Kayalara tırmanmak uğruna futbolu bıraktı

Güncelleme Tarihi:

Kayalara tırmanmak uğruna futbolu bıraktı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2007 00:00

Kaya tırmanışının Türkiye’deki meraklıları günden güne artıyor. Bunlardan birisi de adını Türkiye dışında da duyuran Serkan Ercan (24). Çünkü Serkan Ercan, kaya tırmanışında sadece Türkiye’deki başarılarıyla yetinmedi, Avrupa çapında yarışlara katılıp çok sayıda derece elde etti. Bu spor uğruna futbolculuk hayallerini bir kenara koyan Ercan bir yandan Türkiye’yi de idare ediyor. 2006 ve 2007 Türkiye birinciliği unvanı var. Üstelik genç yaşına rağmen de Türk Genç Milli Takımı antrenörlüğü görevini de üstlendi.

Serkan Ercan (24) İstanbul doğumlu. Turizmci baba ile özel bir şirkette yönetici annenin çocuğu. İlkokulu, ortaokulu ve liseyi İstanbul’da okudu. Küçük yaştan itibaren spora ilgiliydi. Ama ilk göz ağrısı birçok çocuk gibi futboldu. 8 yaşındayken, babası onu İstanbul’da Emlak Bankası’nın minikler futbol okuluna yazdırdı. Orada tam dört yıl boyunca bir futbolcu adayı olarak meşin topun peşinde koştu. Okuduğu ilkokuldan fırlar fırlamaz soluğu antrenmanda alıyordu. Emlak Bankası’nda biraz kendini gösterince hemen Galatasaray’dan teklif aldı. Galatasaray’ın futbol altyapısında da dört yıl geçirdi. 16 yaşına gelince ise bu kez kapısını Beşiktaş kulübü çaldı. Büyük kulüplerin peşinde düştüğü genç Serkan artık ciddi ciddi bir futbolcu adayıdır. Ama transfer için tüm şartların uygun olduğu bir dönemde hayatının ilk büyük kararını verdi: "8 yılda futboldan bıkmıştım ve artık oynamak istemiyordum. Yeni bir şeyle uğraşmak istiyordum. Futbolu bıraktım."

İZCİLİĞE MERAKLIYDIKAYA TIRMANIŞINI SEVDİ

Futbola ilgisi kesildi ama spora ilgisi sona ermedi Serkan’ın. Spora merakı nedeniyle okul yıllarında izcilik de yapan Serkan’ın yaşamı 1996’da Türk asıllı Bulgar tırmanış sporcusu Metin Mussov ile tanışınca değişti. O yıllarda izci kampları ve dağ yürüyüşü yapmak için sık sık İzmit yakınındaki Ballıkayalar’a gidiyordu. Bu gezilerde dağ ve kamp yaşamını öğrendi. Üstelik bu yaşam tarzını sevdi de. Bu kamplar sırasında çevredeki kayalara tırmanan gruplar dikkatini çekti. "Yerçekimine nasıl karşı koyuyorlar diye onları hayranlıkla izlerdim. Daha sonra bu tırmanıcı grubundan arkadaşlar edindim. İçlerinde Bulgaristan’ın en iyi kaya tırmanıcısı Metin Mussov da vardı."

Musov, Serkan’ı yüreklendirdi: Ona isteyen herkesin fazla zorlanmadan kaya tırmanışı yapabileceğini söyledi. Bunun üzerine Serkan ilk denemeleri yaptı. Zaten müdavimi olduğu Ballıkayalar’ın yolunu bu kez kaya tırmanışı için tutuyordu. Her hafta sonu malzemelerini yüklenip yola koyuluyordu. Burada zirai ilaçlama uçağı pilotu Utku Ayrılmaz ve muhasebeci Ümit Babalık ile tanıştı. "Bu iki arkadaş kaya tırmanışı yapıyordu. Bana çok yardım ettiler, tırmanışın püf noktalarını öğrettiler. Tam bu sırada babamın arkadaşı olan Alpan Anıl da bana bir çift tırmanış ayakkabısı hediye etti. Bu ayakkabılar sayesinde da artık resmen tırmanıcı, dağcı oldum."

