Kamondo Ailesi hafta boyunca anılacak

Güncelleme Tarihi:

Kamondo Ailesi hafta boyunca anılacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2005 01:01

17-22 Nisan arasında İstanbul’da, kentin modernleşmesinde önemli bir rol oynamış Kamondo Ailesi’ni anmak için bir dizi etkinlik düzenleniyor. Paneller, fotoğraf sergisi, Kamondolar’ın yaptırdığı yapıların gezilmesi gibi etkinliklerin yanı sıra Kamondo Anıt Mezarı’nın rehabilitasyon çalışmaları da başlatılacak.

Projeye İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beyoğlu Belediyesi, İnsan Yerleşimleri Derneği, 500. Yıl Vakfı, Türk Musevileri Müzesi, Türkiye Hahambaşılığı, Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı, Galata Derneği, Osmanlı Bankası Müzesi, Rotary Galata ve Nisim de Camondo Müzesi (Paris) gibi kuruluşlar katkıda bulunuyor.

Bankalar Caddesi’nde, bugün müzeye dönüştürülmüş olan Osmanlı Bankası’nın hizasının tam karşısında yer alan basamaklar Kamondo Merdivenleri olarak bilinir. Sekiz şeklinde, iki yönlü, art nouveau stilindeki bu ilginç merdivenlerden her gün geçer gideriz, ancak bu ilginç eseri yaklaşık 130 yıl kadar önce yaptıran aileyi pek az insan tanır.

Kamondo Ailesi engizisyondan kaçarak Venedik’e, 17. yüzyılda İstanbul’a gelmiş, son fertleri Nazi toplama kamplarında yok olmuş, köklü bir İstanbul ailesi. 1780’lerin başında Ortaköy’de doğan Abraham-Salomon de Kamondo, daha sonra Doğu’nun Rotschild’i diye anılacaktı. Modern bankacılığın kurucularından biri oldu, Osmanlı Yahudi cemaatinin modernleşmesine katkıda bulundu ve İstanbul’da önemli binalar yaptırdı.

Abraham-Salomon’un 1815’te ağabeyi İshak ile beraber kurdukları İshak Kamondo ve Şürekası adlı banka Kırım Savaşı’nda (1855) Osmanlı Devleti’ni finanse etti. Kamondolar Sadrazam Mustafa Reşit Paşa’nın kurduğu Şirket-i Hayriye ve Dersaadet Tramvay Şirketi’nin de ortakları arasındaydı.

Abraham-Behor (d.1829) ile Nisim (d.1830) büyükbabalarının bankasına katıldılar. Ancak daha sonra Osmanlı dış borçlanmaya yöneldikçe iç finans kurumları ikinci plana düştü. Kamondo kardeşler Paris’e yerleşmeye karar verdiler. Kamondolar daha sonra Paris’e yerleşti. Büyükbaba Abraham-Salomon da onları izledi. Abraham-Behor’un oğlu İsaac de Camondo, Champs Elysees Ulusal Tiyatrosu’nu kurdu; empresyonist tablo koleksiyonunu Louvre Müzesi’ne bağışladı. Moise de Camondo ise, Paris’teki malikanesini ve 18.yüzyıl sanat eseri koleksiyonunu, savaşta ölen oğlunun anısına ‘Nissim de Camondo Müzesi’ kurulması için Union des Arts Decoratifs’e bıraktı. Bu müze Paris’te hálá etkinliğini sürdürüyor.

İSTANBUL’DAKİ KAMONDO YAPILARINDAN BAZILARI

Kasımpaşa’da Kuzey Deniz Saha Komutanlığı (Kamondo Sarayı)

Serdar-ı Ekrem Sokak’taki Kamondo Hanı

Meşrutiyet Caddesi’ndeki büyük ada-han

Karaköy’de Saatçi Han, Latif Han, Lacivert Han, Yakut Han, Kuyumcular Han, Lüleci Han, Gül Han

Bankalar Caddesi’ndeki ünlü Kamondo Merdivenleri.

KAMONDO AİLESİ AHDE VEFA HAFTASI PROGRAMI

17 Nisan: 10.00 Kamondo Mimari Yapılarının Gezilmesi, Kamondo Anıt Mezarı Ziyareti13.30 Açılış Yemeği (Anemon Oteli) 18 Nisan: 11.00 Kamondo Merdivenleri’ne Plaket Çakılması 11.30 Fotoğraf Sergisi (500. Yıl Vakfı Müzesi) 18.00-20.00 Panel ‘Kamondolar ve İstanbul’ (Nora Şeni, Zafer Toprak, Ethem Eldem, Naim Güleryüz) Osmanlı Bankası Müzesi 19 Nisan: 18.00-20.00 Paris Kamondo Müzesi Müdürü Sophie Le Tarnec’in Konferansı Osmanlı Bankası Müzesi. 20 Nisan: 15.00 Anıt Mezar Restorasyon Atölye Çalışması.

Hasköy’deki anıt mezar sonunda restore edilecek

Abraham-Salomon Kamondo Paris’te 1873’de öldü, vasiyeti gereği cenazesi İstanbul’a getirilerek 14 Nisan 1873’te görkemli bir törenle Hasköy Mezarlığı’nda önceden inşa ettirdiği anıt mezarda toprağa verildi. Mezar Şişli’den Haliç Köprüsü’ne giderken sağda kalıyor. Mezarın restore edilmesi için birçok çağrı yapılmıştı. İşte restorasyon etütleri Kamondoları Anma Etkinlikleri haftası dolayısıyla nihayet başlıyor.

HAFTA BOYUNCA OSMANLI YEMEKLERİ

Anemon Hotel:
Musevi/Sefarad Mutfağı. Tel: 0212-293 23 43

Enginar: Ermeni Mutfağı. Tel: 0212-251 73 21

The Four Seasons: İtalyan-Fransız Mutfakları. Tel: 0212-293 39 41

Galata Residence Rum Meyhanesi: Rum Mutfağı. Tel:0212-292 48 41.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!