptıkları yeni şarkıları internet üzerinden birbirleriyle paylaştılar. Kerem Tüzün "Ben bir bas gitar partisyonu yazıp Özgür’e gönderiyordum; o üstüne gitar çalıp Burak’a gönderiyordu; o da davullarını yazıyordu" diye anlatıyor. "Böylece şarkılarımız şekillenmeye başladı. Yaptıklarımızı Deniz’e de gönderiyorduk. ama o sadece çarşı izinlerinde internet kafelerden şarkıları dinliyordu, askerde olduğu için pek bir yorum alamıyorduk. Deniz askerden döndüğünde, elinde bizim yaptığımız şarkılara yazdığı yeni sözleri görünce çok sevindik."

Mayısta askerden gelen Deniz, iki ay dinlendikten sonra grup toplanıp çalışmaya başladı. Şimdi elemanlar aralarındaki sorunları aşmışa benziyor. Stüdyoya girdiklerinde aralarında sohbet ettiklerini, hatta konuşmaktan müziğe bile zaman kalmadığını söylüyorlar. Burak Gürpınar ekliyor: "Sanki kaybettiklerimizi tekrar kazanmaya başladık."

ALBÜMÜ BEKLERKEN TURNE DEVAM EDİYOR

Vokalist Deniz Yılmaz askerdeyken, grup üyelerinin internet üzerinden birbirlerine yolladıkları şarkılar, birlikte çalındığında neye benzeyecek? Şu anda kendileri bile bilmiyor. "Belki de pek beğenmeyip değiştireceğiz çoğunu" diyor gitarist Özgür Kankaynar. Yeni albümü 2009 ortasında çıkarmak istiyorlar. Bu arada bir turneye çıktılar. Eskişehir, Ankara, Adana, Kocaeli gibi şehirlere gittiler. 7 Kasım’da Jolly Joker Balans’ta İstanbullu, 21 Kasım’da da Ooze Venue’de İzmirli dinleyicileriyle buluşacaklar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!