Kaleminiz imzanızdır

Güncelleme Tarihi:

Kaleminiz imzanızdır
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2010 12:38

Hangi meslek veya yaş grubunda olursanız olun, kullandığınız kalem önemlidir, bir bakıma kim olduğunuzu yansıtır.

Haberin Devamı

Hakan GENCE
hgence@hurriyet.com.tr
 
Erkeğin statüsünü simgeleyen imza, sahip olduğu kalemden çıkar. Tasarımı, tarzını ifade eder. Tabii kalem tutkunları ve koleksiyoncularını da unutmamak gerek. Markalar, bu tip müşterileri için, özel teknolojilerle sınırlı sayılarda kalemler üretiyor. Piyasada klasik, modern, postmodern, teknolojik ve avangard pek çok değişik model var. Scrikss Kalem Genel Müdürü İzel Rozental ve Adel Kalemcilik Genel Müdürü Taner Dursun ile kalem dünyasını konuştuk.

Kalemin tarihte ilk kez, antik Mısırlılar ve Romalılar tarafından kullanıldığı tahmin edilse de bazılarına göre geçmişi, yazının icadından da önceye dayanıyor. Çizim için batıda tüy, doğudaysa genellikle kamış kullanılıyordu. Kurşunkalemin 18. yüzyıldaki icadıyla, kalemin ceplerdeki serüveni başladı. 19. yüzyılın hemen başında, çelik uçların imal edilmesiyle, öteden beri az da olsa kullanılan metal kalemler yeniden kıymetlendi. Durum, bildiğimiz dolmakalemin icadına kadar vardı. Günümüzdeyse pek çok yazışma ve imza artık elektronik ortamda gerçekleşiyor.

Haberin Devamı

BUSH’UN İMZA KALEMİ HANGİSİ

Ancak ne olursa olsun kalemden vazgeçmeyenlerin sayısı hayli fazla. Bırakın dolmakalemi, ilk kez ilkokul sıralarında tanıştığımız kurşunkalemlerine bile hâlâ bağlı olan isimler var. Örneğin Yaşar Kemal ve Şakir Eczacıbaşı... Onlar yazışmalarını sadece kurşunkalemle yapıyor.

Kimileri, kalemini uzun yıllar yanında taşıyacağı sadık birer arkadaş gibi kabul ediyor, en doğru şekilde seçmeye özen gösteriyor. Kimileriyse hayatlarını en özel kalemin peşinde geçiriyor, sürekli takip ediyor. Eline geçenleri atmıyor, koleksiyon yapıyor. ABD, Fransa, İspanya, Almanya, İtalya gibi ülkelerde kalem koleksiyoncularına yönelik yayın yapan dergiler çıkıyor. Bu ülkelerde sadece kalem satan mağazalar var.

George W. Bush’un, başkanlığı döneminde önemli imzalarını Cross marka kalem ile attığı biliniyor. Clinton’ın Parker ve Montegrappa markalarına meraklı olduğu söyleniyor. Bizim siyasilerimiz arasında da kaleme ilgi duyanların sayısı fazla. Mesela Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Scrikss, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Mont Blanc, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal Cross marka kalem kullanıyor. Edebiyat eleştirmeni, Hürriyet yazarı Doğan Hızlan ile iş adamı Tuncay Özilhan da kalem koleksiyonu olan isimler arasında. Pop star Tarkan, şarkılarını Montegrappa marka kalemle yazıyor.

Haberin Devamı

DEĞERİ KİŞİYE GÖRE DEĞİŞİR

Tabii her kalem, koleksiyon kalemi olamıyor. Bunu sağlayan bazı temel özellikler var. Örneğin, sınırlı sayıda ve numaralı olarak üretilen modeller daha çok ilgi görüyor. Eski ve tükenmiş, önemli bir markaya ait olanlar, hiç bilinmeyen bir marka olmakla birlikle farklı, az bulunur ama kaliteli kalemlerin de değeri daha yüksek. Kalemlerin değeri, kişiye de göre değişiyor. Mesela, sizin için özel biri tarafından armağan edilmiş veya özel bir gün ya da durum anısına edinilmiş kalemler...

DOĞRU KALEMİ SEÇMEK ÖNEMLİ

Öncelikle kalemin iyi yazması önemli.
Uç kalınlığı, kağıdı çizmemesi, arzu edilen miktarda mürekkep bırakmasına dikkat etmek gerek.
Kalemin ele iyi oturmasına, parmakları ağrıtmamasına, ergonomik oluşuna, cebe yerleşmesine, ağırlığına bakmalı.
Bütün bunların dışında, satın alınan şayet değerli bir kalemse, garanti süresine, tamir servisinin o ülkede olup olmadığını ve nasıl hizmet verdiğini de incelemek gerekiyor.

Haberin Devamı

TEMİZLERKEN DİKKAT!

Kalemlerinizi kesinlikle alkollü sıvılarla temizlemeyin.
Dolmakalemleri sık yıkamak, haznede ve yollukta biriken mürekkep tortularını temizlemek için şart. Ancak bu işlem ılık olarak akan musluk suyu altında yapılmalı.
Arada sırada hazneye sıvı sabunlu ya da bulaşık deterjanlı su doldurmak ve bu işlemi birkaç kez üst üste tekrarlamak kalemin yazı ömrünü uzatacaktır.

GÖVDESİ AT YELESİNDEN YAPILDI

Faber-Castell, 2003’ten beri, Graf von Faber-Castell markasıyla, malzemesini ve tasarımını değiştirdiği “Pen of The Year” konseptli bir dolmakalem geliştiriyor. Bu kalemler ait oldukları her sene için 2.500 tane üretiliyor. Mesela, 2009’un kaleminin gövdesi atkuyruğu ve at yelesinden yapıldı. Almanya’da bu sanatı gerçekleştirebilen tek uzman Dorit Berger, kalemin desenini oluşturmak için, aynı renk ve kalınlıktaki at kıllarını özenle seçti. Daha sonra kumaşın her santimetrekaresi için 70 kıl tek tek, sıkıca örüldü. Yazı yazmanın ayrıcalıklı ve kişisel hissini simgelemesi için elde yerleştirilen, 18 karat iki renkli altın uç, farklı kalınlıklarında hazırlandı. İsteğiniz doğrultusunda, kendi atınızın kılından kullanılarak özel bir üretim de yaptırabileceğiniz kalemin fiyatı 2.200 Euro.

Haberin Devamı

45. YIL İÇİN SINIRLI ÜRETİLDİ

Scrikks markasında iki tür koleksiyon kalemi var. Birincisi, İspanya’daki tesisinde 1930-60 yılları arasında üretilen kalemler. Değerlerini sadece koleksiyoncular belirleyebiliyor. Bu da açık artırmalarda ortaya çıkıyor. İkincisi, Scrikss’in Türkiye’de 45. yılı anısına sınırlı sayıda (210 adet) üretmiş olduğu 1964 adlı dolmakalemi. Bu kalemin çıkış fiyatı 1.500-2.000 Dolar arasında değişiyor.

KİMİ İKİNCİ ELE KİMİ EN YENİSİNE MERAKLI

İkinci el kalemlerde fiyatı, her zaman alıcı belirliyor. Şayet koleksiyoncu için o kalem koleksiyonunu tamamlayıcı unsurlar içeriyorsa, nadir bulunan bir cinsse, ne pahasına olursa olsun ona sahip olmak istiyor. Değer de bu şekilde oluşuyor. Kimi koleksiyoncu sadece ikinci el kalem toplarken, kimisi hiç el değmemiş kalemlere meraklı oluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!