LİSEYİ YARIDA BIRAKIPBULGARİSTAN’A GİTTİ

Ama amatör seviyede kalmaya niyetli değildi. Kendini geliştirmek ve iddialı bir kaya tırmanışçısı olmak istiyordu. Bulgaristan’a dönen tecrübeli tırmanışçı Metin Mussov’a telefon etti ve ona antrenörlük teklif etti. Mussov kabul etti ve "Atla buraya gel" dedi. Serkan Ercan, yaşamının ikinci radikal kararını vererek lise 2. sınıftan sonra Bulgaristan’a gitti. "Amacım daha iyi antrenman imkánı yakalamak ve iyi bir çalıştırıcı eşliğinde disipline olmaktı."

Liseyi dışarıdan bitirdi. Bulgaristan’da kaldığı sürede de kaya tırmanışın inceliklerini hızla öğrendi. Sıra Avrupa’ya açılıp uluslararası yarışlarda kendisini sınamaya gelmişti. 2002’de Bulgaristan’dan Almanya’ya geçti. Almanya’da hem üniversiteye başlamayı hem de birçok üst düzey tırmanıcının bulunduğu bir ortamda kendini daha üst seviyeye taşımayı amaçlıyordu.

Nitekim 2003’te önce Köln Üniversitesi Spor ve Sporcu Sakatlıkları Bölümü’ne kayıt yaptırdı. Hem okudu hem de antrenmanlarına devam etti. 2004 sezonunda Almanya’nın Vestfalya eyalet takımına seçilmeyi başardı. 2005 sezonu öncesi yarışmalara ve planladığı doğa tırmanışlarına daha fazla zaman ayırabilmek için üniversitedeki kaydını dondurdu. 2005’in sonunda ise aldığı davet üzerine İsveç’e yerleşti. "Halen İsveç’te yaşıyorum. Fakat her yıl tırmanış yapmak için Türkiye’ye geliyorum. 2006’daki Türkiye Şampiyonası’nda birinci oldum. Bu yılın başından beri de ilk kez Türk Milli Takımı’yla uluslararası şampiyonalara katılıyorum."

İSVEÇ’TE GEÇİNMEK İÇİN BAHÇIVANLIK YAPIYOR

1.79 boyunda ve 68 kilogram ağırlındaki Serkan Ercan, iki buçuk yıldır İsveçli eşiyle Stockholm’de yaşıyor. İyi derecede İngilizce, orta derecede Almanca ve Bulgarca bilen Ercan Türkiye’yi ve ailesini de ihmal etmiyor. Yılın 3-4 ayını İstanbul’da Çengelköy semtinde yaşayan ailesinin yanında geçiriyor. Geçimini nasıl sağlıyor diye sorarsanız cevabı basit. İsveç’te bahçıvanlık gibi dönemsel işlerde çalışıyor. Türkiye’ye geldiği zaman ise, antrenörlük yaparak ve tırmanış rotaları hazırlayarak para kazanıyor.

Serkan Ercan’ın kaya tırmanışı veya sportif tırmanışı için teknik malzemelere ve aynı zamanda kamplara katılmak için de parasal desteğe ihtiyacı var. Serkan’ın imdadına Soyak İnşaat yetişiyor. "Haftanın altı günü ve dönemine bağlı olarak bazen günde iki kere olmak üzere antrenman yapıyorum. Bana sunulan imkánlardan dolayı İsveç’te yaşamayı tercih ediyorum. Orada çok sayıda yapak tırmanma duvarı ve yılın her dönemi antrenman yapmak mümkün. Halbuki Türkiye’deki az sayıda tırmanma duvarı da uluslararası standartta değil. Bu ek çalışma sayesinde Türkiye’deki en zor rotaları çıkan tek milli sporcuyum. Çok hırsla çalışıyorum. Bu sporun tarihinde Türkiye’de izler bırakacak bir isim olacağım."

SERKAN ERCAN’IN ÖNEMLİ DERECELERİ

2003 Yugoslavya Balkanlar Tırmanış Yarışması 2’ncilik; 2005 Almanya NRW-CUP 1’incilik; 2005 İsveç şampiyonası 3’üncülük; 2005 Almanya Şampiyonası 4’üncülük; 2005 Almanya Ranking Result 3’üncülük; 2006 Türkiye Şampiyonası 1’incilik; 2007 İsveç Şampiyonası 1’incilik; 2007 Türkiye Şampiyonası 1’incilik; 2007 İsveç şampiyonası 1’incilik.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!