Kadınların hikâyesi

Güncelleme Tarihi:

Kadınların hikâyesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2012 21:33

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kültür sanat camiasında hep bir hareketlenme olur. Özellikle kadını ve sorunlarını anlatan sergilerle çok karşılaşırız. Bu sene de işler değişmedi ve 8 Mart’ın çevresinde dolanan pek çok sergi karşımıza çıktı. Onlardan bazılarını sizin için derledik. Bizi en çok etkileyense Mardinli Nasra Kadın’ın (Şimmes) hikâyesi oldu.

Haberin Devamı

Koleksiyon Galeri
MARDİNLİ NASRA KADIN

Onun eserleri, pek çok galeride gördüğümüzden çok farklı. Mardinli Nasra Kadın (Şimmes), adeta yüreğinden döküyor duygularını, öykülerini, hayallerini kumaşa...
600 yıl boyunca Mardin’e kök salmış, sanatıyla dünyayı dolaşmış Süryani bir aile, ressam, heykeltıraş bir baba ve evin küçük kızı Nasra. 1924 doğumlu Nasra Şimmes, bir asrı devirmek üzere olan ömrünü, aileden miras aldığı basmacılık işine adadı. Doğduğundan beri hiç terk etmediği Mezopotamya Ovası’na bakan taş ev, hem atölyesi hem yaşam alanı oldu. İsveç, Amerika, Kanada, Mardin ve İstanbul’da yaşayan 5 çocuğu var ama o, yalnızca aşığı olduğu Mardin’de nefes alabiliyor. Ona göre Mardin, basma sanatı gibi medeniyetleri buluşturuyor; “Bu şehirde her renkten din, her ırktan dil var” diyor.
Hiç okula gitmemiş Nasra Şimmes. Ne Türkçe biliyor ne de okuma yazma. Ama sanatı, her dilde konuşuyor, herkese bir şeyler söylüyor.
Nasra Şimmes, babasından kalma ahşap kalıplar, 50 yıldır hiç değiştirmediği fırçalar ve kökboyalarla patiska bezlere motifler çizip boyuyor. İncil’den tasvirlerle süslü rengarenk soyut desenler, kilise perdesi, masa örtüsü, duvar süsü olarak bir Süryani geleneğini yaşatıyor. Büyük boydaki boyamalar için bazen aylarca kendini unutarak çalışıyor Şimmes. Mardin’den hiç ayrılmasa da, çizgileri Ortadoğu, Avrupa ve Amerika’da birçok Süryani kilisesini süslüyor. Eserlerindeki kompoziyonlar da kendi kadar doğal. Renkleriyse göz kamaştırıcı.
Mardinli Nasra Şimmes’in bu eserleri 6 Mart-6 Nisan tarihleri arasında Koleksiyon Galeri’de sergilenecek. Mutlaka uğrayın. (212) 363 63 63.

Haberin Devamı

Alan İstanbul
GÜZEL AMA YALNIZ OLANLAR

Arda Yalkın, Baran Tokmakoğlu, Bennu Gerede, Cem Büyükhanlı, Emine Ceylan ve Volkan Ergen kadınlar gününe özel işleriyle Alan İstanbul’da buluşuyor. 7 Mart’ta açılacak ‘Güzel ama Yalnız Kadınlar’ sergisindeki fotoğraf ve enstalasyonlarda kadın ve kadınlık algısı üzerine yerleşik tarihsel sorguları işliyorlar. 1 Nisan’a kadar görülebilir. (212) 252 94 53.

Ekavart Gallery
ÇAĞLAR BOYU TÜRK KADINLARI

Haberin Devamı

Bir Art and Life projesi olarak, Beste Gürsu küratörlüğünde 8 Mart’ta Ekavart Gallery’de açılacak ‘Çağlar Boyu Türk Kadınları’ sergisi, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi arasındaki süreçte tarihe iz bırakmış, Türk kadının ilkler ünvanına sahip, bugünün kadınlarına örnek teşkil eden 10 Türk kadınını anlatıyor.
Yetiştirdiği evlatları ile Osmanlı İmparatorluğu’nun temellerini atan, Ertuğrul Gazi’nin annesi Osman Gazi’nin büyük annesi, Hayme Ana. Fatih Sultan Mehmed’in annesi Hüma Hatun. Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan namı değer Valide Sultan. Türk edebiyatının ve İslam coğrafyasının ilk kadın romancısı Fatma Aliye. İlk kadın gazeteci, İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin ilk kadın üyesi Selma Rıza Feraceli. Türkiye’nin ilk kadın müzecisi Seniha Sami Moralı. Kadın ve çocuk sağlığı üzerine yaptığı ihtisas ile savaş dönemenlerinde büyük hizmetlerde bulunmuş olan ilk kadın doktor Safiye Ali. İlk kadın tiyatro ve sinema oyuncusu Bedia Muvahhit.
İşte hepsi bu sergide bir araya geliyor. Onları tuvale taşıyansa yine üç önemli kadın sanatçı: Lina Danon, Sara Özsarfati ve Sedef Baykent. Yolları 1992’de Mahir Güven’in resim atölyesinde kesişen üç sanatçının 30 farklı yorumu 17 Mart’a kadar Ekavart Gallery’de görülebilir. (212) 252 81 31.

