Kadınlar kalbine sahip çıkmıyor

Güncelleme Tarihi:

Kadınlar kalbine sahip çıkmıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstatistiklere göre 55 yaşından önceki ölüm nedenleri arasında kalp krizi kadınlarda yüzde 29 iken, erkeklerde yüzde 38’e yükseliyor.

Yapılan araştırmalar, düşünülenin aksine, kadınların kalp rahatsızlıklarına yakalanma risklerinin erkeklerden daha az olmadığını ortaya koyuyor. Houston Methodist Hastanesi’ne bağlı DeBakey Kalp Merkezi tarafından yayınlanan sağlık bülteninde, özellikle menopoz sonrası dönemde kadınların en az erkekler kadar kalp rahatsızlığı riski taşıdıkları belirtilerek, kalp sağlıklarına daha fazla önem vermeleri konusunda uyarılıyor.

Birkaç yıl öncesine kadar doktorların kadın hastalarından gelen kalp şikayetlerine erkeklerinki kadar önem vermedikleri kaydedilen yazıda, geçmişteki kardiyovasküler araştırmaların da daha çok erkekler üzerinde yoğunlaştığı vurgulanıyor. Bu duruma neden olarak da erkeklerde kalp hastalıklarının çok erken yaşlarda görülmesine ve kadınlarla erkeklerin farklı kalp hastalığı belirtileri göstermelerine bağlanıyor. İstatistiklere göre 55 yaşından önceki ölüm nedenleri arasında kalp krizi kadınlarda yüzde 29 iken, erkeklerde yüzde 38’e yükseliyor.

Kadınlarda özellikle menopoz sonrası ilk on yılda kalp rahatsızlığı riskinin dört kat arttığı hatırlatılarak, menopoz sonrası dönemde kadınların check up yaptırmalarının önemine değiniliyor.

ÖNLEM ALMAYI UNUTMAYIN

Özellikle doymuş yağ ve kolesterol oranı düşük yiyecekleri tercih edin.

Fiziksel olarak aktif olun.

Kilo almamaya özen gösterin.

Sigara içmeyin.

(Bu önlemler özellikle kolesterolü ve tansiyonu yüksek olanlar, şeker hastaları ve ailesinde kalp rahatsızlığı bulunanlar için çok önem taşıyor.)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!