Haberin Devamı

K2 Güncel Sanat Merkezi
METODOLOJİK BİLGİLER

Sanatçı Didem Dayı, ‘Kadınlar İçin Metodolojik Bilgiler’ sergisinde 1940-1970 yılları arasında yayımlanan grafik ürünlerden, ilanlardan, kadın dergileri ve ansiklopedilerinden alıntıladığı görüntü ve metinlerle oluşturduğu işlerini sergiliyor. Sergi, ironik bir bakışla kadınlara yönelik tüketim malzemeleri üzerinden; karşılıksız kadın emeğinin, ev içi hayatının getirdiği zorunlulukların, toplumsal çerçevede önerilen görev dağılımının belirlediği ve beraberinde inşa edilmeye çalışılan kadın kimliğinin altını çiziyor.
Günümüzde yaşadığımız, kadına ait meselelerin popüler kültür ve gündelik hayatın grafik ürünleri üzerinden eleştirisini yapan eserler, büyük oranda bulma, büyütme ve yan yana getirme projesi olarak da değerlendirilebilir. Sergi 26 Mart’a kadar İzmir’deki K2 Güncel Sanat Merkezi’nde görülebilir. (232) 445 31 51.

Haberin Devamı

Gallery Linart
SORGULAMALAR

Gallery Linart’taki karma sergide sezon boyunca farklı tarihlerde kişisel sergilerini gördüğümüz isimlerin en beğenilen işleri bir araya getirilmiş. Eserleriyle ‘kadın’ın kimliğini arayan multimedya sanatçısı Özlem Paker, ‘Benim hayatım’, ‘benim onurum’, ‘Benim seçimlerim’ diyerek akıllardaki karmaşıklığı yansıtıyor adeta. Elçin Acun ise modern çağda iktidar alanlarının sınırlandırdığı ‘kadın’ın beden kavramını sorguluyor işlerinde. Kimi zaman resmettiği, kimi zaman fotoğrafladığı çıplak bedenlerde sanki ‘Benden ne istiyorsunuz’ diye soruyor. Tüm eserler 6 Mart’a kadar Gallery Linart’ta görülebilir. (212) 247 47 29.

Akyol Sanat Evi
ONLARIN GÖZÜNDEN

Haberin Devamı

‘8 Mart, 8 Kadın, 8 Eser’ sergisi adından da anlaşılacağı gibi 8 Mart’ta açılıyor Teşvikiye’deki Akyol Sanat Evi’nde. Amaç, kadınsı duyarlılıkları hatırlamak, toplumsal sorumluluk içinde kadına verilen değeri kadın gözüyle ortaya koymak bu sergide. Sekiz eserin sahibi sanatçılarsa şöyle: Ayla Akyol, Zerrin Çiğdemli Aner, Öznur Balcı, Yasemin Toydemir Balkan, Canan Doğruer, Nihal Güres, Eser Sarı ve Nur Ulubil. 14 Mart’a kadar görülebilir. (212) 312 61 50.

Cihangir Sanat
ONLAR HEP
ÖNCÜ OLDU

Türkiye’nin öncü kadınlarını ülkemizde ve dünyada tanıtmak, yaşatmak ve gezici müze oluşturmak amacıyla hazırlanan ‘Öncü Kadınlarımız’ sergisinde adından da anlaşılacağı gibi başarılarıyla tarihe damgasını vurmuş, hayatın farklı alanlarında verdikleri mücadeleler ile öncü kimliği kazanmış kadınlar resmedildi.
40 sanatçının özgün anlatımlarının görüldüğü sergide Satı Kadın, Sabiha Gökçen, Nene Hatun, Afife Jale, Semiha Berksoy, Halide Edip Adıvar, Mihri Müşvik gibi öncü kadınların portreleri yer alıyor. Ülkü Cılızoğlu küratörlüğünde hazırlanan sergiyi 13 Mart’a kadar Beyoğlu Belediyesi Cihangir Sanat Galerisi’nde görebilirsiniz. (0212) 244 94 99.

Estethica Ataşehir Cerrahi Tıp Merkezi
KADINSAL KAYITLAR

Ressam Silver Gözütok Güçlü’nün üçüncü kişisel sergisi ‘Gümüş Renkli Sorgulamalar/Kadınsal Kayıtlar’, İzmir’deki Estethica Ataşehir Cerrahi Tıp Merkezi’nde açıldı. Resimlerinde mutsuz ama güçlü, keyifli ama kırılgan dişilik özellikleri dikkat çekiyor. Buzlu camın ya da bir perdenin arkasından, gözlerinde sıkışmışlık hisleriyle bakan kadınlara vurguysa bir hayli fazla. Hepsi 1 Nisan’a kadar görülebilir. (216) 444 16 92.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!